03. jul, 2015   Agencija Oskar, Madeira, Oskar celostno, Vodniki  

 

Popotovanje na Madeiro  –  vase

Piše: vodnica Sara Alt

Celostno

V letošnjo pomlad sem zakorakala v duhu celostnega potovanja. Doletela me je čast in veselje, da popeljem skupino raziskovalcev – popotnikov na potovanje z velikim mojstrom karmične diagnostike Marjanom Ogorevcem.
Ker Marjana poznam že od prej, ko sem bila njegova učenka v Šoli za terapevte naravnega zdravljenja, sem delo sprejela kot dodaten izziv. Sama nisem pristaš teoretiziranja in filozofiranja, zato me je še posebej zanimalo, kako bo svoje znanje prenašal v prakso. V vsakdan, ki ga bomo preživljali na potovanju, v sklopu skupinske dinamike in v skladu z okoliščinami, ki nam jih bo ponujalo okolje.
Odpotovali smo na vulkanski otok sredi Atlantika, ki slovi kot eden najlepših in najbolj cvetočih v tem delu sveta. Pričakal nas je v eni od njegovih običajnih podob. Prve tri dni je deževalo, veter je pihal in temperature niso bile nič podobne poletnim. Temu primerno je bilo tudi vzdušje v skupini. Vsi smo se še nekako tipali med sabo. Ugotavljali, zakaj smo pravzaprav sploh prišli in kaj si želimo odnesti domov.

Marjan je začel s procesi prepoznavanja in odpiranja vzorcev in kaj kmalu smo ugotovili, da so določene teme, ki so nam vsem skupne. Partnerski odnosi, odnosi s starši, z otroki, s sodelavci, zdravje, finance, zamere, slaba vest, ljubosumje, varanje, odpuščanje …
Takoj, ko smo zapustili severozahodni del Madeire, se je začelo vreme izboljševati. Kmalu nas je po obrazih pobožalo sonce, skupina pa je postajala vedno bolj sproščena in razigrana. Dopoldneve smo namenjali poglobljenemu delu v dvoranah, kjer je  Marjan prenašal svoje modrosti na poslušalce, ki smo ga, včasih tudi z odprtimi usti, dobesedno kar požirali.
Popoldneve smo preživljali aktivno v naravi, v sprehodih, ogledih in seveda, prenašanju osvojenega znanja v prakso. To je namreč tudi namen tovrstnega potovanja, osvojeno znanje zaživeti v vsakodnevni praksi.

Procesi delujejo

Na sredi potovanja so se začele dogajati konkretne spremembe. Procesi, ki smo jih izvajali, so začeli delovati. Na nekatere zelo izrazito, na druge spet manj. Nekateri so se jim odprli, jih sprejeli in začeli delovati v smislu razreševanja in sprejemanja odgovornosti za nastalo situacijo. Spet drugim se je oglasil dolgoletni zvesti prijatelj Ego, ki je začel iskati vzroke za nastale življenjske situacije – beri težave ali lepše izzive, v okolici.
Kar naenkrat so se začele pojavljati pripombe o neustrezni in enolični prehrani, slabih hotelih, pomanjkanju udobja, pomanjkljivo izbranem programu, neustrezno izbrani destinaciji ipd. Vajena tovrstnih trikov ega, sem opazovala, kako se je začela skupina opazno deliti na dva dela. Na tiste, ki so krivca za lastno nezadovoljstvo prenesli na okolico, zadovoljno pomendrali roke in se, vsaj navidezno, poslovili od odgovornosti. In ostale, ki so se zavedli učinkov procesa, spoznali moč danega trenutka in se z veliko vnemo lotili konkretnega čiščenja.

Vloga Velikega čarovnika

Tako je vsak odreagiral po svoje, pa čeprav smo bili priča istim procesom, predavanjem in  delovanju istega mojstra.
Ker smo potovanje zastavili kot celostno, smo se nanj prijavili vsi, ki nas zanima poglobljeno delo na sebi. A seveda so se kaj kmalu pokazale razlike v razumevanju, kaj delo na sebi pomeni in kakšne so posledice, ko se človek zares odloči pri sebi spremeniti določene vzorce mišljenja in delovanja.
Da čudežne palice, ki bi razrešila vse naše nakopičene težave nima, je povedal Veliki čarovnik že na začetku potovanja. Ravno nasprotno, povabil nas je, da se zavemo, da vsi odgovori  na naša vprašanja čakajo v nas samih in da je odvisno od nas, koliko smo zares pripravljeni narediti in sprejeti svoj del odgovornosti.
Ta  del je najlažje kar preslišati, ker je preveč boleč, zahteva lastno iskrenost in veliko konkretnega dela, vendar je edini, ki zares deluje. “Vloga Velikega čarovnika ni, da naredim delo namesto vas, ampak da vam pomagam osvetliti temne lise, ki ste jih sami spregledali”, je še dodal v enem od svojih predavanj.
S tem je zelo verjetno razočaral vse, ki so verjeli, da bodo na enem celostnem potovanju razrešili vse svoje težave, težave svojih otrok in po možnosti še travme za pet generacij nazaj in tri naprej!

Pogum velja

Ilustracija - vir: AjdaV spominu mi je ostala Ajda, mlado simpatično dekle z velikim umetniškim talentom, ki je prišla na potovanje pripravljena, da se osvobodi težke verige, ki jo je težila in dušila že leta. Odlikoval jo je izjemen pogum.
Ne samo, da nas je vse presegla s svojo iskrenostjo in močjo volje, tudi naredila je velikanski korak v razreševanju travme. Bila je ena tistih, ki  vzrokov za lastno nebogljenost ni iskala izven sebe. Nasprotno, zaplavala je v globine svoje duše, se odprla strahovom,  jih sprejela in končno tudi spustila.
Hvala Ajda in pogumno naprej!