27. nov, 2019   Agencija Oskar, Oskar piše  

 

Plavajoče travice – naključja ali globina življenjskega potovanja

Nič se kar naenkrat ne začne in kar naenkrat ne konča. Morda je tako videti na površju, a je življenje sestavljeno iz vzporednih plasti, ki ustvarjajo novo razsežnost – GLOBINO; in globlje ko smo, manj je končnega in konkretnega, vse več je smisla in vsebin, razsežnejši je naš notranji PROSTOR.   

Potovanje skozi življenje je nežno prepletanje vzporednih plasti. Vzporedne plasti se kot nitke v vsakem trenutku spletajo v enkratne vzorčke sedanjosti. Njih sosledje je naša preproga življenja, naša zgodba, naša pot. Vsaka zase je polna in iskriva kot bister planinski studenček na poti do reke.

Naključij ni. Drobne nitke po vnaprejšnjem vzorcu pletejo najprej svoj lastni vzorec – nas same. Potem vanj lahkotno vpletajo vzorčke drugih sopotnikov v življenju: vsaka misel ali vtis, beseda, pogled ali dotik je vpleten v potovalno preprogo vsakega med nami. To smo mi. Tega ni moč spremeniti.

Potovanje ima svojo DEŽELO, relief. Tudi dežela ima svojo globino, tudi v njeno preprogo se spletajo čutni vzorčki njenih samobitnih sedanjosti. Na POTOVANJIH se vzorčki popotnikov spletajo z vzorčki dežel, popotnikovi vzorčki se spletajo s sopotnikovimi, ustvarja se čudovita enkratna skupna preproga vsega. Širi se notranji prostor vsakega med nami. Tako se ustvarja naše potovalno, življenjsko BOGASTVO. Na potovanjih po tujih deželah, kot tudi v življenju doma.

Tudi POTOVANJE samo je živo bitje in ima svoj vzorček sedanjosti: potovalni način. Gre za porozno propustnost, skozi katero se vključene različnosti spletajo v tolerantna sožitja. Na potovalnih nitkah preteklosti ostajajo poroženele tvorbe nas samih, na njihovo mesto vstopajo nova mehka žlahtna tkiva prepletenih vzorčkov vseh nas. To je potovalni veter, ki čisti okostenelosti starega, spodbuja pa nadgradnje novih in vse bolj obsegajočih tvorb; da lahko naša vse bolj žlahtna tkiva spodbujajo zavedanje – DA SMO. Ne zgolj na potovanjih po tujih deželah – tudi (in predvsem) v domači resničnosti. Ostanimo »popotniki« tudi doma! Domača dežela je naš relief pretežnega časa.

PLEMENITIMO SE, spletajmo se z vzorčki drugih reliefov – z džunglo samobitnega Sulavezija ali s civilizacijsko džunglo New Yorka, s pastelnostjo neskončnih puščav in barvitostjo koralnih morij. Odkrivajmo navdih, nabirajmo svoje »potovalno bogastvo«; naj nam vzpostavlja nove primerjave in vidike, naj nas s širino dviguje nad zvezdne horizonte. Naj divji viharji sočasne hkratnosti z vedno novimi poroznostmi strgajo iz nas okostenelo roževino; naj nove in nežne nastajajoče konture mehčajo in plemenitijo naš vzorec, poglabljajo smisel in zadovoljstvo našega trajanja preko brezkončnih globin neskončnega oceana. Naj širijo naš notranji PROSTOR. Da bomo vedno bolj LJUDJE 😊.

Ne pozabimo na naš ključni izziv. Domače življenje vzpostavlja trajanje, ki ima edino potrebno vztrajnost za PREBOJ, za razvoj. Ne pozabimo na domače sopotnike in potovalni relief, v katerem živimo! Mar ima smisel potovati zgolj zaradi potovanj in nas samih in tako zgolj sterilno zaokroževati kroge znotraj nas?!? Ali ima smisel na potovanja zgolj bežati iz domačih vsakdanjosti?! Mar potovanja ne dobijo smisel in potrditev zgolj v trajanju domačega življenja? Ali v mehkih tkivih vaših vzorčkov ne začutite dražestne srbečice nastajanja novih plasti že veliko pred vstopom v novo deželo? Mar ne čutite potovalnih globin kot neprecenljivo bogastvo doma, v sebi, vse dokler se enkrat ne spletete z neskončnostjo? Nič se kar naenkrat ne začne in kar naenkrat ne konča. Razen iluzije.

Naključij ni. Je vaša potovalna žilica lahko zgolj naključje? Menite, da je pravi potovalni smisel v zbiranju štempljev v potnem listu in izdelovanju seznama dežel, kjer še niste bili? Vi potujete, mnogi pa o potovanjih zgolj sanjarijo. Ste mar le morske travice, ki jih morje zanaša po površini, dokler enkrat ne potonete v globine oceana?! Ne, ne in NE!

Navidezna naključnost ima povsem jasen namen. Morda ste med izbranci, ki jim je usoda namenila takšno pot zato, da potovalna bogastva aktivno živite in delite za večjo globino domačega življenja, za večje zadovoljstvo in globino vsakega trenutka posebej, sebe in vseh okoli vas. Med izbranci ste zato, da strahoten potencial, s katerim lahko spreminjate svet okoli sebe – učinkovito brezpogojno, kot sonca – sijete v okolje. S tem bogatite življenjske preproge soljudi, ustvarjate večjo gotovost v spremenljivosti, občutek varnosti in miru, ravnotežja, večje zadovoljstvo sopotnikov in globino vsakega trenutka v domačem življenju.

Je človek lahko bogat zgolj sam? Se morda potovalno bogastvo z razdajanjem troši? Bogme, ne. Občutite, kakšen neprecenljiv prostor se pri tem ustvarja; kakšni zakladi se pri tem nabirajo! Taki, vrednih več življenj! To je pravo potovalno, življenjsko bogastvo. Na to bomo ponosni še dolgo po vzetju v brezčasje večnosti. To je konec koncev tisto, zaradi česar smo prišli živet na Svet!

Hej, in kako lep bo šele ta svet, ko se bomo tega vsi polno zavedali.

Za to se splača potovati. Za to se splača živeti.

Oskar