23. avg, 2017   Agencija Oskar, Oskar piše  

 

MOVING AND BEING MOVED

Morda je treba v svet, da znaš cenit domače delo, znanje in življenje. Očitno sem rabil priti v Rotterdam, na evropsko konferenco o koučingu in superviziji, da sem ugotovil, da v Agenciji Oskar s tem kar delamo in kakor delamo ne le dosegamo, temveč v marsikateri smeri presegamo sodobno evropsko znanje iz teh področij. Čutim, kako mi ta samozavest vliva novo inspiracijo in ideje, ki jih bom začel uresničevati že v ponedeljek.

Vrstijo se predavanja in delavnice, na katerih nam znani antropologi, psihologi, sociologi in antropologi razlagajo različne teorije in pristope na temo »Moving and being moved« – soočanje s spremembami in drugačnostjo in naši odgovori nanje.

Kako to drugačnost vključiti ne le v problem, temveč tudi v rešitev? Kako ustvariti nove skupnosti, ki ne bodo temeljile na tradicionalnih načelih plemena in naroda ter kulture, temveč na raznolikosti in zavestnem sodelovanju vseh vključenih; kako poslušati in slišati tudi tiste, ki so drugačni, kako z njimi komunicirati in njihov pogled na svet vključiti v skupnost, v konkretne rešitve in življenjski vsakdan.

Izziv se vrši na vseh nivojih – osebnem (dialog med množico notranjih jazov v iskanju optimalne skupne rešitve), na nivoju skupine, plemena ali organizacije, ter na nivoju družbe ali države. Kako ustvariti MOČNO SKUPINO (PLEME) – VARNO V RAZNOLIKOSTI – PRIPRAVLJENO NA SPREMEMBE.

Vsaka potovalna skupina Agencije Oskar lahko postane MOČNA SKUPINA – v kateri je vsakdo varen in sprejet tak kot je – zato je skupina pripravljena na spremembe, imenovane POTOVANJE. V odprtem soočenju z različnostjo in spremembami se presegajo meje, ustvarja se luminozni prostor, v katerem vsakdo z lahkoto in radostjo presega domačega sebe.

To je osnovni cilj vodniške šole Agencije Oskar, kjer smo razvili mnoge tehnike vodenja, s katerimi po celovitosti na mnogih področjih presegamo tekoče evropsko znanje, v podrobnostih pa nam primanjkuje nekaj prizemljenosti. To pa je radostno spoznanje, saj pomeni dvoje – za razvoj vodniške šole Agencije Oskar je še veliko prostora in zdaj vem, v katero smer je treba razvoj usmeriti. In drugič, smo v sami špici znanja in izkušenj, kar pomeni samozavest in zaupanje v prehojeno pot.

Kaj vse to pomeni za vas, dragi sopotniki? Če ste do zdaj potovali z nami in ste se na potovanjih dobro počutili in vedno znova in znova potujete z nami celo tako, da ste se morda spraševali, če je vse v redu z vami – zdaj poznate odgovor – IMATE PRAV. Drugič, kljub temu da je vodniška šola Agencije Oskar danes sodobna in se v njenem objemu dobro počutite, se nahajamo na pragu njenega novega razvoja – to pa pomeni, da boste z nami tudi v prihodnje lahko zadovoljni. Kajti z nadaljnjim razvojem bo dodana vrednost naših potovanj vse višja. Le ena ura koučinga ali supervizije doma vas stane od 100 EUR plus, vi pa na potovanju dobite trajanje tega dragocenega znanja…

Tako nekako se zdi, kot da je današnje stanje po rezultatih sodeč naravnost odlično. Vendar bo to isto današnje stanje čez 7 let videti kot mračni srednji vek. Takšen nov potencial se odpira te dni v Rotterdamu. In zanj, dragi sopotniki, je vredno živeti.

»Moving and being moved« – izziv za vsakega izmed nas v domačem življenju – potovanja pa naj postajajo neprecenljiv poligon za radostno treniranje in učenje, za sprejemanje drugačnosti in soočanje s spremenljivo nepredvidljivostjo. Poslanstvo Agencije Oskar zdaj leži tudi v uresničevanju nadgrajene prihodnosti v domačem življenju. Spet se začenja nova doba, za sodelavce in vodnike, za sopotnike Agencije Oskar. Vabljeni vsi.

Lep pozdrav iz Rotterdama,

Oskar