06. jun, 2012   Agencija Oskar, Dogodki doma, O Agenciji Oskar, Oskar piše  

 

Sreča je biti vodnik Agencije Oskar!

Dvakrat letno se vodniki in ustvarjalci v Agenciji Oskar dobimo in obnovimo ključne točke pogleda na svet. Kajti življenje je včasih lahko videti tudi drugačno, kot boste prebrali spodaj. Še posebej v teh časih nas lahko zavede utvara, da je življenje trpljenje in sočlovek ni naš prijatelj.
Na ustvarjalnih srečanjih s sodelavci ozavestimo, kakšen privilegij in radost je naše življenje in koliko neverjetnih potencialov v nas še čaka na uresničenje. Še posebej za vodnika Agencije Oskar. Tako smo prvi vodniški team building 2012 v Paklenici na Hrvaškem začeli z uvodno mislijo:
Tukaj smo, ker si to želimo!
Kako preprosta je resnica, ki ozavešča veselje nad življenjem. Vodnik Agencije Oskar vodi, ker si to želi. V Paklenici smo se torej zbrali vsi, ki smo si to želeli.Team building1 300x225 - Sreča je biti vodnik Agencije Oskar! Vzdušje je bilo zato sproščeno, prijetno in sodelujoče. Sami prostovoljci smo z veseljem opravljali zastavljene naloge. Tako, kot na naših potovanjih.
S tem smo postavili temelj LIKU VODNIKA Agencije Oskar. Ker vodnik Agencije Oskar ŽELI voditi, to počne z veseljem in zvezdicami v očkah. S tem se dvigne nad omejitve lastne pomembnosti in vstopi v stanje duha, v katerem postane del celote ter (so)ustvarjalec potovalne resničnosti, kreativni režiser potovalnega filma po zastavljenem scenariju (program potovanja) in žanra (stil) ter z najboljšimi glavnimi igralci (to pa ste sopotniki).
Vodniško smernico ozaveščenega vodnika za naslednje tisočletje smo poimenovali:
Vodenje s srcem!
Če se vodnik ZAVEDA, da ježivljenje lepo, je vodenje posebna priložnost, zato lahko SIJE svoje sonce. Sij vodnika izraža njegov temeljni odnos do življenja, ki ga širi v okolje – k sopotniku, skupini, deželi in domačinom, v samo potovanje in nagajivo igrico prihodnosti s sedanjostjoTeam building2 300x225 - Sreča je biti vodnik Agencije Oskar! … Vsak atom vodnikovega dela je prežet z njegovim srčnim odnosom!
Tu ne gre za čustveno radost ali ljubezen, temveč za ozaveščeno “ljubezen” kot SPREJEMANJE sveta in življenja kot je – naj bo to sopotnik, trenutek ali dogodivščina. S tem vodnik Agencije Oskar preseže vlogo “žrtve” in dobi moč soustvarjanja. Le tako lahko zaobjame sopotnika v skupino, skupino v potovanje, potovanje v zgodbo, v kateri je vsakdo glavni igralec.
Le kdo si ne bi ŽELEL biti režiser takšnih zgodb? V tem je skrit del poslanstva vodnika Agencije Oskar, ki ga vodnik z veseljem sprejema, saj ga to postavlja v vlogo soustvarjalca. Hkrati pa iz tega izhaja tudi vodilo vodnikove nadgradnje – aktivni osebni razvoj!
Vodenje sopotnikov Agencije Oskar
Vodenje s srcem je lahko le vodenje sopotnikov – ljudi, ki jih vodnik sprejema in prepleta z gostujočo deželo, tako kot je. Ni prav, smo rekli na srečanju, da se vodnik postavlja Team building5 300x225 - Sreča je biti vodnik Agencije Oskar!VMES, med sopotnika in deželo. Vodnik Agencije Oskar si želi biti izven neposredne povezave ter s svojim vplivom in delom le olajševati neposredno povezavo dveh različnosti – olajševati tam, kjer se lahko zatakne, in pospeševati tam, kjer je to za vse najboljše.
Izhodiščni aksiom Oskarjeve potovalne filozofije je, da je sopotnik na potovanju, ker si TO ŽELI. Sopotnik je torej sonček, s katerim osvetljuje gostujočo deželo, sopotnike in vse naokrog. Sopotnik želi biti aktiven glavni igralec v potovalnem filmu, želi zaupati in sodelovati. Sopotnik si želi potovalnega bogastva, po katerega je na potovanje prišel.
Vsi si to želimo, dejstva pa so, kot so. Sonček vedno lahko zakrijejo oblaki. Vodnik Agencije Oskar ni vodnik zato, da bi sodil, temveč razumel in vzpodbujal svetlobo. Vsakdo pa je na potovanju kralj svoje vloge, ki si jo je v življenju zadal igrati. Le tako lahko vodnik vodi sopotnike Agencije Oskar in se izogne nevarnosti, da bi si želel voditi svoje privržence!
Skrivnost vodnika Agencije Oskar se skriva v PRAVI MERI!
V želji oblikovati lik vodnika Agencije Oskar smo v Paklenici naštevali množico lastnosti, ki naj bi jih vodnik imel ali pa ne imel. Prišlo je do grozne Team building7 300x225 - Sreča je biti vodnik Agencije Oskar!situacije – lastnosti so se nabirale in nabirale, naše očke so se vse bolj širile in kmalu je prišlo do skupinskega spoznanja, da to nikamor ne pelje! Saj vodniki vendar nismo nadljudje! Temveč ravno nasprotno – po Oskarjevi potovalni filozofiji si želimo biti vse bolj razumevajoči in človeški.
In še več, vsaka lastnost je lahko dvorezen meč – tudi pozornost je slaba, če je je premalo, prav tako se spremeni v agresijo, če je je preveč. Še tako zaželena lastnost je lahko na potovanju izjemno moteča, če je vodnik ne more obvladovati. Ni torej lastnost tista, ki bi jo postavljali na piedestal, temveč si želimo, da bi se kot vodniki Agencije Oskar dvignili nad lastnosti in jih obvladovali.
Vsakega v pravi meri glede na položaj in poklicanost časa! To je naslednji aksiom vodniške šole Agencije Oskar. Lahko bi rekli – skrivnost vodenja je skrita v vodniku, ne v vodenju!
Kot ekipa smo moč, ki z dajanjem največ dobimo!
Največje spoznanje našega druženja pa je zavest, Team building4 225x300 - Sreča je biti vodnik Agencije Oskar!da ŽELIMO DAJATI in razmišljati, kaj lahko k celoti prispeva vsak med nami. Kajti preveč jasno je postalo, da v vzdušju skupine, kjer se vsi zavedamo, da smo tu, ker sami želimo, skupna moč in potencial daleč presegata vsakega med nami!
Spoznali smo, da taka skupina sodelavcev, ki zavestno združuje svoje potenciale in vlaga v celoto, nikakor ne more omejevati posameznika, temveč lahko vsakdo iz tako osnovane skupnosti potegne veliko več, kot če bi se držal znotraj lastnih meja.
Zato je ekipa vodnikov Agencije Oskar za nas same izredno pomembna, saj smo kot skupina močnejši, lahko ohranjamo skupno zavedanje o soncu tudi, ko kateremukoli med nami grozijo težki oblaki. Skupaj smo moč, ki nam pomaga uresničevati lastno poslanstvo in s tem poslanstvo Agencije Oskar.
Ponosen sem, da sem vodnik Agencije Oskar!
Lik vodnika Agencije Oskar smo sooblikovali skupaj vsi vodniki. V njem smo želeli videti vizijo razvoja vsakega med nami. Želeli smo ustvariti skupnoTeam building6 300x225 - Sreča je biti vodnik Agencije Oskar! identiteto, na katero bomo ponosni in bo vsakomur med nami nudila vizijo lastnega razvoja in uresničevanja.
Pomembno je, da je lik vodnika skladenz delom in poslanstvom, ki ga opravljamo. Pomembno je, da je skladen tudi s cilji vseh udeležencev v pestri potovalni zgodbi, ki jo zlahka lahko primerjamo z življenjem.
Pomembno je, da je lik vodnika zasnovan na človeški ravni in odnosu do okolja. V njem se lahko vidi vsakdo, ki si to želi in je za to pripravljen vložiti vse, kar je treba.
Kajti vse ostalo je lažji del zgodbe – treba se je le učiti, oblikovati, trenirati, nabirati kilometre in izkušnje, se brusiti in razvijati … Vse to je užitek takoj, ko si to neizmerno želim!
Cilj: srečen potnik srečnega vodnika!
Vživite se v vlogo potnika na začetku potovanja, ko srečate vašega vodnika in vas iskreno pozdravi z naslednjim govorom:
Sem Oskar Savarin, vodnik Agencije Oskar. Rad imam ljudi in deželo, kamor odhajamo. Vodim, ker želim, in sem vesel, da ste mi omogočili priložnost, da vas lahko vodim na čudovitem potovanju, ki ste si ga izbrali.
Ponosen sem, da sem vodnik Agencije Oskar in del vodniške ekipe!
Oskar