23. sep, 2014   Agencija Oskar, Člani pišejo, Madeira, Portugalska  

 

Portugalska/Madeira 11.8.2014 – 18.8.2014


Madeira
– otok večne pomladi. Odkrivali boste dramatično vulkansko pokrajino, se sprehajali med eksotičnim cvetjem, se kopali v vodah oceana … Sliši se mamljivo in vredno ogleda. Gremo!

1. dan

Zemljevid MadeiraStart v Sežani ob 2,00 (ha, ha, na parkingu pred Tušem ugotovimo, da bosta naša sopopotnika Ivica in Zlatko iz naše vaške skupnosti Vas …). Zgodnje jutranji odhod z letališča v Benetkah, pristanek v Lizboni, izkoristimo čas med obema letoma za kratek potep in kavico v središču mesta. Zanimive uličice in trgovinice z nacionalnimi značilnostmi (vina porto, seveda starana, so od 1100 € naprej … ??!!!), sledi polet na Madeiro.
In ob pristanku na letališču – katastrofa – moj kovček je ostal v Lizboni. OK, brez panike, izpolnimo vse formularje in se odpeljemo z avtobusom v Funchal, v hotel Alto Lido.

2. dan

Ogled Botaničnega parka v Funchalu (Madeira je na splošno en sam park raznih rož, od orhidej, hortenzij, kaktusov, od strelicij, ki so simbol otoka, do raznega endemičnega rastja, ki ga je samo na tem otoku preko 2.000 vrst …). Spust s sanmiPotem pa na Monte – cerkvica Gospe z Monta, lepo okrašena pred bližnjim praznikom 15. avgustom. V cerkvici je pokopan zadnji avstro-ogrski cesar Karel I. In za popestritev dneva – spust z znamenitimi sanmi.
Izlet v Nunsko dolino – z višine 1.090 nm /razgledna točka Eira do Serrado/ se spustimo za cca 400 m, po poti kjer so leta 1566 bežali pred gusarskimi napadi. Dolina je znana po kostanjih, zato poskusimo kostanjevo juho.
Odpravimo se na Cabo Girao – drugi najvišji obmorski klif na svetu, visok 580 m, ki so mu dodali stekleno teraso “skywalker”. Še postanek v ribiški vasici Camari de Lobos, kjer je bil na počitnicah tudi Churchill. Vrnemo se v hotel, kjer me že čaka moj kovček (jupi!!!). Še večerna ohladitev v hotelskem bazenu in potem spanec.

3. dan

Madeira – otok rož, nekoč glavni produkti sladkorni trs in vinska trta, danes banane. Veliko obdelane zemlje – večina v terasah. Da so povezali doline med seboj, je zgrajenih preko 200 predorov (na otoku velikem 57 x 22 km!).
Otok so odkrili leta 1419 Portugalci in ga naslednje leto naselili (pomorščaka kapitana J. G. Zarco in Teixeiro). Naredimo sprehod po glavnem mestu Funchalu – skozi mestni park, degustacija Madeirčana, ogled mestne hiše in katedrale, tržnica (rože, eksotično sadje (marakuja, banane, ananas, mango, …), vezenine). Kosilo v starem delu.
Izlet s katamaranom – delfini, kiti … (ocean dokaj kmalu od obale doseže globine tudi do 4.000 m …).
Pot nazaj iz centra Funchala do hotela pa je trajala kar dolgo … pivičko in pivičko …

4. dan

Pico do AreeiroTa dan se odpravimo na vzhod otoka, najprej na goro Pico do Areeiro (1.818 m), ki je tretji najvišji vrh na otoku, razgledi so res prekrasni. Potem pa do vasice Riberio Frio, kjer imajo ribogojnico postrvi, ter na sprehod ob levadah Balcones – sprehod skozi lovorov gozd. Ko se vrnemo do avtobusa, se ustavimo v gostilni na pokušini “poncha”. Zadeva kar zadane – med, limonin sok in rum. Gorazda je kar zmanjkalo.
KlifiPot nadaljujemo do Santane, kjer so tipične trikotne hiške, nekoč so v njih živeli, danes trgovinice s spominki. Privoščimo si kosilo z njihovimi tipičnimi jedmi – pečeno tuno z belo polento.
In potem še eden od najlepših sprehodov po Madeiri – Rt. svetega Lovrenca – divja gola pokrajina, vse razbrazdano kot na Luni in visoki klifi, spodaj pa razpenjeni ocean. Gorazda, ki je šel edini do konca poti, čaka ob vrnitvi madeirsko pivo. Prijetno utrujeni se ob vrnitvi v hotel kar zvrnemo na posteljo.

5. dan

Spust po klifihŠe en zanimiv dan, spust po klifu do morja iz Prazeres do vasice Paul de Mar. Strm spust za cca 500 metrov n.m.v. gre po sicer lepo tlakovani poti, a si raje pomagam s palicami. Sledi še vožnja do svetilnika na Ponta do Pargo, ki je če najzahodnejša točka Evrope ( ker tudi Madeira spada k Evropi). Za osvežitev prija postanek v Calheti in kopanje v oceanu.
Zvečer sledi druženje s sopopotniki na terasi v hotelu ter izmenjava vtisov s sedanjih počitnic in preteklih popotovanj.

6. dan

Pohod ob levadahTa dan sva si rezervirala za daljši pohod. Z avtobusom se odpeljemo v notranjost otoka in se napotimo na pohod ob levadah. Skupaj jih je na otoku preko 2.500 km. Start: Rabacal, nato ob namakalnih kanalih do slapov, zelo gost gozd in grmičevje (resje, lovor, brnistre, …), malo nižje pa že drevesa evkaliptusa. Potem nadaljujemo pa po spodnji levadi do 25-ih izvirkov. Tam je kratek postanek za malico – sendvič. Vračamo se po drugi poti, skozi 700 m dolg tunel. Izlet, ki ga ni za izpustit, čudovita pokrajina.
Popoldne si privoščimo kopanje na funchalski plaži in uživanje v valovih oceana. Zvečer pa ena dobra večerjica – solata z morskimi sadeži, pa otoška specialiteta “espetada” (nabodala).

7. dan

MadeiraIzlet do Ribeire Bravo, nato na prelaz Encumeado, od tu start za sprehod po levadah, ki so pravo nasprotje od prejšnjih – planota z nizkim rastjem (grmički, resje), tu imajo tudi vetrnice in sončne celice, pasejo se krave in je velikoooooo metuljev.
Porto Moniz – kosilo riba Espada z banano, nato pa kopanje v lavinih bazenih (narejeno kopališče) in uživanje v opazovanju valov. Ko poziramo za unikatno fotko, fotografa Gorazda zalije val. Ma fotke so vseeno uspele!!! Vrnitev v hotel. Zvečer pa pred odhodom domov sledi še večer odprtih vrat, da izpraznimo zaloge po hladilnikih …

8. dan

Prosto dopoldne izkoristimo še za zadnji sprehod do plaže, plavanje in uživanje ob oceanu pred vrnitvijo. Sledi polet do Lizbone, čas med letoma izkoristimo za “shoping na letališču”, nato še polet do Benetk v poznih večernih urah, prihod domov pa v zgodnih jutranjih urah.
Pozdrav Madeiri!
Santana-tradicionalna hišaMadeira je res čudovit otok (to dokazujejo že fotke) z raznolikimi lepotami pokrajine, ostali nam bodo sami krasni spomini. To se bile res doživete počitnice!
Obrigado (pomeni hvala po portugalsko) Oskarju in vodički Ani.
 
Tatjana in Gorazd