11. maj, 2011   Agencija Oskar, Dogodki doma  

 

Ritual hoje po žerjavici

 
Z glavo hodite po žerjavici, ne z nogami
 
Vas je že kdaj Hoja po zerjavici - Ritual hoje po žerjavicizamikala hoja po žerjavici?
Želite živeti več življenja?
Se želite podati še v eno adrenalinsko izkušnjo?
Če vas karkoli od tega vznemiri, ali se vas dotakne, je prav, da nadaljujete z branjem, si mogoče kašen ritual hoje po žerjavici ogledate, ali se ga celo udeležite. Ritual hoje po žerjavici je starodavni ritual ki ga izvajajo po celem svetu. Njegov osnovni namen je prebuditi v sebi svojo življenjsko moč. Gotovo se vam je že porodilo veliko vprašanj. 
Naj že v začetku odgovorimo na dve najpogosteje zastavljeni vprašanji:
Kako je možno iti v to izkušnjo, ne da bi imeli kakršne koli neprijetne posledice?
Hoja po žerjavici ni v domeni razuma. Pri tej izkušnji je potrebno razum izključiti ter se povezati in postati eno z ognjem. V fizičnih zakonih to ni možno, v duhovnih pa je.
Potek priprave nam  omogoča, da za nekaj časa zapustimo fizične zakone in vstopimo v duhovne ter se z bosimi nogami sprehodimo po vroči žerjavici.
Drugo najpogosteje zastavljeno vprašanje je, zakaj se ne opečemo?
Zato, ker smo dobro pripravljeni za to preizkušnjo. Osem urne priprave nas popeljejo od fizičnih zakonov v duhovne. Priprave so sestavljene iz  treh delov:
V prvem delu razložimo nekaj teorije kaj bomo počeli kako se bomo pripravili in kakšne koristi bomo od tega imeli.
V drugem delu sledijo vaje sproščanja, prepuščanja in smejanja.
V tretjem delu zložimo skladovnico polen, vanjo damo listke s strahovi in zakurimo. Nato začnemo proces zbliževanja z ognjem in zaključimo s hojo po ognjeni preprogi.
Kaj nam preprečuje, da se udeležimo rituala hoje po žerjavici
Mnogim je prva misel opekel se bom in zato rajši ne grem. In ko ta prva misel gre skozi, se že poraja naslednja. Kaj pa če mi uspe? Če je to uspelo mnogim, zakaj ne bi še meni? V sebi začutijo občutek zmagoslavja in že se jim  »vrti film«: Če pa mi to zares uspe, potem se bom upal tudi še kaj drugega. Potem mi celo lahko uspe vse tisto kar sem si vedno želel pa nisem upal o tem na glas razmišljati. Kaj bi vse počeli če bi v sebi prebudili moč? Pomanjkanje moči vas naredi boječe, a prav prebujanje ognja v sebi vam daje moč, da postanete vse kar lahko. Vrzite v ogenj svoje strahove in omejitve kot staro šaro pri pomladanskem pospravljanju. Prerastite vaše strahove, sprostite blokirano življenjsko energijo in zaživite tako kot ste si vedno želeli. Če ste se odločili živeti polno življenje boste vedno morali stopiti korak naprej in nikoli ne morete natančno vedeti  ali je ta korak pravi ali ne, dokler ga ne naredite. Naredite ga sedaj. Če ga ne boste,  bo v vas nekaj vse močneje nekaj kričalo »naredi ga«. Strah je največja ovira za vaš osebni razvoj. Pogum je življenjska radost.
In kako se bomo pripravili za hojo po žerjavici?
Že pri samem zbiranju udeležencev se razvije lepa energija. Sledi spoznavanje skupine in takrat boste podelili svoje strahove in pričakovanja z ostalimi udeleženci ter jih zapisali na kos papirja. Tako si bomo naglas povedali svoje strahove  in pričakovanja in začutili povezanost med seboj. Kaj kmalu boste ugotovili kako smo si podobni. Ker je vedno nekaj takih ki so že bili, bodo z vami podelili svoje izkušnje pri prvi hoji po žerjavici in povedali kako so oni premagali svoje strahove. Za hojo po žerjavici se bomo pripravili skozi igro in  smeh. Sledile bodo vaje  sproščanja in prepuščanja in  zaključili bomo s spodbudo »Ti to zmoreš«.  Pred sam začetek hoje po žerjavici vas  bo podpirala celotna skupina kar vam  bo  dokončno razblinilo še zadnje strahove in dvome in vi boste  pogumno ter hrabro zakorakali zmagi nasproti. Mnogi bodo  prvič v življenju deležni podpore cele skupine in se bodo sami na lasti koži prepričali kaj zmorejo če vsi verjamejo v njihove sposobnosti. Ena od najljubših zmag je premagati samega sebe in svoje miselne omejitve. S pomočjo skupine naredimo to lažje. 
Vsi mi imamo svoje »žerjavice«.
Za nekatere je to javni nastop, za druge nova služba, za tretje odprava slabih navad, za četrte vitkanje – prehod v zdrave kile. Seveda je podati se v izkušnjo hoje po žerjavici določeno tveganje, a nič tvegati pomeni nič dobiti. Več kot dvesto vodenih ritualov hoje po žerjavici  in več kot sedem tisoč udeležencev je najboljše zagotovilo za dobre izkušnje. Si lahko predstavljate, da lahko v enem samem večeru presežete vse vaše strahove in jih spremenite v vašo moč? Hoja po žerjavici je temeljna metafora – prispodoba za premagovanje kakršnih koli življenjskih izzivov, težav in ovir  na vaši poti. Misel usmerja energijo in tako moč misli premaga strah telesa. Gotovo ste že slišali: »vse je v glavi«, tako strahovi kot samozavest. Lahko bi celo rekli, da hodimo po žerjavici z glavo, ne z nogami, kajti če v glavi ni vse usklajeno, noge trpijo. Pomanjkanje moči vas naredi boječe. Pri hoji po žerjavici se dotaknemo našega notranjega vira energije, to je naše moči. 
Od fizičnih k duhovnim zakonom
Einstein je s svojo teorijo relativnosti dokazal, da vesolje v bistvu ni materialno, temveč ga sestavlja prepleten vzorec energij in vibracij. Stvari in predmeti so videti ločene, ko pa jih na finejših ravneh zaznamo z našimi čutili, se izkažejo kot čista energija. Raziskave v kvantni fiziki so dokazale, da mi že s samim opazovanjem spreminjamo najmanjše delce. Ni možno nekaj opazovati, ne da bi vplivali na predmet opazovanja. Spomnite se primera, ko ste nekoga opazovali, ne da bi on to vedel in naenkrat je obrnil pogled k vam. Pri materialih kot je kamen in železo to ni tako evidentno, kot pri vodi in ognju ali živih bitjih. Pri slednjih so rezultati očitnejši. Japonski znanstvenik Masuru Emoto je raziskoval »spomin vode« in potrdil omenjene ugotovitve. Pri sami hoji po žerjavici se za trenutek odmaknemo od fizičnih zakonov »teorije ločenosti« in vstopimo v duhovne zakone »enosti« se povežemo z ognjem ter postanemo eno z njim. Poškoduje nas vedno tisto čemu se upiramo, ali hočemo opraviti s silo. Ogenj ima preveliko moč, da bi ga prehodili s silo, bolje je, da se mu prepustimo in postanemo eno z njim. Šele takrat imamo lepo izkušnjo s hojo po žerjavici.
Dvomi v lastne sposobnosti in kako jih odpraviti
Vaša prepričanja določajo vaš potencial, lahko so vam neizmeren vir moči, energij in ustvarjalnosti, lahko pa vas naredijo nemočne boječe in polne strahov. Ste pripravljeni vsaj poizkusiti spremeniti vaša prepričanja in uresničiti vaše cilje? Če še vedno dvomite v vaše sposobnosti ali pa spadate med tiste, ki se na vsako novo izkušnjo temeljito pripravijo, se odločite vsaj za ogled  hoje po žerjavici in tudi od tega boste imeli veliko koristi. Lahko ta notranji nemir ali drugače povedano čustveni naboj potlačite, tako kot ste to naredili že neštetokrat, ali pa se odločite: »sedaj bom opravil z njim«. Ste se pripravljeni soočiti s svojimi strahovi in omejitvami, jim pogledati v oči? Na vaše veliko začudenje boste ugotovili, da je  strah  znotraj votel zunaj pa ga ni. Izkušnje udeležencev kažejo, da se pred samo hojo po žerjavici pojavi ta isti strah, ki vas je že neštetokrat  ustavil, da bi v svoje življenje vnesli odločilne spremembe. Ko ga enkrat presežete, je vaša pot prosta in lažje boste živeli po svoji volji. Pogum odpira vsa vrata in vas pelje v polno življenje. Dvom in strahovi  pa v životarjenje na meji tihega obupa in nemoči.
Koristi od udeležbe na ritualu hoje po žerjavici
Res, zakaj pa bi sploh hodili po žerjavici, kaj bomo od tega imeli? Kakšne koristi? Ali ni to samo dokazovanje? Odgovori so odvisni od posameznikovih potreb, vendar obstaja le nekaj skupnih prednosti, ki nas vzpodbudijo, da gremo v to izkušnjo. Poglejmo si jih:  
Dvigne nam samozavest. Upamo se soočiti z neznanim, kar je v današnjem privatnem in poslovnem svetu odločilnega pomena. Upamo se zakorakat v neznano, ki je  povrh vsega še vroče.  Največ samozavesti potrebujemo, ko želimo začeti nekaj na novo ali pretrgati s starim. Po  izkušnji s hojo po žerjavici bo izginil strah ali dvom, soočili se boste z neznanim in se podali v nove življenjske izzive. Novi življenjski izzivi »kaj pa je to v primerjavi s hojo po žerjavici«. 
Naredimo nekaj »nemogočega«. Ko se v življenju znajdemo v situacijah in teh je v današnjem življenju kar nekaj, se spomnimo izkušnje z žerjavico in si rečemo: tudi hoja z bosimi nogami po žerjavici je bila nemogoča, pa sem uspel! Z večjo dozo samozaupanja se lažje podamo v nove življenjske izzive.
Prevzamemo odgovornost za svoje dejanje. Po žerjavici vedno hodimo na lastno odgovornost. Prevzem odgovornosti je ključnega pomena za razvoj sposobnosti in talentov, osebni razvoj ter uspeh na katerem koli področju dela. S prevzemom odgovornost dobimo zorni kot rešitve,- najdemo poti  iz dane situacije ali problema. Kdor prevzame odgovornost ta prebudi v sebi moč.
Dovolimo, da se uspeh zgodi. V življenju smo navajeni trdo delati in vložiti veliko napora za uresničitev zastavljenega cilja. Pri hoji po žerjavici pa je obratno: imamo izkušnjo, tako da se prepustimo in dovolimo, da se uspeh zgodi. Poškoduje nas tisto, čemur se upiramo ali nudimo upor. Voda se ničemur ne upira in nikoli ne menja svojih osnovnih lastnosti.
Prebudimo notranji ogenj. Ne grejmo se ob ognju drugih, prižgimo svojega. Se še spomnite, koliko energije ste imeli kot otroci? Takrat še niste  bili popolnoma vzgojeni in omejeni. Nelson Mandela je v enem znamenitem govoru povedal: »Naš najgloblji strah ni v nepopolnosti, najbolj se bojimo svoje brezmejne moči«. Naša moč je v stanju spanja in čaka, da se kot feniks prebudi iz pepela. Pomanjkanje energije nas naredi boječe. Za uspeh v življenju in poslu je pomembno dvoje: veliko energije in prava ideja.
Po prebujanju notranjega ognja imamo oboje.
Odločitev je vaša!
Korajža velja!
Se vidimo na vroči preizkušnji!!!
www.hojapozerjavici.si
e-pošta: trojnar@t-2.net;
tel. 041 695 171
Najdete nas tudi na Facebooku  Hoja po žerjavici
Franjo TROJNAR, mojster rituala hoje po žerjavici