18. nov, 2020   Agencija Oskar, Oskar piše, Turčija  

 

Pozdrav iz Olimposa

Prvi lockdown sem preživel doma in je bila zanimiva izkušnja. Vmesni čas sem ustvarjal Deželo medveda. Drugi lockdown me je pričakal v Turčiji in ga preživljam tu, na južni turški obali, v objemu narave nacionalnega parka Olimpos. Vam povem, kako to zgleda.

Novembrsko vreme je čudovito (z le občasnim dežjem). Čez dan imamo okoli 22 stopinj, morje pa ima kako stopinjo več. Čudovito za hojo in kopanje. Večeri pa so že hladni, za dolge rokave in če potegne veter, tudi za vetrovko.

Turizem se počasi umirja. Konec oktobra je bilo še veliko turistov, predvsem Rusov in Ukrajincev in tudi domačinov iz velikih mest, nekaj malega Evropejcev iz zahodnega sveta. Zdaj nas je precej manj, veliko pohodnikov in tečajnikov joge in druge duhovnosti, ob vikendih pa se v te doline in na plažo zlije veliko domačinov z bližnjih mest.

20201013 204231 1024x768 - Pozdrav iz Olimposa

Življenje tu teče skoraj normalno. Vzdušje je prijetno in sproščeno, v umirjenem mediteranskem ritmu. Domačini so tradicionalno prijazni in gostoljubni. Čajnice so polne in zlatorumena tekočina kot običajno teče v potokih. TV-ji so kot običajno, polni nogometa, vse do druge tadžikistanske lige. Do zdrave mere se držimo zdravstvenih nasvetov – po turško, bolj po občutku.

Kaj počnem? Sprehajam se po poljih in nasadih granatnih jabolk, agrumov in tudi banan. Vabijo borovi gozdovi in Likijska pešpot, da vsak dan ure in ure hodim po dišečem okolju, polnem čudovite energije. Zelo rad sedem ob tolmun v antičnem mestu Olimpos, čutim zlitje antičnega z zdajšnjim trenutkom in poslušam zidove, ki govorijo zgodbe. Vsaj uro dnevno posvetim kopanju v morju – hladneje ko ga občutim, bolj ognjevito plavam, pa gre. Genoveška trdnjava me navdušuje z večnim pogledom in stikom z Bogom.

Rad vpijam vzdušje in duh okolice. Raziskujem turško domačo hrano in tržnice bližnjih mestec in vasi. Našel sem svojega čevljarja in krojača, tudi optika in prodajalca sira in najboljših oliv! Imam veliko novih čajniških prijateljev. Ob večerih se polnim z vzdušjem ob ognju v Kadirjevih hiškah in uživam v vonju po borovem dimu.

20201012 080749 1 1024x768 - Pozdrav iz Olimposa

Veliko ustvarjam tudi samega sebe. Vadim samodisciplino in nadzor nad norim umom. Postavil sem si čvrst okvir – vstajam ob 6h in hodim spat ob 22h. Hranim se po sistemu avtofagije z 18-urnim dnevnim postnim oknom. Veliko meditiram – hvaležen sem letošnjemu poletju za izkušnjo Vipassane. Ukvarjam se z duhovnostjo in odnosom do Boga. Veliko razmišljam o sebi in življenju ter se pripravljam na vstop v naslednjo tridestletko mojega življenja.

Vem, da je mogoče iz mene ustvariti boljšo stvaritev in potegniti več božanske iskrice, kot jo sijem zdaj. Čutim, da prihajajo časi, v katerih bo ključno poznati samega sebe in delovati od tu. Za tako vizijo podarjenega časa sem pripravljen živeti.

Aja, in če zgodi Novoletni Olimpos 9 dni, vas z veseljem popeljem po mojih domačih krajih.

Lep dan še naprej,
Oskar

Olimpos hrana 4 1024x768 - Pozdrav iz Olimposa