26. okt, 2011   Agencija Oskar, Filipini  

 

Plavanje s kitovci

 
Še pred odhodom na Filipine sem bil trdno prepričan, da želim plavati z največjimi morskimi sesalci, velikimi do 18 m in s telesno težo do 40 ton. Ni vprašanje ali boš kitovca videl ali ne, ampak koliko njih. Ob prihodu v Donsol se je moja odločitev že malenkost zamajala, dodatno so me omejevala pravila varnega obnašanja v vodi: ne smeš pred njegov gobec (širok tudi do 2 m), ne plavaj nad njim, ne Whale-Shark-East-Wind-01zadržuj se ob repu, saj ima lahko smrtonosen udarec, ne dotikaj se ga, ipd. Še dobro, da sem se že doma odločil, da bom plaval z njimi pod vsako ceno, pomislim na trenutek. Kar bo pa bo, gremo na ladjico poiskat prve morske sesalce. 
Evo ga tam je, zakliče opazovalec in usmeri čolniček proti njemu. Zagledam ga iz čolna, ko se mu počasi približujemo. Mater kakšna plavut, še dobro da je splaval nad površino pomislim, saj ga drugače sploh ne bi videl. Morje je takrat imelo zelo slabo vidljivost. Pomislim le kako naj skočim pred njega ko pa se v morju nič ne vidi, največ dva metra. Pripravite maske, nataknite plavutke, usedite se ob rob čolna, na moj ukaz skočimo vsi na enkrat v morje. Sploh nisem imel časa za dodatno psihološko pripravo. “Zdaj” zavpije in vseh šest nas skoči istočasno v morje. Srce bije kot noro, kje je, nič ne vidim? Vodič me potegne za roko, obrnem se in v trenutku zagledam v njegov gobec meter pred mano. S plavutkami zamahnem 100 na uro, beži proč, na tebe gre. Zapletem se z ostalimi, ki mu iz varne razdalje sledijo, sam se raje odpočijem, zadiham in umirim utrip srca od prvega presenečenja in soočanja s to veliko pošastjo. Zdaj pa varno za njim. 
Opazovanje je bilo oteženo zaradi slabe vidljivosti, moral sem se spet približati, na meter do dva. Zadnja plavut je močno mahala, iz turobne vode Whale-shark-001so se odsevale svetle pike iz sivkasto-modre kože sesalca in pod njim je bilo kup ribic čistilk. Veličastni prizori. A je res samo planktonojed ali si kdaj privošči tudi kaj mesa, me muči misel pod vodo? Upam da prvo. V njegovi ogromni čeljusti je na tisoče tankih zob preko katerih se preceja plankton, njemu najljubša hrana. Obrok občasno dopolni z lignji in manjšimi rakci. Toplo tropsko morje bogato s planktonom je razlog, da se tukaj nahajajo kitovci v večjih skupinah. Na tri urnem sledenju in plavanju za temi pošastmi smo jih srečali kar šest, kar je bilo tri krat manj kot pred enim dnevom, ko je bila vidljivost v morju kristalno čista. Tudi šest je dovolj, občutek in strah spoštovanje soočanja iz oči v oči ostane za vedno v meni. To je bila filipinska zgodba, ki se nikoli ne pozabi. 
Kitovci so stari čez 60 milijonov let, starost posameznika pa doseže 100 let. Zaradi vse večjega onesnaževanja morja so danes zaščiteni in predvsem zelo redki. Skupaj naj bi jih živelo samo še 1000. Donsol je daleč najbolj prepoznaven kraj v katerem se zadržujejo, občasno jih zasledijo tudi na Palawanu in po drugih državah sveta medtem ko migrirajo. Na koncu potovanja še zadnjič pomislim o tem doživetju in si rečem splačalo se je, bila je to neprecenljiva izkušnja, brez možnosti ovrednotenja.  
Cabigat – Senad Osmanaj