27. feb, 2018   Agencija Oskar, Kuba, Vodniki  

 

Nepozabni trenutek s Polom Montanezom

Piše: vodnik Senad Osmanaj

Polo MontanezDa je Kubanska glasbena zapuščina neprecenljiva vemo že vsi, zatakne pa se, ko moramo omeniti kakšnega posameznega glasbenika izmed vseh teh velikanov. Na zadnjem potovanju po Kubi se me je še prav posebej globoko dotaknil – v prometni nesreči nenadno preminuli – Polo Montanez iz Las Terazzas (Pinar del Rio).

V skupini je bil sopotnik, ki je že večkrat obiskal Kubo in prav dobro poznal Polo Montaneza še iz prvega potovanja, ko je deklica s solznimi očmi, na ulici iz vsega srca zapela “7 annos” in naredila globok vtis nanj. Sopotnik je kupil vse njegove CD-je in od takrat pa vse do danes razširil njegovo ime v domači okolici. Tokrat je želel ponovno slišati “7 annos”, ki ga je Polo napisal, a nikoli zapel zaradi prezgodnje smrti. Na prvi polovici potovanja glasbeniki niso znali tega zapeti, v Las Terazzas pa iz vsega srca, na ves glas, z žarom v očeh. V restavraciji so gostje utihnili, obnemeli, vsrkavali sleherni ton in zvok glasbenikov, na čelu z vokalistko, ki je puščala močne sledi v naših srcih. Potniku so spolzele solze, tudi meni in tudi ostalim. Za nas je bil to mali čudež, ki so mu prisostvovali vsi prisotni gosti. Toliko pozornosti nase ni navzel še noben glasbenik na naših potovanjih.
Od tega trenutka naprej sem se zaljubil v to melodijo in zadnja dva dneva sem preživel priključen na wi-fi-ju in poslušal to isto pesem vsakič, ko je bilo mogoče. Dotaknila se me je, name je naredila vtis, ni me pustila ravnodušnega. Kuba se je s Polom še močneje zarinila v moje srce. Še več, to zadnje potovanje je postalo moje najboljše potovanje.

Muzej Polo MontanezPolo Montanez se je rodil v okolici Las Terazzas, v leseni kolibi zbiti iz kraljeve palme, kjer je odraščal v revni družini. Družina je čez dan oglarila, ob večerih pa preigravala glasbo v poceni restavracijah. Vsi so bili samouki, vključno s Polom Montanezom, ki se jim je kmalu priključil. Nekateri inštrumenti so bili doma narejeni v obliki kovčka za lažje prenašanje. Polo Montanez je kmalu začel izstopati, prepoznal ga je nek turist in ga izstrelil med zvezde. Njegova pesem “Guajiro natural” ga je povzdignila na vrh glasbenih lestvic in naredila večnega. Prejemal je nagrade doma in v tujini, sledile so še druge uspešnice kot Flor palida (danes priredba od Marc Anthony-ja), Un monton De Estrellas, 7 annos, Como Sera Mannana, …

Skoraj dve leti po velikem uspehu se je Polo vračal iz večerne zabave iz Havane in zaletel v kamion, ki je stal na avtocesti. Njegovo življenje je ugasnilo na tripasovnici. Družina, ki se je prej že preselila iz svoje kolibe v hiško v Las Terazzas ob jezeru, je njegovo hišo preuredila v muzej, posvečen najbolj slavnemu glasbeniku kubanskega zahoda. Tam so danes zaposleni njegovi družinski člani, v isti vasi pa živita še njegova brata. Muzej je čustveno nabit s spomini na Pola, njegovo zadnjo obleko, zadnjo sliko iz zabave in njegovo glasbo. Počivaj v miru Polo Montanez.

Naloži in prisluhni: