12. okt, 2016   Agencija Oskar, Člani pišejo, Kolumbija, Kuba   ,

 

Po Kubi je čas za KUlumbijo

Kolumbijski nasmehPočasi se bližajo nekoliko bolj hladni, jesensko-zimski dnevi in spomini na tropsko doživeto Kubo postajajo vse bolj živi. Država se iz dneva v dan močno spreminja. Fidelizem-staro počasi bledi in na vrata države trka novo-kapitalizem. V državo prihajajo trumie ameriških turistov (ne dolgo nazaj je v Santa Clari pristalo prvo turistično potniško letalo iz ZDA), ki spreminjajo celotno podobo te prelepe tropske dežele. Posledično se cene dvigujejo v nebo, kar bo Kubo v bližnji prihodnosti pripeljalo v čase ekskluzivne svetovne destinacije, saj s svojo sedanjo podobo «muzeja na prostem« nima konkurence v svetu. In pri tem jim ne moremo nič zameriti, saj je turizem panoga, ki državo drži pri življenju. Blagor nam-vam, ki smo-ste imeli srečo videti Kubo v njeni prvinski izvedbi. Tiste, ki je še niste videli, občutili pa le pohitite, če želite ujeti zadnji vzdihljaj romantičnega socializma in ne bo vam žal! Za ostale, ki pa vam je Kuba ostala v nepozabnem spominu srca, pa imam odlično novico, saj Kubo lahko podoživite v novejši, južnoameriški različici, ki nosi ime Kolumbija!

Obe državi obožujem in ju odlično poznam, se mi pa ob tem poraja misel, da sta si deželi zelo podobni in so prihajajoča potovanja po Kolumbiji (ki je po Kubi postala moja nova ljubezen) popolna nadgradnja kubanske kolonialne arhitekture, prelepe tropske narave, karibskega temperamenta, glasbenih zvokov, plesnih spretnosti … In zakaj me nova «ljubezen« tako navdušuje?

– Metropolitanska Havana, prelep biser kolonialne arhitekture z unikatno patino, ki jo je že dodobra načel zob časa, v Kolumbiji občudujete nepozaben obnovljeni karibski kolonialni dragulj Cartageno, ki prihaja iz istega obdobja kot Havana, kjer popotnik dobi popolno vizijo , kako bi-bo Havana izgledala v daljni prihodnosti. Ena najlepših kolonialnih romantičnih oaz, širom celotne Južne Amerike!

Kolumbija-Cartagena-ulicaČe smo v Vinjalesu občudovali kuliso narave in mogotov, ki kot piščali segajo proti nebu, bomo v Kolumbiji navdušeni nad dolino Cocora. Unikatna dolina, kjer rastejo  najvišje palme na svetu, kot bi se želele dotakniti neba. Na trekingu bodo oči vpijale divjo tropsko floro, ter nas spremljale mnoge pisane ptice in njihovo oglašanje, a pot nam lahko prekriža tudi kak medved, pasavec ali puma … Pravo doživetje za dušo in telo!

– In če smo se po Kubi podili po narodnem parku Guanayara s starimi ruskimi tovornjaki, se bomo po Kolumbiji z legendarnimi ameriškimi jeepe Williy-i. Z vetrom v laseh v novo avanturo!

– Santiago de Cuba nedvomno velja za dušo Kube, okarakterizirano z neizmernim kulturnim bogastvom glasbe in plesa in s svojim temperamentno, črnsko obarvanim prebivalstvom. A Kolumbija ima svetovno prestolnico glasbe in salse – mesto Cali, ki vsako leto v januarju privabi tisoče obiskovalcev iz celega sveta na svoj glasbeno-plesni salsa festival. Glasba in ples na vsakem koraku, črnski temperament, prelepa, občudovanja vredna gibčna dekleta in fantje, pozibavanje v ritmih karibskih zvokov. So vas že kaj zasrbele pete? Čista poezija v glasbi in plesu!

– V kraju Boca de Guama na Kubi smo spoznali življenje staroselcev Taino (še pomnite tovariši?), kjer so nas ritualno očistili vseh slabih energij, ki smo jih prinesli s seboj. A v San Avgustinu bomo postali pravi arheologi neznanega ljudstva, saj bomo obiskali eno največjih nekropol na celem svetu. Ljudje so umirali, da so prišli tja! Čudili in nasmihali se bomo nenavadnim, mističnim kipom, ki nekoliko spominjajo na tiste iz Velikonočnih otokov. Kraj, ki nas popelje na rob neznanega in mističnega!

Kolumbija-ArrecifesZnamenita Comandancia na Kubi nam je dala popoln vpogled v revolucionarni gverilski boj velikega Fidela, Raula, Camila, Che-ja za drugačno, bolj pravično življenje. Tudi v mestu Medellin so bili boj za boljše, predvsem varno življenje proti mamilarskim botrom, kjer se na naši poti ustavimo v nekdaj zloglasnih favelah. Tukaj danes živijo prijazni, odprti, dobrosrčni domačini, ki so polni zgodb iz časa don Escobarja, največjega kokainskega botra vseh časov. Pa si upate sprijazniti z nekdanjo realnostjo?

– Kuba je znana tudi po mnogih plantažah kavovcev, pa čeprav smo zgolj videli sem in tja kak nasad. V Kolumbiji se bomo popolnoma izgubili-zlili s plantažami, saj dežela velja za eno največjih proizvajalk kavnih zrn na celem svetu. Ne samo to, kolumbijska zrna veljajo za ena najkvalitetnejših, svetovno najbolj razširjenega napitka. Iz zelenega v rjavo opojno dišeč napitek, kjer bodo naše brbončice kričale šeeeee …!

– Kuba je prekrasna država s svojo tipično karibsko tropsko plažo, kjer kraljujejo palme in jo krasi turkizno-modro morje, kjer smo nabirali moči za vse boje, ki so sledili in jih srečno preživeli. Tudi v Kolumbiji ne bo nič drugače, saj obiščemo rajski, karibsko obarvani del narodnega parka Tayrona, ki slovi po prelepih neokrnjenih tropskih plažah, ki veljajo za ene najlepših v Kolumbiji. Vse skupaj nadgradimo še z obiskom pacifiške obale, kjer uživamo v temnih konturah obale in najlepših sončnih zahodih, kjer  v kraju Juanchaco vladajo kiti grbavci, lokalni ribiči, in nam popolnoma neznana karibsko-kolumbijska kultura. Kje za vraga se nahajamo? Popolnoma drugačen svet, zaznamovan z občutki raja na zemlji!

Kolumbija-CocoraTako na Kubi kot v Kolumbiji, je naš večni spremljevalec t.i. «ta veseli otrok sladkornega trsa«, ki poskrbi za odlično vzdušje na vsakem koraku naše poti. Salud, amor, dinero y mucho sexo!

To je zgolj grobi presek primerjave kulis in doživetij obeh dežel, ki sta si tako podobni, a obenem tudi tako drugačni, saj tako ena kot druga ponujata še mnogo več, a naj nekaj sladkorčkov ostane skrito v tančico skrivnosti za samo potovanje. Sigurno pa ostaja najbolj prepoznavna skupna točka obeh dežel ena sama strast v življenju prebivalcev, ki so topli, temperamentni, dobrosrčni, vedoželjni in vedno pripravljeni pomagati. V Kolumbiji so še malček bolj pristni, saj s svojo odprtostjo do tujcev želijo pokazati celemu svetu, da je krivično zaznamovana kot ena najnevarnejših držav. Edina nevarnost, ki vam bo pretila na poti je ta, da se ne boste želeli vrniti domov!

Cirkus je že v mestu, zato je sedaj pravi čas, da kupite vstopnico in sedete na kolumbijski vrtiljak, ki vam bo odvrtel spomine na nekdanje čase magičnega socializma in vas posrkal v vrtinec življenja, čustev, doživetij kolumbijskega magičnega realizma!

Viva Colombia!

Roman alias Che.

Več … POTOVANJA V KOLUMBIJO.