09. sep, 2010   Člani pišejo  

 

Recepti – kuharska delavnica – Završnica september 2010

 
 
Bučna hokaido juha z jurčki
 
Za 10 porcij:
– 1,5 kg buče
– 0.1 kg šalotka
– 2 stroka česna
– 0.1 l belo vino
– 2 l zelenjavna osnova
– 1 l sladka smetana
– 0.05 l stock
– 0.1 kg jurčki sveži
– začimbe(sol, poper,zelišča)
Na maslu sotiramo narezano šalotko, dodamo na kocke zrezano hokaido bučo, ter vse skupaj popražimo. Na koncu dodamo malo sesekljanega česna, da zadiši ter zalijemo z zelenjavno osnovo. Začinimo z belim vinom, sol, poper, muškatni orešček, lovorjev list in kuhamo, da se buča zmehča. Nato vse skupaj zmiksamo s paličnim mešalnikom, po potrebi zgostimo s koruznim škrobom.
Juhi na koncu primešamo malo sladke smetane ter malo popraženih jurčkov, ki smo jih narezali na rezine.
Jed lahko okrasimo tudi z nekaj kapljicami domačega bučnega olja.
.
.
Popečena koruzna polenta s suhimi paradižniki in mladim sirom
 
Za 8 oseb:
-0.5 kg zdroba(1/2 koruzni,1/2 pšenični)
-0.1 l olivno olje
-sol,poper,
-0.15 kg mladi olimski sir
-0.05 kg parmezan
-1,2 l vode
-2 žlici tapenada suhih paradižnikov
V vrelo vodo, katero smo solili in dodali olivno olje zakuhamo zdrob(1/2 koruznega in ½ pšeničnega).
Polento kuhamo med stalnim mešanjem cca. 30 min. Na koncu ji dodamo tapenado iz sušenih paradižnikov, nariban parmezan in na kockice zrezan mladi sir. Tako pripravljeno  polento vlijemo v  modele in pustimo stati, da se strdi. Ohlajeno narežemo na rezine in jih popečemo na vročem olju. Ko jed serviramo, jo lahko obogatimo z olivnim oljem in mlado rukolo.
.
.
Ajdova kaša s prekajeno postrvjo in gobami in planinsko skuto
 
 Za 4 osebe:
-0.25 kg ajdova kaša
-0.06 l oljčno olje
-0.1 kg por
-0.25 kg mešane gobe
-0.1 kg prekajene postrvi
-0.2 kg češnjev paradižnik
-belo vino
-sladka smetana
-sol,poper,
-zelišča sveža
-planinska skuta
Ajdovo kašo poparimo z vrelim kropom in jo pustima stati, da se napije vode.
Posebej na maščobi popražimo narezan por, dodamo narezane gobe, začinim s soljo, poprom ter dodamo malo sesekljanih svežih zelišč. Prepražimo dodamo narezan češnjev paradižnik, strt česen in zalijemo z malo belega vina, zelenjavne osnove in naredimo rahlo omako, katero začinimo in ji na koncu dodamo še malo prekajene postrvi. Primešamo ajdovo kašo ter na koncu jed obogatimo še z malo sladke smetane.
Jedi pri serviranju dodamo še žlico premešane planinske skute.
.
.
Pirina rižota s vitlofom,prekajenim jezikom in bučno kremo
 
Za 6 oseb:
-0.45 kg pirin riž
-oljčno olje
-0.25 kg vitlof
-0.15 kg prekajen jezik
-0.01 kg por
-sol,poper
-zelenjavna osnova
– parmezan
-sveža zelišča
-3 žlice bučne kreme
Pirin riž namočimo za nekaj ur in ga nato skuhamo v osoljeni vodi.
Vitlov narežemo, ga posotiramo na oljčnem olju, dodamo na rezance narezan prekajen jezik in dodamo malo čemaževega pesta ter zalijemo z malo zelenjavne osnove. Zacinimo s soljo in poprom, ter sesekljanimi svežimi zelišči. Na koncu primešamo še kuhano piro. Jed obogatimo z malo naribanega parmezana in malo bučne kreme (kuhana buča(hokaido), zmiksana z dodatkom oljčnega olja).
.
.
Ragu treh paradižnikov s  krompirjevimi svaljki in svežo baziliko
 
 Za 6 oseb:
KROMPIRJEVO TESTO
-1kg krompirja
-4 jajca
-40 dag ostre moke
-8 dag masla
RAGU TREH PARADIŽNIKOV
-0.5 sveži mini paradižniki(santorange,zebrrizz,češnjevec)
-0.05 l olivno olje
-sol ,poper
-belo vino, zelenjavna osnova
-sesekljana sveža zelišča (bazilika)
-parmezan (granna padanno)
-0.5 dcl smetane
Iz kuhanega in pretlačenega krompirja, ter ostalih sestavin  vgnetemo testo. Oblikujemo majhne njoke ali svaljke in jih v kropu kuhamo, da priplavajo na površje. S cedilom jih poberemo iz kropa in jih damo v ledeno mrzlo vodo.
Na olivnem olju popražimo narezan paradižnik,ga začinimo s soljo in poprom ter zalijemo z belim vinom in zelenjavno osnovo toliko da se paradižnik razpusti in zmehča. Dodamo skuhane njoke malo smetane in pokuhamo, da se njoki pogrejejo. Na koncu dodamo še narezano svežo baziliko in nariban parmezan.
Uporabimo lahko že pripravljene zamrznjene njoke. Njoke ponudimo kot samostojno jed, če jih pripravimo samo z žajbljem jih ponudimo kot prilogo.
.
.
Domače testenine s krompirjem,slanino in bučnicami(Grenadir-marš)
 
Za 6 oseb:
-0.6 kg krompir
-0.2 kg testenine (polžki)
-2 žlici svinjske masti
-0.8 kg slanina
-sol,poper
-2 žlici sesekljanih bučnic golica
Na svinjski masti prepražimo sesekljano čebulo da zarumeni dodamo še narezano slanino in jo na hitro popražimo.
Dodamo kuhan in na lističe narezan krompir, ga popražimo, primešamo že kuhane in odcejene testenine. Začinimo s soljo in poprom ter potresemo s sesekljanimi bučnicami (golica).