10. okt, 2012   Agencija Oskar, Sicilija, Vodniki  

 

NA OBISKU PRI BOGU VETRA

 
Eolsko otočje, dom starogrškega boga vetra, Eola, se nahaja severo – vzhodno od Sicilije. Otočje vulkanskega nastanka prežema posebna vulkanska energija na prav vsakem koraku. A to ni le domovanje vulkanov in vetra, ampak tudi sonca, morja, miru, prijaznih domačinov ter okusne hrane. Pravo Eolski otoki3božansko kraljestvo za odklop od vsakdanjosti!
Otočje, v sklopu katerega se nahaja 7 glavnih otokov je vulkanskega nastanka, ki ga je formiralo skoraj milijon in pol let vulkanske aktivnosti. Zaradi vulkanov, vulkanskega pepela in lave, se je na otočkih ustvarila mikroklima, saj na lavi ne more rasti katera koli večja rastlina ampak samo večje rastline štirih vrst. Tako je že sama vegetacija otočja drugačna. Tudi zato se hrana otočja in začimbe, ki jih domačini uporabljajo pri kuhanju razlikujejo od sicilijanskih. Zaradi zemlje vulkanskega izvora pa imata lokalno vino in med samosvoj in odličen okus. Najbolj znana in razširjena rastlina na otočju je kapra, kateri je vsako leto posvečen tudi teftival. Temno zeleno in črno pokrajino Eolskega otočja oživljajo pisane vasice. Hišice domačinov so obarvane v belo, rumeno, Eolski otoki2oranžno, zeleno, vijoličasto in druge pastelne odtenke barv. Zaradi tišine, saj na večini otokov ni prometa, pisanih naselbin  domačinov, svojevrstnega rastja in vulkanskih barv, so sprehodi po otočkih popolnoma pravljični …  toliko bolj v spomladanskem in jesenskem času, ko na otok prihaja manj gostov.
Eolsko otočje objema Tirensko morje, v bližini otokov pa se nahajajo neštete čeri in klifi. Opazovanje klifov z malo domišljije, zariše v klifih podobe mumije, papeža, angelov in raznovrstnih pošasti. Kopanje v sinje modrem morju ali pa celo potapljanje sta še razlog več zato, da so Eolski otoki raj za aktivne počitnice.  Na otoku Stromboli je plaža malega pristanišča popolnoma, ampak res, popolnoma črna. Stare, svetle in raznobarvne barčice domačinov, ki počivajo na črni plaži, pričarajo še en piktoresken in pravljičen prizor več. Na otoku Vulcano ni črnih plaž, so pa v morju majhni gejzirji, ki bruhajo vodo in je zato kopanje na plažah pravo doživetje. Da o žveplenem blagodejnem, pomlajujočem in »večnobomlepa« vulkanskemu blatu in blatni kopeliEolski otoki1 ne govorimo. Koža se po prašičkovi kopeli omehča in je izjemno prijetna na otip, na vonj pa …
Sprehod na vulkan Vulcano je nezahteven in prijeten v jesenskem ali popoldanskem času. Na vrhu se okrog kraterja vijejo rumeno-beli dimi, ki uhajajo iz notranjosti Vulcana in nas opozarjajo na to, da je še vedno delno aktiven vulkan. Zanimivi so kristali žvepla, ki se nahajajo ob samem kraterju. Ostro oko pa lahko odkrije tudi skrite kamne obsidiana – vulkanskega črnega stekla, ki je bilo glavni razlog za razvoj antičnih civilizacij na Eolskem otočju. Le te so z obsidianom trgovale, saj je bil izjemno cenjen material za izdelavo orožja in orodja pred iznajdbo kovin. Tudi žveplo je bilo v preteklosti ekonomsko pomembna kamnina. Na otoku Lipari pa Eolski otoki4se nahajajo odprti kopi kamna plutovca (plava na vodi), ki je vsestransko uporaben v kozmetiki in tekstilni industriji.
Verjetno najbolj spektakularna znamenitost Eolskega otočja je vulkan Stromboli. Vulkan Stromboli je najbolj aktiven vulkan Eolskega otočja. Preko dneva njegova aktivnost skoraj da ni opazna, razen gostega dima, ki se kadi iz glavnega kraterja. Zgodba pa je popolnoma drugačna ponoči. Z morja je opazovanje Strombolija pravi užitek, še toliko bolj, ker lahko ob pogledu na vulkan prigrizneš večerjo, ob premočnem izbruhu pa ladjica elegantno odpluje drugam. Kdor pa je odvisen od adrenalina lahko izbruhe Strombolija opazuje s samega vrha mogočnega, ogenj-bruhajočega Stombolija. Prav neverjetno je opazovati, kako po več metrov v zrak Stromboli bruha ognjeno-žarečo lavo. V trenutku se lava razprši po zraku, nato pa že v majhnih potočkih teče po pobočju vulkana v bližini kraterja. Človek bi mislil, da so take stari možne samo v risankah, a se vse dogaja pred njegovimi očmi. Vulkanska energija je močna, eksplozivna in temperamentna, prav taki pa so tudi prebivalci tega otočja.
Zaradi vulkanov, vulkanskih pojavov in ognjene energije, prijaznih domačinov, večnega sonca in morja, prijetnega mirnega okolja, pisanih vasic, zanimivih rastlin, nasadov kaktusov, mnogih sprehajalnih poti, okusne hrane ter močnega vonja po čistem sinjem morju se oddih v kraljestvu Boga vetra še kako prileže. Tako zelo, da si nihče ne želi domov!
 Več … Sicilija
Ana Marija Grbanović