13. mar, 2019   Agencija Oskar, Avtobusna potovanja in izleti, Bosna in Hercegovina, Evropa, Francija, Grčija, Italija, Poljska  

 

Po Evropi na osmih kolesih

Oskarjeva avtobusna potovanja in izleti

Vsak nov dan v Agenciji Oskar začenjamo s pogledom na razpredelnico evropskih izletov in potovanj, zato nam vsak sopotnik/sopotnica, ki želi odkrivati znano/neznano domovino, nariše nasmeh na obrazu.

Tudi krajše potovanje je priložnost za osebno rast, za spoznavanje samega sebe, za srečanje novega sopotnika; je hkrati dajanje in bogato prejemanje. Šivilje in krojači Agencije Oskar izbiramo najboljše kroje in materiale, da bi tudi vaša evropska potovanja izdelali po kar najboljši vaši meri.

Najprej vas povabimo na pot v Grčijo. Tu oživijo dela Sofokla, Aristotela, Platona in drugih. Ko v soncu in vetru stojimo na vrhu mogočne Akropole, vstopimo v dobo atenske demokracije. Grški svet bogov se nariše pred nami v veličastni podobi Partenona; pogled seže tudi do mogočnih korintskih stebrov Zevsovega svetišča. Iz Aten v Delfe, kjer so besedila delfskega oraklja aktualna tudi za današnji čas. Na Peloponezu obiščemo zdravilišče boga zdravilstva Asklepija in vdihnemo zrak mogočnega gledališča v Epidavru. Vstopimo v dobo Miken in se zazremo v veličastje Kiklopskega obzidja ter mogočnih Levjih vrat.

Grčija Atene Akropolis Zeusov tempelj 73789435 1024x739 - Po Evropi na osmih kolesih

Grki so ustanavljali polise, danes središča Italije in Francije. To sta že naslednji državi, kamor ste prav tako toplo povabljeni. Najprej na jug italijanskega škornja, v skrivnostno Apulijo. Obale jadranskega morja so tu bolj členjene. Središče je Bari s pomembnim pristaniščem in zanimivo kulturno dediščino. Tu domuje Sv. Miklavž, priljubljen svetnik otrok in povezovalec vzhodnih in zahodnih vernikov. Povzpnemo se na planoto Garganskega polotoka, kjer navdušijo razgledi in raznobarvno rastje; že od časov Langobardov je človek tu iskal svoj notranji mir. Tu so »Trulli-ji«, bela stožčasta bivališča (Unesco).

Drugo stran Apeninskega polotoka obliva Tirensko morje, ki je valovilo tudi ob izbruhu ognjenika Vezuv. Z vrha se nam odpre razgled na Neapeljski zaliv, zremo v žrelo ognjenika. Spust v dolino in ogled Pompejev, kjer v počivajo Pompejci. Ob njih oživijo ulice in stavbe, morda nas prevzame značilna pompejska rdeča. V Neaplju si žvižgamo napev Santa Lucia in zaužijemo košček Margherite. Tu je še Glava sveta – Rim, kjer začutimo mestni utrip na trgih Navona, Spagna in Pantheon, na Forumu in cesarskih forumih se potopimo v antično mesto, katerega krona je mogočni Kolosej.

Vabi tudi Toskana s tretjim največjim italijanskim otokom Elbo, kjer je velik del leta 1814 preživel Napoleon Bonaparte, zato obiščemo njegovi vili. Otok je bil dolgo časa pomemben vir mineralov. Tudi danes se lesketajo v različnih barvah, ki prevzamejo naše oči med rudniško vožnjo z vlakom.

Italija Toskana Chianti ss 281226794 1024x682 - Po Evropi na osmih kolesih
V Franciji obiščemo Provanso z Azurno obalo. Grško-rimska dediščina: gledališče v Arles-u, mogočni akvadukt Pont du Gard, razvejano cestno omrežje. Očara in preseneti nas narava: biki, konji in riževa polja nacionalnega parka Camarque, veličastna soteska Verdon in širna polja opojno dišeče sivke.

Nadaljujemo z vedno očarljivim Parizom in v dvorcih ob najdaljši francoski reki Loare vstopimo v svet plemstva in čas vladavine Sončnega kralja.

Kot so se Hugenoti iz Francije preselili v Švico, slednjo obiščemo tudi mi. Posebno pozornost namenimo nemško – italijanskemu delu. Sedimo v rdečih vagonih z mogočno lokomotivo, ki se ubrano vzpenjajo skozi 55 tunelov in 196 mostov ter viaduktov, vse do vrha gorskega prelaza Bernina – Ospizio Bernina na višini 2253 mnv. Švice ne zapustimo brez okušanja čokolade….hmh. Švica meji tudi na Avstrijo. Doživite jo kratko in sladko. Štajerska prestolnica Gradec kot nekdanji drugi sedež Habsburžanov se ponaša z bogato kulturno dediščino in nenavadnim Urnim stolpom. Tu je edinstven čokoladni svet čokoladnice Zotter. Lahko se nasolimo v Solnogradu oz. Salzburgu ter bližnjem solnem rudniku in kot nekoč mična Sisi uživamo v Bad Ischlu. Pokukamo tudi v gorski raj, ko se po cesti povzpnemo na najvišjih vrh Visokih Tur – Veliki Klek. Skupaj gremo lahko tudi v cesarsko mesto Dunaj. Na južni železniški postaji že sedemo na vlak proti Sarajevu :).

Bernina shutterstock 1226640937 1024x669 - Po Evropi na osmih kolesih
Prestolnica BIH ima vrsto sopomenk: Miljacka, mestna Viječnica, Baščaršija, Vrelo Bosne, čevapčiči in ratluk. Bosna in Hercegovina nas nagovarjata še z drugimi kraji: Titov bunker, piramide, Travnik kot rojstni kraj Nobelovca Ive Andrića, Jajce in Mlinčiči.

Z nami lahko obiščete tudi države Višegrajske skupine: vedno očarljiva Budimpešta z Ribiško trdnjavo, Matjaževo in Štefanovo cerkvijo, izjemnim Parlamentom. Zlata Praga s Plečnikovimi Hradčani, Staromestnim in Vaclovim trgom, Karlovim mostom, kjer se ob kipu Jana Nepomuka spomnimo pomena molčečnosti. Krakov – mesto zgodovinsko samostojnega statusa z Wawelskim gričem, kjer v katedrali počivajo poljski kralji, med njimi tudi Barbara Celjska. Mogočni trg s Suknenicami in Marijino cerkvijo različno visokih zvonikov. Obiščemo tudi pomnik najbolj temnega obdobja polpretekle zgodovine Auschwitz.

Poljska Krakov ss 310614122 1024x683 - Po Evropi na osmih kolesih

Stara celina v svojih nedrjih skriva izjemno bogastvo. Spoznavanje njenih temeljev vodi k razumevanju današnjega časa. Evropejci smo to, kar smo, zaradi naše preteklosti. Ciceron je zapisal: »Zgodovina je učiteljica življenja«. Razumeti naše korenine pomeni, razumeti sebe. Življenje na evropskem potovanju tako postane vrsta srečanj in občutenj, s katerimi sopotniki podoživljate zgodbe starih Grkov in Kitajcev, Etruščanov in Rimljanov, vse do danes.

Zaupajte nam vaše mere in šivamo za vas!
Izjemna ekipa Oskarjevih vodnikov pa vam jih bo pomagala doživeti v polni meri.

Več … Oskarjeva avtobusna potovanja in izleti