01. jun, 2011   Agencija Oskar, Indonezija, Sulawesi, Sumatra  

 

Po Malih Sundskih otokih – kombinacija vsega

 
Osrednji del Indonezije je prav poseben del tega velikega arhipelaga.
Prijetne temperature, neokrnjena  narava, domačini so v glavnem Foto Darjo Brlec 300x199 - Po Malih Sundskih otokih – kombinacija vsegaraznolike in številne plemenske skupnosti, turistov ni ali jih je zelo malo, koralni grebeni nedotaknjeni, predniki živih kljub temu da so že zdavnaj mrtvi narekujejo tempo in način življenja, številni vulkani so naraven ščit pred vdorom zahodne civilizacije, Mali Sundski otoki so pika na i potovanju po Indoneziji.
Sumatra, Sulawesi, Kalimantan, Java Bali in Irian Java,… vsi so drugačni. Večino njih sem že zdavnaj prepotoval. Bila so to lepa potovanja, za pomnit vse dokler me niso pritegnili Mali Sundski otoki. Le kaj je tam zanimivega, ko pa so tako zelo nepoznani. Zakaj bi jih sploh naj človek obiskal? Pa poglejmo:
Flores
Je otok posejan z mnogimi plemenskimi skupnostmi. Obiščemo jih kar tri. Vsako pleme govori svoj jezik in ima svojo kulturo in običaje. Nekateri običaji so krvavi, kot npr. bičanje med možmi. To je pravi spektakel. Na polju v katerega vstopajo samo ob posebnih ceremonijah jih v ozadju vzpodbujajo ostali vaščani ob podpori mantranja in igranja na gong. Seveda, predhodnoDvoboj Mangarajev foto Darjo Brlec 300x199 - Po Malih Sundskih otokih – kombinacija vsega večerno žrtvovanje piščanca je zahtevano, prav tako odobritev duš prednikov. Da so duše tukaj resnično prisotne začuti na lastni koži sleherni sopotnik.
Zagotovo ste slišali za vulkan Kelimutu s tremi barvnimi jezerci v kraterju. Tam prebivajo umrli iz njih pa se kadi vroča para. Prizor iz tega vulkana je ne-viden, ni primerjave z ostalimi.
Mnogi ste videli takšne ali drugačne riževe terase, kaj pa riževe terase v obliki pajkove mreže. To je značilnost Mangarajev in zato jih lahko videte samo tukaj na Foresu.
Lovci na kite živijo na SV delu otoka. Ubijajo jih s sulico na stari tradicionalen način. Najprej skočijo na njegov hrbet potem pa ga zabodejo. Če je ubod pravilen morje obarva kri, v nasprotnem pa kit zamahne z repom in potopi barkačo skupaj z lovcem.
Rinča in Komoda
Sta otočka, ki spadata v NP Komodo, kjer živijo največji varani, potomci zmajev s smrtonosnim ugrizom. Ne mine leto da ne bi bilo kakšne smrtne žrtve tudi med turisti. Poleg varanov so tukaj še kobre, makakiji, kakaduji, bogat podvodni svet,…
Križarjenje med nepoimenovanimi otočki
MedtemFoto Vasja Matjasic 300x199 - Po Malih Sundskih otokih – kombinacija vsega ko križarimo z našo barkačo po širnem tropskem morju se ustavljamo na ne poseljenih otočkih s turkiznimi barvami morja in peščenimi plažami ter odsevi palm v belem peskul. Korale so barvite in življenja polne. Med drugim obiščemo rdečo plažo in vulkanski krater s slanim jezerom.
Sumbawa
Tukaj se oskrbimo s hrano na živahnem marketu do kod pridem z bivoljo vprego. V vasici domujejo ladjarji, pomemnba obrt. Poleg ladjarjev so tukaj doma Bugisi iz Sulawesija, pleme kristjanov, ki živi v živobarnih hišicah na kolih. Pogledamo v šolo.
Lombok
Rinjani je zagotovo vrhunec našega potovanja. Vzpon na vulkan je edinstven še posebej ob polni luni in izbruhu goste lave. Nepopisljivi občutki. Iz njegovega vrha opazujemo Keli Mutu foto Vasja Matjasic 300x199 - Po Malih Sundskih otokih – kombinacija vsegavulkan Agung na Baliju in celi Lombok.
Lombok slovi po rajskih zalivčkih v njegovem južnem delu, maksimalen užitek slehernega sopotnika.
Za konec potovanja se odpočijemo še na treh bratskih majhnih otočkih Gili Air, Meno in Trawangan.
Potovanje po Malih Sundih je torej kombinacija vsega, od obiska in prenočevanj s plemeni, križarjenja, plezanja na vulkane in sprehodov po rižeih terasah, do sanjskih zalivčkov, plaž in otočkov. Tovrstno potovanje je razpisano samo enkrat letno zato bodite pozorni pri izbiri.
Senad Osmanaj