17. feb, 2017   Agencija Oskar, Aktualne destinacije, Centralna Azija, Kirgizija, Uzbekistan   , ,

 

Osrednja Azija – Po lepotah starodavnih trgovskih poti

Ne vzemi zlata, vzemi modrost; modrost je zlato.
(uzbekistanski pregovor)

Slediti svileni cesti je tako, kot da bi sledili duhu. Začutite vzdušja tisočletne poti, po kateri so potovale dragocenosti, v njih odete miselnosti in verovanja ter inovacije in ljudje.
Razvit in kmetijski Uzbekistan z najlepšimi mesti preteklosti se nahaja v osrčju Azije. Vzhodno od njega pa leži gorata in zasanjana Kirgizija, dežela višinskih nomadov, pašnikov in konjev.
Svet, ujet med gorovji, pašniki in puščavami potrpežljivo čaka, da ga odkrijete. Naj vas prepriča z dragoceno tišino, preprostimi domačini in popolnoma drugačnim načinom življenja.

Kolaz1 1 - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti


Uzbekistan

Uzbekistan je arhitekturno bogata država v osrčju Azije z burno zgodovino. Je dragulj Svilene ceste, ki je bila nekoč pomembna trgovska pot. Zazremo se v neskončne peščene sipine, kjer se pozibavajo kamele. To je mistična dežela mošej, medres in minaretov, ki s svojimi turkiznimi toni barvajo ta azijski Orient.
Po Uzbekistanu vas popelje potovanje Klasični Uzbekistan 9 dni, na katerem si v turističnem ritmu ogledate vse glavne znamenitosti dežele. Priporočamo podaljšek v Kirgizijo.

slika2 - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti

Kirgizija

Kirgizija je z visokogorjem zaprta država, znana tudi kot »Švica Osrednje Azije«. To je dežela, ki prav vsakemu jemlje dih s svojo neokrnjeno naravo, z ozkimi dolinami, ki jih krasijo kristalno čiste reke, turkizna jezera, zeleni gozdovi in neskončna stepa, kjer se pasejo konji, ovce in jaki. Kirgiški nomadi pa se vse do danes niso odpovedali svojemu prvinskemu načinu življenja.
Kirgizijo si lahko ogledate na potovanju Klasični Uzbekistan in Kirgizija 16 dni, ki je podaljšek Klasičnem Uzbekistanu. Uzbeškemu začetku smo dodali doživeti kontrast Kirgizije, kjer začutimo nomadsko življenje ter se zlijemo z deželo. Priporočamo.

slika3 - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti

Zakaj v Uzbekistan in Kirgizijo z Agencijo Oskar?

– Izbirate lahko med »klasičnim« Uzbekistanom 9 dni ali doživeto kombinacijo s Kirgizijo 16 dni
– ker je osrednja Azija zahteven potovalni teren, vas z občutkom vpeljemo nanj
– odlični vodniki – poznavalci dežel
– doživete nočitve v jurtah
– privlačna cena

kolaz2 - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti

Sedem razlogov zakaj v Uzbekistan in Kirgizijo

1. Samarkand

Samarkand je eno starejših mest v Centralni Aziji, saj je nastalo že okrog leta 700 pred našim štetjem. Zaradi svoje lege je bil eno pomembnejših mest na Svileni poti in v njem so se od nekdaj mešale različne kulture, kar se dobro vidi še danes. Njegov blišč je privabil tudi znamenite osvajalce, kot sta bila Aleksander Veliki in Džingiskan.

1 Samarkand - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti

2. Srednjeveška Hiva

Hiva je mesto v Uzbekistanu. Staro obzidano mestno jedro Ičan Kala je od leta 1990 na seznamu UNESCO-ve svetovne zgodovinske dediščine. Srednjeveška Hiva je pravi muzej na prostem – v njej preprosto zaživimo bleščeči čas Svilene ceste, karavanskega vzdušja in takratnega mestnega življenja!

2 mailing2 - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti

3. Tradicionalno vzdušje v Bukhari

Bukhara je tretje največje mesto v Uzbekistanu in je eden glavnih trgovskih centrov na Svileni poti. Ponaša se z lepo ohranjenim starim mestnim jedrom, kjer so najbolj zanimive zagotovo mestne tržnice, kjer lahko občudujemo slavne bukharske preproge, vezenine iz svile in bombaža, tradicionalne lutke ali se sprostimo v tradicionalni centralno-azijski savni.

3 mailing 2 - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti

4. Moderni Taškent

Taškent je moderno glavno mesto Uzbekistana. Samo mesto je pravi kontrast v primerjavi z zgodovinskimi mesti Uzbekistana. Tu lahko na glavni ulici Broadway opazujemo lokalne umetnike pri ustvarjanju in zaidemo v sodobne trgovine, prirejene lokalnemu okusu in kanonu lepote.

4 Moderni Taškent - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti

5. Biškek

Biškek je sodobno glavno mesto Kirgizije. Je pravo nasprotje v primerjavi s preostalimi deli dežele. Mesto se ponaša z muzejem umetnosti in arheologije, spomenikom Lenina in Manasa ter radoživim glavnim trgom, na katerem gostoljubni domačini preživljajo svoj prosti čas.

5 Biškek - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti

6. Susajmirska dolina

Susajmirska dolina je dežela kirgiških planšarjev, travnata prostranstva deročih hudourniških rek in strahovitih kontrastov. V času sončnega vzhoda je tu možno srečati črede konj na paši, čebele, ki nabirajo med na visokogorskih rastlinah in pol-nomadske družine, ki pričenjajo svoje dneve, polne opravil.

6 Susajmirska dolina - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti

7. Višinsko jezero Songkul

Songkulsko jezero je še danes eden od najbolj odročnih krajev v Kirgiziji. Je polno neverjetnih razglednih točk na okolico, ob katerem poleti prebivajo družine pol-nomadov. Tu si postavijo jurte, pasejo drobnico in konje ter pridelujejo mlečne in mesne izdelke. Ta kraj je odličen za ljubitelje ježe konj, trekingov, sprehodov in včasih celo veslanja.

7 mailing2 - Osrednja Azija - Po lepotah starodavnih trgovskih poti

Potovanja v Uzbekistan in Kirgizijo