16. jun, 2021   Agencija Oskar, Oskar piše, Slovenija  

 

Prvo potovanje Po medvedovi poti 3 dni – od Cerknice do Iga

Sproščeno poletno pohodništvo po Notranjski – fotogalerija

Piše Oskar

V Ljubljani smo se zbrali ob 8h in se odpeljali do Cerknice. Po uvodni kavi in spoznavanju v skupini smo se vzpeli na goro čarovnic – Slivnico. Že na začetku nas je pričakal znak čarovnice in vedeli smo, da smo na pravi poti. Vzpon je bil prijeten, svež in večinoma zakrit z drevjem. Na poti nas je navduševalo ogromno rož in intenzivno zelenje, svežina in pogledi na Cerkniško jezero. Prečkali smo pašnike s kravami in konji, kot na planšariji. Po dobri uri in pol smo prispeli do koče, se osvežili in najedli, si odpočili in nabrali novih moči. Pogled vse od Risnjaka do Nanosa je bil fantastičen.

Potem smo se odpravili naprej. Vrh Slivnice nam postreže z neverjetnim pogledom vse od Triglava pa do Kamniških Alp. Po senčnih gozdovih smo hodili na Bloško planoto, kmalu prišli do Velikih Blok in počivali pri Napoleonovem mostu. Potem smo jo po travnatih odmaknjenih Blokah udarili do Bloškega jezera. Presenečenje! Počitek. Bilo je še premrzlo za kopanje, le noge smo namočili v jezero. Poleti pa bo drugače. 😊

Odpeljali smo se do Hotela Oskar v Loškem potoku in se namestili v prijetnem okolju. Prilega se udobje v odmaknjenem kraju. Zoran nam je postregel z gurmansko večerjo. »Presenetljivi okusi v tako odmaknjenem kraju,« je bil enoten odziv sopotnikov. Še posebej sladica in vrhunsko vino Oskar – letos posebna polnitev le za goste Hotela Oskar. A dneva še ni bilo konec – po večerji smo raziskali Loški Potok. Za konec pa še doživetje – predavanje iz vzhodne Turčije – čisto sveže fotke, izpred tedna dni.  Prvi dan smo prehodili okoli 6 ur, bili smo zdravo utrujeni, pripravljeni za naslednji dan.

20210611 095314 1024x768 - Prvo potovanje Po medvedovi poti 3 dni – od Cerknice do Iga

Drugi dan je pohodniški vrhunec – krožni pohod smo začeli po Loškem polju do cerkvice sv. Florjana. Nadaljevali smo čez vas Kot do Kamn griča in dalje do Travne gore. Tam so nas pogostili s kosilom. Sledil je pohod po Kočevskih gozdovih do jame Ogenjce, kjer nas je pričakala zgodba. Zadnji pohod med gozdovi in košenicami je bil morda najlepši ta dan. Prispeli smo zdravo utrujeni, a rdečih lic in zelo zadovoljni. Po še eni odlični večerji pa nam še ni bilo dovolj – odpravili smo se na večerni sprehod do požiralnika na polju Travnik – zanimiva izkušnja, ko slap pada v globino in vodo požira zemlja! Drugi dan smo hodili neto nekaj čez 6 ur, vmes počivali in si ogledovali, veliko novega izvedeli, se v skupini zanimivih sopotnikov spoznali … In z veseljem utonili v zaslužen spanec.

Tretji dan je bila nedelja. Zbudili so nas zvonovi in petelinje petje. Odpeljali smo se do našega umetnika na Blokah in se za dobro uro in pol odpravili po Krpanovi poti – njegova klop, pa Bloški vol, cerkev sv. Urha in ostanki Krpanove domačije. Zgodba našega junaka, silaka, ki je rešil Dunaj, preprostega človeka.

Višek dneva je bil še pred nami – doživet spust iz Bloške planote v sotesko Iške, kamor smo prišli prav na sotočju Iške in Zale. Sledila je hoja po čudovitem kanjonu, po prijetni poti ob šumenju rečice v globini, po čudoviti poti, ki se enkrat vije nad reko in se potem dvigne visoko nad njo! Na koncu zaslužen skok v hladno vodo poplača ves napor. Ta dan smo skupaj hodili okoli 4-5 ur, več je bilo postankov, tudi pri prijaznih domačinih na poti, ki so nam postregli s kozarčkom žganega. In ja, prav vsi domačini na naši poti so nas pozdravljali, se z nami pogovarjali, bili radovedni od kod smo in kaj nas je prineslo v njihove kraje, in so nas bili veseli!

20210611 122854 1024x768 - Prvo potovanje Po medvedovi poti 3 dni – od Cerknice do Iga

Zmagovitemu izhodu iz Iškega vintgarja ni botrovala utrujenost, počutili smo se močni in prenovljeni. Pohodniški vikend nas je navdal z novo močjo in veseljem, da smo se za to potovanje odločili. Bili smo enotnega mnenja – to je res čudovito potovanje. Razmišljali smo, kako so včasih lepe stvari čisto pred vrati, mi pa zremo nekam v daljave. Tudi jaz sem med njimi, a nadgrajen – zdaj poleg daljav vem, da se doživetje in odklop skrivata tudi le korak od domačega ognjišča.

Kaj nam je bilo najbolj všeč? Dobra organizacija in vodenje – ker nam ni bilo treba nič misliti in smo se lahko prepustili uživanju v naravi in hoji. Ogromno smo izvedeli od vodnika, ki je prava enciklopedija in nas je navdušil nad domačimi kraji! Odlična je bila skupinska dinamika, ko smo se spoznavali, so stekli pogovori, ter bogatili naše trenutke. Srečni smo bili nad odklopom iz domače resničnosti, ko smo si lahko oddahnili od resničnosti, ki nam jo želijo vsiliti mediji. Tudi udobje in okusi Hotela Oskar v Loškem potoku so nam ostali v prijetnem spominu. Seveda pa je bilo na koncu zadovoljstvo, da smo bili tri cele dni zunaj, da smo prehodili čudovito pot in nabrali kondicijo, ki jo vsak sam gotovo ne bi.

Z veseljem bom še kdaj odpeljal potovanje Po poti medveda, za lastni užitek, vikend sprehod in druženje s sopotniki.

Lep dan še naprej,

Oskar

Več … Po poti medveda, 3 dni – program potovanja
Več … Prvo potovanje Po medvedovi poti – Fotogalerija 

20210611 162357 - Prvo potovanje Po medvedovi poti 3 dni – od Cerknice do Iga