16. jan, 2013   Agencija Oskar, Kenija, Tanzanija, Vodniki  

 

Safari, izpolnitev afriških sanj

 
Kaj sploh je safari?
Vsakdo izmed nas ima globoko v sebi zasidrano sliko o afriškem safariju. Vse od otroštva dalje nas na vsakem koraku  spremljajo slike o Afriki, o njenih naravnih lepotah in seveda njenem živalskem svetu.  Osebno sem si želel vsaj enkrat v življenjuTanzanija 300x199 - Safari, izpolnitev afriških sanj doživeti pravi safari, prepričan pa sem, da želja o tem tli v vsakem izmed nas. Safari v svahiliju, najbolj razširjenem in uradnem jeziku v vzhodni afriki, pomeni dolgo potovanje. A pri nas na zahodu, se danes s to besedo opisuje stereotipno potovanje in iskanje živali po najlepših afriških narodnih parkih.  Na prvo tako pot je že davnega leta 1836 odšel William Cornwallis Harris, ki je vodil ekspedicijo v vzhodni afriki namenjeno izključno opazovanju živali. Bil je začetnik safarija kot ga poznamo danes. Zgodnje vstajanje, celodnevno iskanje živali, proti večeru sprostitev, večerja in pripovedovanje zgodb, ki so se pripetile tekom dneva. Vse do ustanovitve narodnih parkov in rezervatov se je s to besedo opisovalo lovske dogodivščine velikih raziskovalcev in bogatašev, ki so lovili velikih 5. Lev, afriški slon, leopard, črni nosorog ter bivol so bile živali, katere je bilo najtežje ujeti peš.  Danes je lov večine prepovedan, beseda safari in lov na velikih 5 pa je postala popularna marketinška poteza večine turističnih organizacij in agencij.

Kako izgleda naše potovanje Hakuna Matata?
Najbolj pogosto vprašanje, ki ga dobivam je, kako sploh izgleda safari? Kaj se tam počne, kakšne so namestitve, hrana, ceste,…? Kateri so najboljši, najlepši parki? Povedano enostavno je safari sproščeno potovanje po nacionalnih parkih brez večjih naporov. Izbrani parki so raznoliki in zanimivi, vsak nam ponudi nekaj. Jezera ob velikem tektonskem jarku, ogromni krater Ngorongoro in tropski gozdi, ki ga obdaja, neskončne ravnine Masai Mare,… v vseh pa seveda še raznolik živalski svet. Večji del potovanja preživimo na celodnevnih vožnjah v predelanih kombijih in džipih, ki so prilagojeni za opazovanje živali, ter krajših sprehodih tam kjer je to možno. Zaradi nevarnosti, ki jih predstavljajo divje živali, smo v parkih omejeni na gibanje znotraj naših vozil, na nekaterih točkah pa lahko izstopimo in se na kratko sprehodimo.  Kampi so lepo urejeni in imajo elektriko, kopalnice z wc-ji ter tuši in seveda barom, kjer si po napornem dnevu lahko privoščimo mrzlo pivo, kavo, čaj,… Šotori se v Keniji in Tanzaniji razlikujejo. Na Kenijskem delu potovanja spimo v šotorih v katerih so notri postelje in kopalnica. Medtem ko imajo v Tanzaniji bolj preprosto urejeno kampiranje. Še vedno so šotori dovlj veliki, da v njih stojimo in imamo prostor za prtljago, spimo pa na tleh na približžno 10cm debelih podlogah. Vsekakor dovolj udobno, da smo vsako jutro pripravljeni na nove dogodivščine. Hrana na safarijih je prilagojena našemu okusu, se pa med vsakim toplim obrokom najde tudi kakšna čisto lokalna specialiteta.
Potovanje je vsekakor primerno za vsakogar. Že samo ime v prevodu pomeni ne skrbi in uživaj življenje in ravno takšno je naše potovanje. Uživanje v lepotah afrike, kjer si vsak večer rečeš še en popoln dan v Afriki. Poglejte galerijo in si izpolnite Afriške sanje.
Matej