28. sep, 2011   Člani pišejo  

 

Popotovanje telesa in duha

 
Z Oskarjem se poznava že zelo dolgo, saj sva bila sošolca v osnovni šoli, v gimnaziji, pa tudi na ekonomski fakulteti. Še vedno se spominjam, kako nam je Oskar popestril odmore in proste ure s pripovedovanjem svojih dogodivščin, ki jih je doživel na svojih prvih potovanjih po Evropi. Spomnim se, kako so mu v Parizu ukradli – takrat še jugoslovanski – potni list, kako se je v coklah podal do Nord Cappa, kjer ga je seveda zeblo, pa si je kar z rolico toaletnega papirja povil noge…
Ko smo v začetku letošnjega šolskega leta začrtali nov projekt »Popotovanje telesa in duha«, sem se spomnila na svojega sošolca. Takoj sem vedela, da lahko pripravi odličen uvod v naš celoletni projekt.
V prvem delu smo padli v Oskarjevo razmišljanje o lenobnosti telesa, ki ga duh žene dalje. Kako je bilo prejšnje stoletje naravnano na telo, duh pa je osiromašen in zapostavljen capljal za telesnimi užitki. Sodoben popotnik ni več zadovoljen s tem, s potovanja želi prihajati z zgodbami, ki ga bogatijo in ki ostajajo nepozabne.
V drugem delu nas je popeljal na popotovanje po Indoneziji. Po otokih nas je vodil od velikih mest, kjer je utrip življenja podoben kot pri nas, preko tradicionalnih obredov in znamenitosti, ki zaznamujejo ta konec sveta, do končne prvobitnosti – domorodcev na Novi Gvineji.
Po vseh letih najinega poznanstva sem se ponovno vprašala, ali ga res poznam. Drugačen je, bolj umirjen, poduhovljen, toleranten in predvsem … zelo zanimiv.
Takega so izoblikovala potovanja.
Karmen
Na Ekonomski šoli Novo mesto s projektom »Potovanje telesa in duha« načrtno razvijamo bralno pismenost pri dijakih 2. letnika ekonomske gimnazije. Tema letošnjega projekta so potopisi, zato smo se odločili, da povabimo in dijakom predstavimo gospoda Oskarja Savarina. Njegovo predavanje smo uporabili kot uvodno motivacijo za branje potopisnih knjig in člankov.
Vsi poslušalci, dijaki in profesorji, smo bili nad predavanjem navdušeni. Gospod Oskar nam je naprej v teoretičnem delu predavanja prikazal potovanja in turizem na malo drugačen način, kot smo vajeni ali kot smo ga poznali. Vso teorijo, ki se je navezovala na naslov projekta,  pa je nadgradil s čudovitimi fotografijami in zanimivimi zgodbami s potovanj po Indoneziji.
Liljana Vovk