03. jul, 2013   Agencija Oskar, Vodniki, Zahodna Afrika  

 

Reka vseh rek

Ob njej so se snovala in propadala mnoga cvetoča afriška kraljestva in mesta. Po njej je in še vedno teče trans-saharska trgovska pot. Še danes predstavlja življensko žilo celotni Zahodni Afriki, saj ob njej živi več kot sto milijonov afričanov. To je tretja najdaljša afriška reka, takoj za Nilom in Kongom, dolga 4200 kilometrov in teče skozi kar devet zahodnoafriških držav.
O njej so pisali mnogi svetovno znani popotniki, raziskovalci, geografi in zgodovinarji. Nekateri so bili mnenja, da teče proti vzhodu, drugi, da teče proti zahodu. Spet drugi so mislili, da je pritok reke Nil, zato so jo poimenovali kar Črni Nil (Nil al-Sudan). Veliki Herodot je omenjal ljudi, ki so ob njej videli škrate. A nihče jo ni zares obiskal. Prvi evropejec, ki jo je v resnici videl na lastne oči in po njej tudi zaplul, pa čeprav le za kratek čas, je bil Mungo Park – škotski popotnik in raziskovalec iz konca 18.stoletja. Prva njegova ekspedicija se je izjalovila, saj so ga že na začetku poti zapustili vsi njegovi sopotniki, zatem pa so ga domačini še okradli in mučili, na koncu še zbolel in tako bil primoran preložiti potovanje. A vse to ni odvrnilo Munga, saj se je čez nekaj let zopet pogumno podal na raziskovanje – a za njim se je kmalu izgubila vsaka sled. Nekaj let kasneje so ga britanci začeli iskati, a nikoli našli. Kaj se je dejansko takrat zgodilo, bo najbrž ostala velika skrivnostReka ima eno najbolj nenavadnih poti – pravijo, da ima obliko bumeranga. Izvira samo 240 kilometrov stran od Atlantskega oceana na gvinejskem visokogorju. Začne teči proti vzhodu, v notranjost Zahodne Afrike, nakar zavije proti severu naravnost v Saharo, do mesta Timbuktu – ja, res obstaja! In prav tu je najpomembnejši del reke, saj je edina reka daleč naokoli in znaten vir pitne vode prebivalcem Sahare. Nato pa reka ostro zavije proti jugovzhodu in se izteka na jugu, v Gvinejskemu zalivu. Oblikuje drugo največjo delto na svetu – takoj za delto reke Ganges. Najdaljši del reke teče skozi republiko Mali. Je glavna prometna in trgovska žila celotne Zahodne Afrike, saj si brez nje prebivalci res težko predstavljajo bilo kakšno življenje.
Možje v modrem – puščavski tuaregi – jo imenujejo “reka vseh rek”. Veliko imen ima, a vsa predstavljajo eno in edino – reko Niger.

Foto in tekst: Marijana Panić