03. feb, 2015   Agencija Oskar, Butan  

 

Srečni prebivalci dežele grmečega zmaja

Butan-Otroci
Piše: vodnica Marijana Panić
Butan je neverjetna dežela, ki še vedno sama narekuje svoj razvoj, omejuje stik z zunanjim svetom in načrtno spodbuja lastno izolacijo v želji po ohranitvi same sebe. Sicer mala, skrita dežela, znana po čudoviti naravi in tudi po tem, da so njeni prebivalci srečni. Kako jim to uspeva?
Narava je Butancem izjemno pomembna. Celo tako zelo, da je danes že več kot polovica dežele zaščitene. Himalajska dežela, domovanje bogov, kraj mnogih odročnih dolin in nedostopnih višav. Ni si težko predstavljati kraje, kjer se lahko umirimo, posvetimo razmišljanju in meditaciji, daleč stran od ponorelega sveta. To je dober razlog za srečo.

Butan - Samostan tigrovega gnezdaVečina prebivalcev je budistov, budizem pa še vedno velja za eno najbolj miroljubnih in srečnih religij na svetu. Verjamejo v karmo in da so tisti, ki živijo dobro in pošteno, bližje razsvetljenju in nadalje reinkarnaciji v še boljša bitja. Vse to jih žene, da živijo dobro v medsebojnem spoštovanju. Tudi to je dober razlog za srečo.
Po uradnih podatkih naj bi bila kar polovica vseh prebivalcev Butana dobro spočitih. Spijo v povprečju vsaj 8 ur na dan. Prednosti dobrega spanca poznamo zagotovo vsi … Sreča, produktivnost in splošno dobro zdravje. In živeti v kulturi, družbi, ki spodbuja ljudi k kvalitetnemu spancu, je še en razlog za srečo.
Butan-PlesButanci so okoljsko osveščeni. Živijo v okolju, kjer je zelo malo tovarn, industrije in s tem onesnaževanja. Zato je zrak bolj čist, voda bolj čista in zemlja bolj čista. Tudi to je dober razlog za srečo.
Butan je sam že zdavnaj zaustavil svoj čas in je odločen še naprej ostati izoliran. To ne pomeni, da je dežela zaprta za turizem, ampak gre za nadzorovan turizem, s katerim se trudijo ohraniti svojo bogato kulturo in naravno dediščino točno tako, kot je. Butanci že od nekdaj častijo naravo in vse, kar je z njo povezano. Tudi to je dober razlog za srečo.
Butan-Riževa poljaNi jim kaj preveč mar za televizijo, radio ali internet – socialne medije. S tem jim je mnogo stvari prizanešenih … Slabe novice, ljubosumje in jeza. Brez tega je življenje zagotovo lepše. Tudi to je dober razlog za srečo.
Globalizacija se jih je dotaknila ravno toliko, da dopušča prebivalcem držati v ravnotežju njihove materialne in duhovne stvari. Ni jim mar, ali imajo najnovejši “pametni” telefon ali najnovejši model avtomobila. Sreča prebivalcem Butana pomeni več kot gospodarski uspeh! So srečni že zato, ker so živi.
Ne boste verjeli, ampak Butan je edina država na svetu, ki svoje blagostanje uradno meri glede na stopnjo sreče celotnega prebivalstva. In prav zato je obisk Butana prvovrstno doživetje, kjer se bomo lahko ponovno spomnili na tisto, kaj je v resnici zares pomembno v življenju. In tudi to je dober razlog za srečo.
Marijana Panić