14. avg, 2015   Agencija Oskar, Portugalska, Vodniki  

 

Prvič na Portugalsko

Piše: vodnik Nejc Bratuša
Portugalska-ObidosPreden sem odšel na Portugalsko, nisem v sebi čutil nekega velikega navdušenja nad samo deželo. Predstavljal sem si jo drugače, pač še ena evropska država, polna sicer lepih kulturno zgodovinskih spomenikov, gradov in cerkva. Ni mi predstavljala eno tistih dežel, ki me kar kličejo, da jih obiščem.  Tudi mesti, kot sta Lizbona in Porto, čeprav sem prebral o njiju veliko superlativov, v meni nista zbudila velikih pričakovanj. Načeloma me velika mesta in življenje v njih ne privlačijo najbolj. Vseeno pa me je ob prebiranju literature potegnilo portugalsko podeželje, kulinarika, portugalska identiteta in del mene si je upravičeno želel odkriti deželo ob Atlantiku. Vse, kar sem prebral in slišal o Portugalski se je izkazalo za resnično, a v živo je bilo seveda še veliko lepše in bolj pristno.

Portugalska-PortoPortugalska me je kot dežela v celoti navdušila! Najbolj me je navdušila lepa in raznolika pokrajina,  pa tudi Portugalci in kulinarika ter seveda širne peščene portugalske plaže. Pozitivno sta me kljub prvotnemu negativizmu presenetili veliki mesti Porto in Lizbona. V bistvu sem se tam počutil zelo domače in prijetno, nisem imel občutka milijonskega mesta, vsi so bili zelo prijazni. V centru kar mrgoli čudovitih stavb, uličic, spomenikov, kavarn, restavracij in z lahkoto bi tam preživel tudi kakšen dan več. Mesti sta ohranili svojo privlačnost in portugalski utrip kljub modernizaciji in velikemu številu prebivalcev.
Portugalska-AlgarveNajlepše spomine imam nekako v skladu s pričakovanji na Zgornjo dolino reke Douro in granitni pokrajini v srcu Portugalske Visoko in Nizko Beirro. Za vedno si bom zapomnil majhne vasi na podeželju, kjer se zdi, kot da se je čas ustavil in se z leti življenje kljub modernizaciji ni kaj dosti spremenilo. Kamnite hiške iz granita, prekrite s skrilavci, terasasta pokrajina, polna vinske trte, in pokrajina, polna granitnih hribov in balvanov. Da ne govorim o portugalskih plažah, ki so tako opevane v turističnih vodičih! Najlepše naj bi bile prav v regiji Algarve, kjer smo zaključili naše potovanje. Nepozabne dolge peščene plaže, polne lepih školjk in valov, ki kar vabijo na kopanje v oceanu. To doživetje je najlepši del zadnjega dneva potovanja.
Torej, navdušen sem nad deželo kot celoto, nad raznoliko pokrajino, prijaznimi in gostoljubnimi prebivalci, odlično hrano, dobrim vinom in peščenimi plažami. Še mesta in bogata zgodovina  me niso pustili ravnodušnega. Z veseljem se bom vračal na Portugalsko, nekako mi je počasi zlezla pod kožo in sem jo ob koncu potovanja začutil. Dala mi je več, kot sem pričakoval preden sem šel na potovanje. V meni je ostal en velik plus, odlično se počutim v preprosti, a čudoviti deželi ob Atlantiku.