15. feb, 2012   Agencija Oskar, Madeira, Oskar piše, Portugalska, Vodniki  

 

Potovanja na Madeiro iz mojih oči

 
Pet potovanj s podaljškom za vse okuse
Potovanja na Madeiro kliknite tukaj
Morda preseneča, da imate kar pet različnih možnosti, kako Madeiro doživeti. Sam otok je majhen, tu ni veliko skrivnosti. Vendar je prav Madeira čudovita priložnost za USTVARJANJE ZGODB, ki jo želiš na njej doživeti. Tu gre za vsebine, tankočutnost in ustvarjalnost. Prijetno branje.
MADEIRA
Madeira očara vsakogar, izjemno pomembno pa se mi pri tem otoku zdi način – KAKO ga raziskuješ. Ker, kakor ga raziskuješ, toliko iz njega potegneš! Temu sem pri raziskovanju ter kasneje pri pripravi potovanja (ter vodnikov) posvetil še poseben poudarek.
Čeprav je otok razmeroma majhen in bi pomislil, da ga raziščeš v le par dnevih, je to velika utvara! Za lagodno in doživeto raziskovanje komaj 547 kv. km. velikega otoka potrebuješ vsaj teden dni. Vendar je tudi to za Madeiro premalo. Kajti po tednu dni Madeiro šele prav občutiš, potem pa bi z veseljem na njej ostal še dodatni teden. Še posebej ljubitelji narave in pohodništva! Tu so čudovite levade, po katerih le hodiš in hodiš, pri tem pa neizmerno uživaš … Vsakdo, ki je podaljšal in ostal dva tedna, je bil nad svojo odločitvijo več kot zadovoljen!
Pri pripravi potovanj sem uspel zajeti ravno pravo mešanico vsega. Po eni strani je otok nemogoče začutiti brez sprehodov (krajših pohodov), po drugi strani pa le-teh ne sme biti preveč, da pretirana aktivnost ne odbija ljudi. Celo Madeiro sem moral raziskati (in prehoditi), da sem našel lepe sprehode, vsakič po drugačnem terenu – da ne postane dolgčas, da je vedno nekaj novega in da sopotnik skozi raznolikost začuti vso razsežnost sicer majhnega otoka. Večkrat sem potovanja tudi vodil in lahko rečem le, da mi je zgodba čudovito uspela. Sicer pa, saj o tem govorijo zadovoljni potniki, največja avtorska nagrada!
Madeira ima čudovito Atlantsko zimzeleno in subtropsko klimo, čeprav se v dobre pol ure iz obale lahko dvigneš na 1.800 metrov višine, kjer je pozimi sneg, vedno pa je opazno hladno. Poleg Azorov je Madeira zadnji ostanek nekdanje Atlantide, zato ni čudno, da otok preveva posebna energija, ki prav stimulira aktivnost (hojo, sprehode, gibanje, plavanje, karkoli). Všeč mi je, ker je kljub turizmu otok umirjen, spontan in čuten. Domačini so tako prijazni, da ustavljajo tudi če samo hodiš po pločniku in velikokrat sem šel čez cesto samo zato, ker mi je nekdo ustavil, čeprav nisem želel.
Madeira je Portugalska, pa tudi ni Portugalska. Lepo je otok umestiti v portugalsko zgodovino, v kateri zaživi tudi zgodovina otoka, slovita vina in drugi izdelki. Na poti proti kolonijam so se ladje oskrbovale prav tu. Mornarji, vrvež v pristanišču, gostilne in zabava, trgovina in … Spominjam se vsega tega, ko se sprehajam po ulicah starega Funchala. Potem ni čudno, da mi je otok tako prirasel k srcu. Vendar, a smo vsi ki jih poznam tukaj prebivali v prejšnjih življenjih? Kajti Madeira je všeč čisto vsakemu.
Madeira 8 dni kliknite tukaj
Potovanje za vsakega. Nameščeni smo v hotelu 4* s čudovitim pogledom na prostranstvo oceana in kar me pri tem hotelu še posebej navdušuje je stalno šumenje oceana, ki me boža skozi odprta balkonska vrata tudi v spancu. Veliko je hotelov v okolici, a le redki imajo ta privilegij.
Od tu se vsak dan odpravljamo na raziskovanje enega dela otoka, en dan pa imamo povsem prost. Po zajtrku lagodno odhajamo med 8-9.00 zjutraj, vračamo pa se okoli 17.-18.00 ure. Potem je dovolj časa za počitek in večerjo, sprehod ob obali ali skok v morje, bazen, savno ali bližnji shopping center.
Vsak dan je pester – čaka nas vsaj 3 – 4 ure prijetne hoje, večkrat po malem, vključeni so tudi počitki in čas za kosilo. Hoji se je mogoče izogniti ter čas drugače zapolniti, vedno je pripravljena alternativa. A to možnost komaj kdo izkoristi, saj so sprehodi en sam užitek.
Izleti so pripravljeni tako, da vsak dan vključuje vsebinski presek – nekaj tradicije in zgodovine ali drugih ogledov – botanični vrtovi itd., potem pa če je le mogoče (vreme) vedno znova otok doživimo od obale do visokih gora. Polni nas bučanje belih valov, ki se zaletavajo v bazaltne čeri, vetrc, ki nas spremlja povsod ter čudovit čist zrak. Vsak dan je pester in v hotel se vračamo zdravo utrujeni.
Zajtrk je samopostrežen in zaleže do kosila. Za kosilo imamo vedno pripravljene izbrane gostilne, kjer lahko jeste po naročilu za okoli 10-15 EUR. Za večerjo smo prosti, okoli hotela je množica restavracij, kjer lahko za podobno ceno dobite dobro večerjo. 
Teden je prehitro naokrog, zaželeli bi si ŠE!
Poljuben podaljšek na Madeiri
Če ste dovolj zgodnji pri prijavi in omenite, da bi radi na Madeiri ostali dlje, vam to lahko uredimo. Priporočam dodatni teden, ki ga lahko izkoristite za čudovite sprehode po levadah in druge užitke. Pazite, da vam spet ne bo zmanjkalo časa.
Zavedati se je treba le, da bližje ko smo datumu odhoda, dražji je tovrstni podaljšek.
Portugalska z Madeiro 9 dni  kliknite tukaj
V prvi polovici potovanja vas popeljemo po obmorski in znameniti Portugalski od Lizbone do Porta in si za nameček ogledamo še dolino reke Duoro. Potem poletimo na Madeiro in v drugi polovici potovanja raziščemo še Madeiro.
Kot potovanje je to potovanje izjemno atraktivno, saj združuje dva čudovita potovalna terena. Še posebej letos, ko smo portugalskemu delu dodali dolino reke Duoro in spanje v ribiški vasici Nazare.
Velja pa tudi pomislek: po eni strani izpustimo avtentično Portugalsko, ki je neverjetna in neponovljiva, pa tudi na Madeiri smo občutno premalo časa. Dodaten teden Madeire ti ta pomislek v veliki meri izničil.
Portugalska z Madeiro 15 dni  – kliknite tukaj
To je zadetek v polno! V prvem tednu dni doživimo celo Portugalsko, drugi teden pa si temeljito privoščimo užitek raziskovanja Madeire. To potovanje preprosto nima napake, toplo ga priporočam. Zaenkrat imamo odhode razpisane zgolj v poletnem času, vendar se trudimo, da bi ga izpeljali tudi v najlepšem pomladansko/jesenskem obdobju.
 
CELOSTNA MADEIRA
Potovanja na Madeirokliknite tukaj
Prav na Madeiri sem začutil, da lahko potnik doživlja veliko več, če je pripravljen tudi sam nekaj narediti za to. Kakršen sopotnik, takšno potovanje! Poleg Sinaja sem prav na Madeiri začutil močne tovrstne energije – in priprave so se začele. Do sedaj smo ustvarili dve zgodbi, druge gotovo sledijo.
Priprava celostnega potovanja je za ustvarjalca poseben spektakel in izziv. Tudi po 20-ih letih izkušenj se srečujem z novimi in novimi idejami, kajti celostno je velika nadgradnja. Pri celostnih potovanjih je dežela zgolj SCENA, glavni poudarek pa je na zgodbi – to pa je tisto, kar se sopotniku dogaja!
Celostna Madeira z Bredo 8 dnikliknite tukaj
Na stanje sopotnika pa je mogoče učinkovito vplivati z energijskimi in duhovnimi tehnikami. Tako je nastala Celostna Madeira z Bredo, za katero menim, da ima vsaj dvakratni učinek – ker hkrati deluje v smeri večje občutljivosti posameznika in ga “čisti” civilizacijskih smeti domačega življenja, tu pa je še gibanje in doživetje same Madeire, ki je zdaj veliko močnejše. Predvidevanja so se mi velikokrat potrdila, nazadnje v Sinajski puščavi in še kje.
Pri celostnih potovanjih pa je še ena, po mojem izjemna zgodba – možnost osebnega razvoja! Nič ne izgubiš, le užitek in počitnice lahkotno nadgrajuješ z razmišljanjem in opazovanjem domačega življenja in sebe v njem. Prav na potovanju lahko iz oddaljenosti doživiš neverjetna spoznanja, spoznaš kako uresničiti svoje sanje ali spremeniti tisto, kar je doma tako težko.
Celostni koncept je kot neke vrste team-building, kjer vsakdo ostane svoj in deluje tako kot želi, hkrati pa skupina postaja eden ključnih dejavnikov potovanja. To počnem že celo življenje, vendar bolj tajno, kot da se dogaja samo, potniki ne vedo, da gre za celostni koncept. Ko bi sodelovali pri zgodbi, bi bil učinek večkraten. A tako je pač življenje.
Celostno potovanje mora voditi za to posebej usposobljen vodnik, velikokrat pa sta to dve osebi – vodnik potovanja in vodnik celostne zgodbe. Potovanja so zato ustrezno dražja, menim pa, da se vsak dodatni euro splača. Ko enkrat človek gre na tako potovanje, ga običajna komaj še pritegnejo.
Celostna Madeira – Aktivni oddih 8 dnikliknite tukaj s strokovnjaki  PBS športnega centra odličnosti
Potovanje je čudovita priložnost, da se naužijemo narave, se sprehodimo in si privoščimo aktivne počitnice. V prvih dneh odkrijemo otok cvetja, v zadnjem delu potovanja se prepustimo strokovnjakom PBS centra športne odličnosti iz Kranja in začetnici body tehnike™ v Sloveniji pod vodstvom master body inštruktorice Barbare Tavčar, ki nam s svojimi najboljšimi inštruktorji razkrije skrivnosti odpravljanja stresa, razstrupljevanja telesa na naraven in neinvaziven način. Spoznamo, kako čudovito je naše telo in kako je v tem stresnem in hitrem tempu življenja pomembno sinhrono delovanje našega organizma tako na fizičnem, kot tudi energetskem nivoju.
Otroci in najstniki na potovanju spoznajo inovativni program BODY JUNIOR – Malo akademijo otrokovega življenja, ki skozi vadbene enote ozavešča o pomembnosti gibanja, razvija bazične motorične sposobnosti in poskrbi za zdrave temelje otrokovega razvoja. Otroci so naša prihodnost, poskrbimo, da bo čim bolj zdrava.
Oskar