10. nov, 2015   Agencija Oskar, Portugalska, Vodniki  

 

Portugalski fantje

Portugalski fantje - Vas lahko slikamo?Različne države nudijo različne navade, in ravno zato je tudi tako zanimivo potovati. Daleč stran od vsakodnevnih navad, ljudi in poti. Kako hitro bomo sklepali nova poznanstva, je v veliki meri odvisno od nas in naše odprtosti do novih stvari. Če si kontaktov samo želimo, koraka naprej pa ne naredimo, vse ostaja na nivojih želja.

Res pa je, da je veliko tudi v odzivnosti sogovorca. In na Portugalskem so vsi zelo odzivni – tako mladi kot stari. Če se le naučimo prvih besed ‘bom dia’ za dobro jutro ali pa splošen pozdrav ‘ola’, sta odziv in nasmeh s tem že zagotovljena. In od tu je le še korak naprej.

Portugalci slovijo kot zelo odprti in tolerantni. To slavo jim je prineslo pogosto odhajanje v širni svet, kadar je doma zavladala kriza. In kriz doma je bilo veliko. Vojne, bolezni, lakota, revščina … Vse to je prispevalo k izseljevanju. Nazaj domov so prihajali bogatejši in bolj strpni do drugačnosti.

Portugalska je dežela, kjer se prijateljstva tkejo z lahkoto in kjer se lahko pogovarjaš tudi kaj bolj osebnega, kot samo o vremenu. Prav tako te tudi hitro sprejmejo v svoj življenjski krog.

Portugalski fantje - Priprava na fotografiranjeIn tako spontano je nastal tale sklop slik, ko smo se sprehajali po Kaškajšu. Kaškajš je bogataško obmorsko mestece severno od Lizbone. Ulice so tlakovane z mozaiki, hiške so obnovljene in urejene, ob obali teče kup Karlošov, ki razkazujejo porjavele mišice in dekleta, ki so zapeljivo oblečena.

Ko sem slikala zanimive vzorčke po tleh je kar naenkrat pred objektiv prišlo kup uniformiranih fantov. Čedni so bili in vsi smo jih z občudovanjem gledali. Dvignem fotoaparat in vprašam za dovoljenje. Fantje so bili očitno dobro razpoloženi, saj so takoj pristali. In že je nastala naslednja slika, ko so se pripravljali, da lepo izgledajo.

Tretja slika je nastala spontano. Ker je vse tako lepo nastajalo, sem jih še malo spodbudila in rekla: » No, sedaj pa pozdrav samo za slovenska dekleta.« In nastala je naslednja slika.

Torej dekleta vseh starosti, samo za vas, portugalski fantje 🙂

Portugalski fantje - samo za Vas