09. jun, 2021   Agencija Oskar, Sicilija, Vodniki  

 

Oskarjevci PRVI turisti na Siciliji!

La vita è bella, življenje je lepo!

Piše vodnik: Nejc Bratuša

Po dolgem potovalnem postu smo se navdušeni odpravili na pot. Kmalu smo se zavedali kakšno srečo imamo, da smo tu, da lahko potujemo, da smo prvi in da lahko okušamo, začutimo deželo v tisti svoji pravi biti in vsakdanjiku Sicilijancev. Bella Sicilija nas je lepo sprejela in končno smo lahko spet uživali v lepotah otoka v srcu Mediterana.

Palermo je bil rezerviran praktično le za nas. Bili smo prva skupina turistov, mesto bolj umirjeno kot včasih, a vseeno pestro, živahno, tisto pravo, kakršno ga ljubijo Siciljanci – mesto s pestro zgodovino, kjer se prepletajo vplivi narodov, ki so krojili usodo sredozemskega prostora. Od veličastnih normanskih palač in cerkva do pisanih in živahnih kotičkov. Odprte kavarne in glasni pogovori domačinov, objemi in stiski rok prijateljev in neznancev, ki hitijo po svojih opravkih, pozdravi mimoidočih, ki so veseli, da vidijo prve turiste po vsem tem dolgem času.

Kosilo na tržnici in razvajanje brbončic z najboljšo ulično hrano na svetu, za konec dneva pa še pravi sicilijanski gelato!!! Očaral nas je Segesti, kjer na hribu kraljuje grški tempelj, od grškega gledališča pa pogled preko gričev sega vse do morja. Pot nas je iz Palerma vodila preko širnih hribov in dolin na jug Sicilije, kjer ti na poti misli odplavajo čez pšenična polja. Mafija je pustila globok pečat v življenju Siciljancev, dala svetovno slavo Siciliji in še vedno je globoko zakoreninjena v sicilijanski družbi. Corleone vasica v hribih, srce cose nostre, je danes umirjena vas, kjer popotnik nima občutka, da je tu sedež mafijske organizacije.

Na jugu smo prvič skočili v sicilijansko morje, super osvežitev pred ogledom doline templjev. Agrigento – lep kot vedno, ampak drugačen, mogočen, miren, a hkrati magičen v svetlobi zahajajočega sonca samo za nas. Noro doživetje, ko si vzameš čas, ko lahko narediš res nore fotke in ne rabiš čakati pol ure, da ni nikogar od nezaželenih v kadru. To je to, navdušeni nad odličnim Luigijem in njegovimi razlagami med templji smo zaključili dan z dobro večerjo. Kot se spodobi za Sicilijance predjed pasta norma in glavna jed mečarica, za sladico pa z ricotto nadevan canoli! Zares dobro.

Sicilija – brusketa in vino

V daljavi smo zagledali Etno, ko smo se preko gričev mimo mesta polnega mojstrskih delavnic izdelovalcev keramike in pisanih prodajaln z izdelki, pripeljali na katanijsko ravnino. Obkroženi z nasadi pomarančevcev smo vstopili na jonsko obalo. Zibelka grške civilizacije z bruhajočo Etno, ki kraljuje nad pokrajino.

Vem, da se sliši kičasto, ampak Sirakuze smo imeli spet zase, saj smo bili edina skupina. Tako smo lahko preizkusili odmev Dionizovega ušesa ob zvokih slovenske pesmi, ki smo jo zapeli skupaj. Z dobro voljo se podamo proti Ortigiji, kjer smo se prepustili sicilijanskemu vzdušju v mestu. Brez najboljših kanolijev in dobre kave na glavnem trgu ni šlo! Mesto se je prebudilo iz več kot enoletnega spanca, ljudje se vračajo na ulice, življenje se je na Siciliji zares vrnilo v stare tirnice.

Imamo pa res srečo! Ravno, ko smo prišli, je Etna spet začela bruhati in tako smo lahko zvečer občudovali izbruhe lave v daljavi. Zjutraj pa direktno gor na grmečo vulkansko goro. Seveda nismo šli predaleč, ker ni bilo varno, tako da – na vrh gremo naslednjič! Je bilo pa noro doživetje poslušati grmenje vulkana pod tlemi in občudovati izjemne razglede.

Češnjica na vrhu smetane nas je pričakala na koncu dneva, ko smo prispeli v čudovito Taormino nad kiklopsko obalo, kjer je Odisej plul svoje čase in ubežal kiklopu, ki je bival v votlini na pobočju vulkana. Po najlepši razgled in pogled proti Etni smo šli na vrh gore Taoro. Trgovinice, lokali, pisane srednjeveške ulice in trgi, čudovita Taormina, tokrat brez množic še lepša! In že smo na poti proti tirenskem morju in otokom boga vetra Eola. Lipari in večerni vrvež na ulicah, ko se ti spomini vrnejo na stare čase na morju.

Vulcano in pogledi z roba kraterja na ostale otoke so nam narisali nasmeh na obraz. Odkrili smo vroče žveplene izvire v morju in se zadovoljno namakali, kot v toplicah. Naš kapitano nas je z ladjico odpeljal nazaj v mesto, kjer smo uživali v pravi eolski večerji. Veliko govorijo, veliko se smejijo, veliko jedo in pijejo, takoj smo se navlekli razposajenega otoškega temperamenta. Zajadrali smo v novo potovanje, dva v enem!

Še Stromboli otok, kjer seveda kot po naročilu vulkan spet bruha, in tako smo doživeli nepozaben sončni zahod na ladjici ob pogledih na vročo lavo in nazdravili s kozarčkom lokalne malvazije, ki je desertno vino z eolskih otokov. Še en lep dan je za nami in z veseljem v sebi odhajamo proti Cataniji, ki je naša zadnja postojanka. Za las smo ujeli še zadnje najbolj vztrajne prodajalce sobotne tržnice in si privoščili odlično kosilo, še zadnje, preden zapustimo bello Sicilijo. Siciljanski Milano s širokimi ulicami in velikimi hišami je bil tisti pravi sobotni živahen, poln domačinov, ki so nemalokrat obračali poglede za nami, ker smo bili spet edina in prva skupina turistov po dolgem času.

Sicilija je bila tokrat tam skoraj samo za nas: prijazna, simpatična, pisana, doživeta na polno. Še kanoliji na letališču, kjer dobiš vse glavne dobrote mestne slaščičarne nona vincenza. Polet proti Benetkam, kjer smo z nekaj sreče vsi dobili prtljago in se odpeljali proti Ljubljani. Izjemno doživetje!

Se vidimo, Sicilija!