28. feb, 2018   Agencija Oskar, Vodniki  

 

Rum, konjak ali viski?

Piše: vodnik Senad Osmanaj


Zgodil se je še en “team-building” agencije Oskar, kjer smo med drugim ozaveščali prednosti in slabosti poklica turističnega vodnika. Ena izmed prednosti pravi, da imamo dostop do redkih ekskluzivnih dobrin. To me je katapultiralo na odkrivanje najboljših vrst ekskluzivnih žganih pijač – rum!
 

Kuba-pripravljalec rumaNa zadnjem srečanju vodnikov Agencije Oskar, smo poleg številnih debat ozaveščali prednosti in slabosti poklica turističnega vodnika. Eden izmed neštetih navedkov pravi, da imamo turistični vodniki dostop do redkih – ekskluzivnih dobrin, kar je resnica na mestu. No, in ta navedek me je katapultiral na študijsko življenjsko potovanje: “Odkrivanje najboljših vrst ekskluzivnih žganih pijač!”

Izmed mase žganih pijač v letaliških brezcarinskih conah se človek velikokrat zbegano vpraša, katera je naj, naj, naj v vseh pogledih. Na enem oddelku vino, zraven gin, pa rum, konjak in viski, od cenejših do dražjih, svetlih do temnejših, lepo in manj lepo zapakiranih, …

Kot amater in ljubiteljski poznavalec ruma nisem imel predsodkov, kateri oddelek za pijače izbrati. Rum, seveda! Tudi zato, ker ekskluzivni in starani rum vsebuje občutno več arom od samega konjaka, kateri nadalje presega paleto arom viskija. Čeprav, direktna primerjava “velikih treh” ni možna zaradi različnih osnovnih sestavin.

Vrste ruma

Kuba-vrste rumaRum se je razvil na Karibih, ko so črnski sužnji spoznali, da ostala melasa začne vreti, pri čemer nastaja alkohol. In ravno na Karibih, je kmalu po tem vsaka vas in vsaka kolonija uporabljala svoje tehnike in skrivnosti, kako narediti pijačo iz fermentirane melase. Pričela se je masovna proizvodnja ruma, po principu vsak svoj mojster. Tako pijača še danes ni standardizirana (pojavljajo se razlike v minimalnem času zorenja, vsebnosti alkohola, izbiri osnovne surovine, barvnih odtenkih, načinu filtriranja, v posodah za staranje, …), pri čemer ima vsaka tovarna svoje skrivnosti in vsaka država svojo klasifikacijo. Na splošno lahko to žlahtno pijačo delimo po kolonijah velikih držav, ki so se ugnezdile na Karibih in razvijale samosvoje metode proizvodnje.

Rum iz nekdanjih španskih kolonij

Za ta rum velja, da se je najbolje približal izvirnemu okusu pijače in ga delajo izključno iz melase, ki predhodno vre tudi po mesec dni ali več skupaj z vodo in izbranimi kvasovkami.

Rum iz nekdanjih britanskih kolonij

Tudi ta rum delajo iz melase, vendar dodajajo več melase, zaradi česar je končni produkt bistveno temnejše barve, aroma pa daje močne note po melasi.

Rum iz nekdanjih francoskih kolonij

Za ta rum je značilno, da ni delan iz melase, ampak neposredno iz soka sladkornega trsa; fermentirajo torej sveže stisnjeni sok in ne melase kot stranski produkt pri pridobivanju sladkorja.

Ostale vrste ruma niso preveč omembe vredne, je pa zato ta kategorija tista, ki jo Slovenci najbolje poznamo, če ne celo edina. Sem sodijo raznorazne mešanice kot npr. rum z okusi, rum za potico in podobno.

23 letni Matusalem

Na letališču sem brez predsodkov, na oddelku za rum, izbral rum iz nekdanjih španskih kolonij. Želel sem narediti samosvojo primerjavo med opevanimi kubanskimi znamkami Havana Club, Bacardi, Santiago de Cuba, Santero, Cubay in Matusalem.

 Kuba-rum-MetusalemMatusalem in Bacardi sta znamki, ki sta bili ustanovljeni na Kubi, a za posledicami revolucije leta 1959, zapustili ta karibski otok in nadaljevali proizvodnjo drugod po Karibih. Matusalem je rum, doma iz Santiaga (Kuba), a danes proizvajan v Dominikanski republiki. Ustanovitelja znamke sta španska brata, priseljenca Benjamin in Eduardo Camp, iz leta 1872. S seboj sta prinesla obsežno znanje sistema Solera (mešanje pijače iz različnih sodov), po katerem še danes španci delajo svoj konjak in sherry.

V zapuščenih destilarnah nekdanjega Matusalema v Santiagu, danes Kubanci delajo rum pod isto blagovno znamko, vendar samo za izvoz. Ta rum je narejen iz domačih sestavin. Med slovenskimi potniki je dobro poznan, saj kupujemo 15 let starani rum na črnem trgu po več kot sprejemljivih cenah.

Havana clubA kljub priljubljenosti kubanskega Matusalema je pravi in izvorni Matusalem narejen v Dominikanski republiki in zato je bila ta primerjava zame, kot vodnika po Kubi, posebnega značaja. V brezcarinski prodajalni sem takoj kupil 23 let starani rum Matusalem iz Dominikanske republike, po ceni cca. 70 EUR za steklenico. Takoj po odprtju steklenice s plutastim zamaškom, se je v zraku čutilo navdušenje in zadovoljstvo ob vsakem srku. Visoko kakovost izbrane pijače potrjuje dejstvo, da je tik po odprtju ostalo samo še pol steklenice ruma, vsaka dodatna analiza pa se smatra za nepotrebno razmetavanje z besedami. Investicija hitro splahneva.

Rum-izborTako počasi zaključujem vmesno potovalno etapo, ki se je začela v Ajdovščini (navdih), potekala čez Južno Afriško republiko (nakup) in zaključila v naslonjaču doma (pospešeno izparevanje). Ta potovalna etapa je zame še ena potrditev, da je rum vodilni v primerjavi s konjakom in viskijem in da je izvirni Matusalem iz Dominikanske republike drugačen od tistega iz Kube, kljub istemu imenu in istemu ustanovitelju.

Vse podrobnosti, vezane na proces proizvodnje ruma, vrste ruma, degustacijo različnih vrst ruma, način serviranja, kateri rum v cocktail in kateri direktno v grlo in ostalo, izveste že na naslednjem Oskarjevem potovanju v Kubo – v deželo ruma in tobaka. Na zdravje!