JEDI ZA ŠPARGLJEV KALEJDOSKOP

 

 

ŠPARGLJEVA KREMNA JUHA  S POPEČENIMI KRUHOVIMI KOCKAMI

 

1 kg zelenih špargljev

0,05 l oljčnega olja

0,1 kg šalotke

strok česna

0,3 l bistre zelenjavne juhe

belo vino (polsladko)

sol, ščep sladkorja, noževa konica belega popra

muškatni orešček

2 dl sladke smetane

0,05 kg masla

0,07 kg koruznega škroba

4 žličke kisle smetane

popečene kruhove kocke

Šparglje najprej operemo in olupimo (če je špargelj svež, ga ni potrebno lupiti, razen belih špargljev). Približno 5 cm dolge vršičke špargljev odrežemo od poganjkov in jih spravimo.Preostale šparglje zrežemo na majhne koščke. Na oljčnem olju popražimo sesekljano šalotko, dodamo narezane šparglje in popražimo. Dodamo malo strtega česna in  zalijemo z zelenjavno juho, začinimo (sol, poper, belo vino, muškatni orešček) in zavremo. Malo pokuhamo, damo vanjo špargljeve vršičke in jih 8 minut pokrite kuhamo.Koruzni škrob zamešamo z nekaj hladne vode (ali hladne bistre juhe) in z njo zgostimo juho in jo nato oplemenitimo s sladko smetano in maslom.Juho serviramo in tik pred zdajci potresemo popečene kruhove kocke.

 

 

ŠPARGLJI NA ŽARU V PRŠUTU

 

sveži zeleni šparglji

pršut

oljčno olje

sol, poper

Šparglje očistimo in odstranimo olesenele dele. Poganjke tanko premažemo z oljčnim oljem in jih ovijemo v tanke rezine pršuta. Pečemo jih na srednje razgretem žaru in jih vsake 3 minute obračamo, dokler niso mehki kot želimo. Okus jedi obogatimo, če pokapamo še z olivno tapenado ali baziličnim pestom.

 

ŠPARGLJEVA RIŽOTA Z RAKOVIMI REPKI, MLADIM SIROM IN PARMEZANOVO PENO

 

0,5 kg špargljev (beli ali zeleni)

0,05 l oljčnega olja

0,1 kg pora

0,5 kg rakovih repkov (gamberi ali škampi)

0,4  kg riža (arborio ali carnarolli)

belo vino(polsuho)

1 l  špargljeve osnove

0,06 l smetane

0,05 kg masla

nariban parmezan (grana padano)

0,05 kg suhih paradižnikov

0,1 kg mladega sira

sol, sveže zmlet črn ali bel poper

sveža zelišča (peteršilj, bazilika)

Na oljčnem olju prepražimo tanko narezan por. Šparglje narežemo na majhne koščke in dodamo k poru, popražimo ter dodamo rakove repke. Dodamo riž in premešamo. Prilijemo špargljevo osnovo, začinimo (sol, poper) in dodamo vino. Pustimo, da rižota zavre, zmanjšamo ogenj in kuhamo počasi. Riž naj bo skuhan ‘al dente’. Tik pred serviranjem dodamo rižoti še sesekljan peteršilj in baziliko, suhe paradižnike, mladi sir, maslo, smetano in parmezan ter premešamo. Rižoto pustimo 2 – 3 min stati, da se okusi spojijo. Rižota naj bo rahlo tekoča in kremna. Ko jed serviramo, jo obogatimo z naribanim parmezanom in dobrim domačim oljčnim oljem.

 

 

ŠPARGLJEV SAUTE S PIŠČANCEM, ČEŠNJEVIM PARADIŽNIKOM IN POMLADNIMI ZELIŠČI

 

0,4  kg špargljev (beli in zeleni)

0,1 kg pora

0,05 l oljčnega olja

0,5 kg piščančjih prsi

0,1 kg koromača

špargljeva osnova za zalivanje

sol, poper

belo vino

zelišča (bazilika, timijan, peteršilj, koriander)

0,1 kg češnjevega paradižnika

0,2 l sladke smetane

0,1 l kisle smetane

Šparglje očistimo, po potrebo olupimo in narežemo . Meso narežemo na kocke, pred tem še odstranimo maščobo. Por narežemo na rezance in ga posotiramo na oljčnem olju, dodamo narezano meso, začinimo s soljo in popramo, popražimo, dodamo še narezane šparglje, koromač in vse skupaj na hitro popražimo. Zalijemo z osnovo ter dodamo še sveža zelišča ter podušimo, da se zmehča. Pred serviranjem dodamo še narezan češnjev paradižnik, sladko in kislo smetano ter premešamo, da je jed bolj gostljata. Na koncu po potrebi izboljšamo slanost jedi.

 

ŠPARGLJEVA FRITALJA

 

0,5 kg špargljev (beli in zeleni)

6 jajc

3 žlice oljčnega olja

šalotka

sol, poper

Na oljčnem olju rumeno prepražimo čebulo in dodamo sesekljane sveže šparglje. Pražimo, dokler šparglji ne popustijo. V posodici razžvrkljamo jajca in jih ob neprestanem mešanju na zmerni temperaturi dodamo praženim špargljem. Po želji jedi lahko dodamo razne dodatke kot so sir, slanina, paprika,….

 

 

DOMAČI KROMPIRJEVI SVALJKI S ŠPARGLJI, MUŠKATNO BUČO IN PREKAJENIM LOSOSOM

 

0,5 kg zelenih špargljev

0,5 kg domačih krompirjevih svaljkov (lahko so tudi kupljeni)

0,03 l oljčnega olja

0,07 kg šalotke

0,1 kg muškatne buče

špargljeva osnova

belo vino (polsuho)

0,2 kg tankih rezin prekajenega lososa

0,1 kg sira brie

1 žlica limoninega soka

sol, poper

sveža zelišča (timijan, koriander, koromač)

0,1 kg krema mascarpone

parmezan (grana padano)

Šparglje očistimo, po potrebi olupimo in narežemo. Na oljčnem olju popražimo sesekljano šalotko, primešamo na kocke narezano bučo, malo premešamo ter dodamo še narezane šparglje. Dodamo česen, da zadiši in zalijemo z malo špargljeve osnove. Začinimo s soljo, poprom, belim vinom, limoninim sokom, svežimi zelišči in pokuhamo. Na to dodamo še narezan losos in  sir bire, da se stopi. Primešamo še kuhane krompirjeve svaljke, na rahlo premešamo, po potrebi še začinimo in dodamo žlico kreme mascarpone ter potresemo z naribanim parmezanom.

 

Komentirajte

Za komentiranje morate biti prijavljeni.

Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se