04. maj, 2011   Agencija Oskar, Indonezija, Irian, Sulawesi, Sumatra  

 

Poletna Indonezija

 
Sulawesi… prvo pravo popotovanje Agencije Oskar v ta konec sveta, pravzaprav Oskarjev dojenček, ki je nastal še v prejšnjem tisočletju. Otok moči in čutenja.
V prvem delu potovanja se posvetimo raziskovanju posebne dežele Tana Toraja in njene okolice. Izolirana, visoko na planoti locirana krščanska dežela, na sicer muslimanskem Sulawesiju, sul pred last 0053 300x200 - Poletna Indonezijaživi svoje življenje. Zaznamuje ga posebna vera Aluk Todolo, ki s seboj prinaša tudi posebne običaje pri umrlih. Več dnevne, tudi večtedenske, celo večmesečne pogrebne slovesnosti so edinstvene in nekaj posebnega. Del tega bomo tudi mi. Posebnost dežele so tudi hiše v obliki bivoljih rogov, ki jih potem ne srečamo nikjer več. Najlepša riževa polja so prav tukaj. Mi se po njih sprehajamo, opazujemo domačine, kako obdelujejo svoje njive, spoznamo tudi zgodbo o zlatih ribicah. Mogoče si privoščimo eno za večerjo?
Drugi vrhunec potovanja so Togianski otoki. Rajski otočki sredi Tominskega zaliva, namestitev v bungalovih na plaži ob kristalno čistem morju, čudoviti koralni grebeni, bogato podvodno življenje in morski cigani, ki živijo na kolih. Mobilne telefone lahko izklopite, ker signala ni, na javljanje preko Facebooka lahko pozabite, ker je internet na teh otokih utopija! Želite še kaj?
Zadnji del preživimo na vulkanski planoti, kjer vulkan še vedno deluje. Na jedilnikih domačinov se najdejo tudi psi, pitoni in podgane. Pravi kulinarični tris. Vse lahko kupimo na lokalni tržnici. Doživimo tudi pravo džunglo, po njej se sprehodimo, ušesa nam polnijo znani zvoki džungle, pot na teče po telesu, obletavajo nas različni insekti, vendar – saj smo vendar v džungli.  Visoko v krošnja dreves domujejo črne opice, preletavajo nas velike ptice, z nekaj sreče vidimo tudi najmanjšo opico na svetu Tarsius spectrum!
Več (kliknite)
Hrabri Irian in festival v Wameni… popotovanje v višavje Irian Džaje je enkratna dogodivščina…poletimo v indonezijski del Papue Nove Gvineje!
Zakaj bi potovali tako daleč, na skrajni vzhod Indonezije, kjer tudi Avstralija ni tako daleč? Zakaj bi 6 dni  »trpeli«, na vsakodnevnih 4-6 urnih pohodih, se prebijali skozi džunglo, bili včasih do Irian Dzaja 300x200 - Poletna Indonezijakolen v blatu, spali na tleh, pri domačinih, v šolah, cerkvah, jedli z rokami brez pribora, se umivali v bližnjih potokih.
Zato da bi spoznali plemensko kraljestvo samobitnih avstronezijcev, da bi stopili v kraje, kjer misijonarji pomenijo zagotovilo za napredek, kjer so se še pred 50, 60 leti prehranjevali s človeškim mesom in bili krute plemenske vojne. Veliko sprememb se je že zgodilo, vendar klub temu – tukaj obstaja nek vzporedni svet, ki je blizu tistemu iz kamene dobe. To je svet brez cest in prave civilizacije. Prava potovalna ekspedicija, kjer poleg nas potuje še ekipa nosačev, kuharjev in lokalnih vodnikov. Saj smo pravi raziskovalni Livingstoni!
Folklorni festival v Wameni – Enkrat letno je v Wameni folklorni festival. Na njem se zberejo vsa plemena v tradicionalnih oblačilih in v polni bojni opremi. Poleg folklornih predstav, plemena med seboj uprizarjajo plemenski boj in bojne veščine. Enkraten dogodek, pravi fotosafari obrazov in ljudi ter enkratnih in neponovljivih prizorov!
Irian Džaja je nekaj posebnega tudi brez tega festivala, vendar se tega spektakla vsekakor ne bi smelo zamuditi!!
Več (kliknite)
Po Malih Sundskih otokih… odmaknjen svet mnogih raznovrstnih tradicij otoških prebivalcev, ki ponekod še vedno žive v kvazi-plemenskih skupnostih. V slikovito in razbrazdano tropsko višavje, ki ga je ustvarila vulkanska dejavnost skozi mnoga leta…
Na križarjenje med koralnimi otočki in toplim tropskim morjem! Potovanje,03 Caci prihod na prizorisce dogajanja Mali Sundski otoki 300x187 - Poletna Indonezija kjer se dve svetovni znamenitosti, prečudovit Keli Mutu (vulkan s tremi raznobarvnimi jezerci) in komodoški varani izgubita v nepregledni množici spontanih doživetij…?
Na začetku potovanja se posvetimo plemenskim skupnostim, ustaljenim med visokimi ognjeniki in črno peščeno obalo. Bogata plemenska kultura se je oblikovala izolirano vsaka na svoj način in se še vedno ohranja taka kot je. Tukaj so tradicionalne hiške, v katerih prebivajo duše prednikov, nenavadna bojevanja z biči,…  Treking med riževimi polji in tradicionalnimi vasicami nas pobliže spozna s tukajšnjim življenjem, a to je le uvod v otoško pestrost!
Nadaljevanje nas popelje na toplo tropsko floreško morje, po katerem križarimo z barkačo in se prepustimo temu skorajšnjemu raju. Postanki na koralnih grebenih, obiski komodoških varanov, naključnih otočkov in pravi pomorski užitki v turkiznem morju!
Vzpon na ognjenik Rinjani sledi v zadnjem delu potovanja kot pika na i! Najlepše je na vrhu tik ob sončnem vzhodu. V teh barvah najlepše zasije jezerce z otočkom v kraterju, iz katerega se dimi, včasih pa celo bruha. Mogočna narava nam vzame dih!
Še nekaj samotnih obmorskih zalivčkov sledi in uživanje v počitniškem vzdušju, kopanje pod mogočnim slapom ter raziskovanje tropskih otočkov!
Tankočutno zastavljena poslastica za potovalne sladokusce, ki poudarja stik z raznovrstno naravo in tradicijo ter največjim bogastvom, čutnimi prebivalci!
Več (kliknite)
Neukrotljiva Sumatra globoko zasidrana v Indijskem oceanu je divja in nepredvidljiva, kot nalašč za prave raziskovalce! Njene mnoge ognjene gore so še kako aktivne, tektonska prelomnica na kateri leži pa ustvaja raznolikost in barvitost! Ekvator jo razdeli na dva popolnoma različna si svetova v vseh pogledih… Prebivalci so utrjeni, navajeni preživetja na tem nemirnem otoku, a nikoli ne zmanjka priložnosti za še en nasmeh in klepet z naključnim obiskovalcem!
Sever Sumatre je tisti, ki Sumatra 199x300 - Poletna Indonezijase ponaša s slavnimi imeni. Največji znamenitosti tukaj sta nenavadno vulkansko jezero Toba in obisk orangutanov v narodnem parku Gunung Leuser. Jezero naravnost začara s svojo razsežnostjo in posebno kulturo domačinov Batakov. Ti grade točno tiste hiške z zašiljeno streho, zaščitni znak okolice jezera. Ognjene gore so najlažje dosegljive iz prijaznega Berastagija, ki je med drugim znan tudi po nenavadnem a nadvse okusnem tropskem sadju! Divje prebivalce otoka pa obiščemo kar peš v njihovem naravnem bivališču, prava dogodivščina in splet z najbolj divjo naravo…
Zahodna Sumatra je še ena slika tega velikega otoka. Južno od ekvatorja, v rodovitni deželi riževih polj, čarobnih skritih dolin, odlične kulinarike se je oblikovala svojevrstna kultura matriarhalnega ljudstva Minangkabau. Tukaj cimet in klinčki rastejo kar ob cesti, na daljšem sprehodu v gosto džunglo pa morda odkrijemo tudi rožo z največjim cvetom na svetu? Ne manjka niti morje s samotnimi otočki dolgih rajskih plaž…
Raznovrstno Sumatro močno zaznamujejo njeni prebivalci. Vsi so nasmejani in gostoljubni, a različnih navad in tradicije. Na severu domujejo uživaški Bataki z močno ljubeznijo do glasbe, samosvojo arhitekturo in zanimivim verovanjem. Zahod nam predstav kulturo ljudstva Minangkabau z dominantno muslimansko vero in hiškami v obliki bivoljih rogov…
Še en košček Sumatre nas čaka v zadnjem delu potovanja. Izolirani pred celinskim svetom žive na otočju Mentawai prebivalci kot v času kamene dobe. Obisk na tem otočju je nepozabno doživetje in izkušnja vsakemu popotniku. Potrebno je nekaj truda in odrekanja, a tam nas čaka neopisljivo!
Več (kliknite)