14. okt, 2020   Agencija Oskar, Slovenija, Vodniki  

 

Polharija v Loškem Potoku

Piše vodnik Bojan Grošelj

»Jaz imam eno zvir, ki teče kot hudir, ima dolge mustafe, pa hude zobe.»

Tako naj bi polha opisal naš polihistor Janez Vajkard Valvasor, pa tudi tradicija polhanja na Notranjskem je dolga kar nekaj stoletij.
Vsi tisti, ki ste obiskali deželo medveda ste o polhariji veliko zvedeli v polharskem muzeju, edinem te vrste na svetu pri gradu Snežnik.  

A ker je je od prvega do zadnjega oktobra dovoljen lov na polhe, smo pri Agenciji Oskar to vključili tudi v program. Polhanje je doživetje, kako je potekalo pa v nadaljevanju zgodbe.

Zbrali smo se na kmetiji, kjer smo si – tako kot veleva tradicija – najprej malo »privezali« dušo. Nato nam je bila predstavljena polharija, kako poteka in koliko je običaj star. Prikazali so nam »škrince«, kot pravijo pastem, in odšli smo doživetju naproti.
Med nastavljanjem pasti smo spoznali kako izgleda polšna, to je jama pod kamenjem ali korenino, kjer živi polšja družina. Nastavljali smo dve vrsti pasti, tiste pred » polšno« kakor tudi na veje dreves. V vsako past smo dali košček jabolka in nanj pokapali sadjevec. Polh se hrani predvsem z bukovim žirom, toda radoveden kot je, ga vonj sadjevca premami. Ko smo nastavljali pasti, so nam gostitelji tudi razložili kje in kako se pasti nastavijo.
Ko smo jih nastavili, smo se vrnili na domačijo, kjer so nam postregli z divjačinskim golažem in za tiste bolj pogumne še s polhi. 
Po večerji smo se zbrali pri ognju in skozi pogovor ugibali ali nam bo sreča naklonjena in koliko polhov bomo ujeli. Kot je v navadi, brez harmonike tudi ni šlo.
Sledil je trenutek odločitve. Odšli smo z baklami, tako kot nekoč, v gozd.
Hodili smo in ko smo prišli do pasti, je bilo vprašanje: » ali se je polh ujel ali ne«, no, večkrat je bil odgovor, da se ni ujel. Vseeno smo ujeli tri polhe.
Vrnili smo se iz gozda, še malo posedeli ob ognju, a tokrat je bila debata o polhih.
Ko smo se vračali v hotel, so sopotniki podoživljali polharijo in za večino je to bilo prvič. Bilo je resnično pravo doživetje, lahko bi rekel celo kar avantura, kot smo jo vajeni iz Oskarjevih potovanj.

Zanimiva je ta dežela medveda in to le streljaj od Ljubljane.

IMG 20200926 163925 1024x768 - Polharija v Loškem Potoku