23. jun, 2016   Agencija Oskar, Gruzija  

 

Recept za Khachapuri, gruzijska različica kruha s sirom

SESTAVINEslika 1

Testo:
500 g bele moke
1 dl vode
1 dl mleka
1 jajce
1 vrečka suhega kvasa
0,3 dl olja
2 čajni žlici soli

Nadev/premaz:
1 jajce
50 g razmehčanega masla
100 g naribane mozzarele

POSTslika 3OPEK

Testo pripravimo v aparatu za testo ali ga zgnetemo na roke. Polovico testa oblikujemo v obliko testa za pico, premera približno 20-25 cm, ponovimo še z drugo polovico testa – količina v receptu namreč zadošča za 2 khachapurija (4 osebe).Testo premažemo s polovico nadeva, z vsake izmed štirih strani zavihamo testo tako, da prekrijemo premaz. Testo nato nežno stisnemo od zgoraj in ga raztegnemo v okroglo obliko, nato ga premažemo še z drugo polovico nadeva. Pečemo 10 minut pri 230 stopinjah.

 

Poznamo več različic khachapurija, sicer pa khachapuri dobro poznajo tudi v Rusiji, Armeniji, celo v Izraelu.

slika 2