04. maj, 2011   Agencija Oskar, Ararat, Gruzija, Indonezija, Iran, Irian, Kenija, Maroko, Tanzanija, Turčija, Vzhodna Turčija  

 

Planinska potovanja 2011

Poletje je čas potovanj in zahajanja v gore. Če oboje združimo, dobimo čudovito kombinacijo s katero ubijemo dve Maroko – Atlas in Ait Ben Haddou 225x300 - Planinska potovanja 2011muhi na en mah – ogled dežele in osvojitev enega izmed atraktivnih vrhov ( Toubkal, Ararat, Demavend, … Kili…).
Za začetek vas že v juniju vabimo v Maroko na Toubkal.
Maroko je dežela, kjer se mešajo berberski, arabski, afriški in evropski vplivi… Pestro mešanico ljudi dopolnjuje prav tako pestra narava – od atlantske in sredozemske obale, ter zelenih ravnic ob njej, do visokih atlaških gora ter morja peščenih sipin… in da ne pozabimo na pestro arhitekturo – lepo ohranjene medine vas popeljejo v čas Tisoč in ene noči, berberske kasbe in ksarji v pravljični svet… francoski deli mest pa v zanimivo sedanjost dežele. Če vsemu temu dodamo še vzpon na 4176 m visoki Toubkal, je zgodba popolna. Več (kliknite)
Po Maroškem ogrevanju sledi cela vrsta planiskih potovanj v juliju:
Vzhodna TurčijaArarat Turcija - Planinska potovanja 2011 in vzpon na Ararat 5.137 m je gotovo planinski vrhunec. Biblijski očak je ugasli vulkan z večno sneženo kapo, prava “streha sveta”, osamelec, ki kot strelovod stoji med tremi svetovi: iranskim in vzhodnjaškim na vzhodu, semitsko-arabskim na jugu in arijsko-kavkaškim na severu. Vzpon nanj je užitek, trofeja in zadoščenje. Več (kliknite)

Še malo bolj proti vzhodu nas pričakujeIran Demavend 2010 5 300x201 - Planinska potovanja 2011 Iran s svojo bogato kulturo, zgodovino, slikovito pokrajino in gorami. Demavend je najvišja gora Irana. To je ugasli ognjenik, katerega pobočja so občasno delno pokrita s snegom. Kraljuje v gorovju Elbruz severno od Teherana, med perzijsko puščavo na eni in Kaspijskim morjem na drugi strani. Dostop na goro je mogoč iz vseh strani, mi se na vrh odpravimo po južni poti.  Vzpon na Demavend lahko nadgradite s katerim izmed naših potovanj po Iranu. Več (kliknite)
Šopek julijskih potovanj zaključuje Kenija in Tanzanija, ki ponujata samosvoj preplet mnogih afriških zgodb. Od divjih živali do pestrega nočnega življenja, modernih mest in masajskih vasic, bogate tradicionalne kulture in moderne umetnosti. Ena močnejšihKili vrh 300x199 - Planinska potovanja 2011 zgodb je gotovo vzpon na Mt. Kenyo, drugi najvišji vrh Afrike, ki ga mnogi imenujejo tudi Afriška lepotica. Ne le vrh, ampak tudi pot navzgor je dramatična s samosvojim rastlinskim svetom in ekvatorialnimi ledeniki. Vzpon na Point Lenana (4985m) je izjemno doživetje in dobra priprava za naskok na Kilimandžaro.
Kimandžaro je sam zase nesporen vrhunec potovanja, vzpon nanj pa nepozabna dogodivščina. “Kili”, kot je njegovo ljubkovalno ime, je z 5895m najvišja gora Afrike in tudi najvišja samostoječa gora na svetu! Več (kliknite)
V avgustu smo za vas pripravili dva vzpona:
V Gruziji na Kazbegi 5.033 m, ki je gotovo planinski cilj, vreden spoštovanja. Leži v visokemGruzija 300x199 - Planinska potovanja 2011 Kavkazu, v Gruziji, na meji z Rusijo, v čudovitem naravnem okolju. Mogočna bela špička je veselje že občudovalcu, vsi napori pa so poplačani tistemu, ki uzre pogled z njegovega vrha. Zgodba, ki jo s ponosom dedki pripovedujejo vnukom…Čeprav je cilj potovanja jasen – osvojitev trofejnega vrha, pa na potovanju doživimo tudi glavne znamenitosti Gruzije. Spoznamo življenje in zgodovino zasanjane dežele, ki nam ostane v prijetnem spominu. Pred vzponom imamo priložnost aklimatizacije na “sosednji hrib”, a bo dobra predpriprava in odlična kondicija pred odhodom najboljši boter vašemu uspehu! Več (kliknite)
V Indoneziji v višavje Irian Džaje. Vstop v svet domorodskih plemen, ki visoko v neprehodnih hribih živijo še vedno svojeIndonezija 300x200 - Planinska potovanja 2011 prvinsko življenje. Nekateri pravijo – vstop v kameno dobo… A četudi so misijonarji opravili veliko sprememb, to še vedno ostaja nek drug, vzporeden svet. Raziščimo enega zadnjih neokrnjenih svetov – dokler se ne spremeni v turistično atrakcijo. Doživite ga še takšnega kot je…
Vrhunec potovanja je raziskovanje odmaknjenih višinskih predelov doline reke Baliem s 6-dnevnim pohodom v svet brez cest in civilizacije, med prave domorodce in njihove vasice. Več (kliknite)