14. sep, 2010   Jemen, Sokotra, Vodniki  

 

Otok sreče

 
 
To je mali izgubljeni biser, pozabljen od sveta in ravno zato je tako edinstven. Govorim namerč o Sokotri, največjem otoku na Bližnjem vzhodu in hkrati največjem jemenskem otoku, ki leži v Indijskem oceanu, nedaleč stran od Somalije. Ime otoka prihaja iz sanskrtske besede Dvipa Sukhadara, in pomeni Otok sreče. Gre za arhipelag 4 otokov (danes pod UNESCOVO zaščito), med katerimi je Sokotra največji. V dolžino meri slabih 140km, v širino pa 40km.
Pred približno 6 milijoni leti se je Sokotra odcepila od Afrike, in prav zaradi te dolge geološke izolacije, se je življenje na otoku razvijalo po svoje. Po legendi naj bi v tej deželi našli zatočišče zmaji. Danes sicer zmajev ni več tam, so pa na otoku našle zatočišče mnoge rastline in živali, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje na svetu.Adenium socotranum
Izmed več kot 800 vrst rastlin, jih je kar 300 endemičnih za ta otok. Tu raste frankinsense in mira, nekdaj izredno pomembna kadila, ki so jih uporabljali v verske in zdravstvene namene. Največja posebnost Sokotre pa so zagotovo drevesa, ki jim tamkajšnji prebivalci pravijo drevesa zmajeve krvi. Poleg samega imena se ponašajo tudi s svojo nenavadno obliko, saj izgledajo kot narobe obrnjen dežnik. Drevesno smolo, ki ji domačini pravijo zmajeva kri, še danes uporabljajo predvsem v medicinske namene – na primer za celjenje ran, proti driski, za zniževanje telesne temperature… Poleg tega pa smolo uporabljajo tudi za lakiranje violin in kot kadilo.
Na otoku danes živi okoli 60.000 prebivalcev, v harmoniji drug z drugim in z naravo. Govorijo ”sukotri” jezik, stardaven južno arabski dialekt, ki je ostalim Arabcem praktično nerazumljiv. Življenje Sokotranov se v teh dolgih letih ni kaj bistveno spremenilo. Večina se jih še vedno ukvarja z ribolovom in ulovijo ravno toliko rib, kolikor je potrebno za njihovo preživetje. Morje okoli otoka je namreč izredno bogato z ribami.
Če mislite, da je otok po dolgem in počez posejan z raznimi bari, urejenimi plažami z maserji in nočnimi klubi, se motite. Na Sokotri ne boste našli hotelskih kompleksov, spa in wellness centrov ter ostalih podobnih infrastruktur, namenjenih množičnemu turizmu. Tu še običajnih hotelov ni, temveč le kampi. Tu ni internetnih barov, bankomatov, bazarja, prometnega hrupa, še električni vtikač težko najdete. Tudi telefonskega omrežja ni, razen v glavnem mestu Hadiboo.
Boste pa zato lahko uživali v spokojni tišini neštetih tropskih rastlin, v čudoviti naravi, ki ponuja številne doline z bujnim zelenjem, tolmune sladke vode in ne nazadnje kilometre in kilometre dolge bele rajske plaže. Torej to je kraj za vse tiste, ki si vsaj za trenutek želijo totalnega odklopa iz vsakdanjega življenja.
Zaradi neokrnjenega okolja Sokotra še vedno ostaja eden najbolj fascinantnih krajev na našem planetu. Prav zaradi dolge izoliranosti od preostalega sveta, je otok pravi raj za različne endemičnie vrste rastlin in živali. To je svet, kjer dobimo občutek, da smo na nekem drugem planetu.
Sokotro je težko opisati z besedami. Njeno slikovitost je treba preprosto doživeti.
Marijana