29. sep, 2009   Agencija Oskar, Člani pišejo, Dogodki doma  

 

Milan Petek Levokov: Popotniški bazar Orienta

V življenju je pač tako, da kamorkoli že gremo, vedno vzamemo s seboj nujni tovor, ki ga nikdar ne moremo odložiti ali se ga znebiti – samega sebe.

Ta modrost, vtkana v eno izmed zgodb v tem Popotniškem bazarju po Orientu, je tudi eden izmed pristopov k branju te knjige. Zgodbe so res raznovrstne; pred nami se odpirajo kot pogledi po resničnem orientalskem bazarju, kjer je najti vse mogoče reči. Namen popotovanja pa ni zgolj v tem, da popotnik poteši svojo željo po barvitih eksotičnih deželah ali adrenalinskih prigodah, to je namreč le en del poti, viden na prvi pogled. Veliko močnejši del, ki takoj ne izstopa niti ni nujno, da se zgodi, je potovanje k drugim ljudem, na koncu pa še k samemu sebi. Popotnik, človek z drugačnimi šegami in navadami, govorico, okusi, predsodki, upanji in strahovi v življenju, ves ta tovor sooči v novih okoljih, v stikih z  ljudmi pod drugimi nebesnimi oboki in zvezdami. In ugotovi, da je nebesni obok nad vsemi ljudmi le eden, da nam svetijo iste zvezde in da so žalost, upanje in hrepenenje ljudi z drugega konca sveta enaka njegovim. Tudi v deželah na Orientu. V času globalizacije se vse to morda sliši že precej oguljeno, vendar se danes v svetu na novo postavljajo meje, ki so veliko bolj neprepustne kot resnične fizične pregrade. Del sveta, ki je bil zahodnemu človeku vedno na dosegu roke, se mu danes odmika; od njega ga marsikje loči le še streljaj in to dobesedno.

   Popotniški bazar po Orientu ni običajni potopis, čeprav ponuja tudi uporabne nasvete za te poti. Z množico anekdotičnih prigod – tudi najbolj fantastičnih, z neposrednostjo pripovedovanja iz prve roke (tudi druge in tretje), z obiljem humorja ter pripovedovalčeve samoironije, s čimer vsem so prežete zgodbe, je Popotniški bazar odlična bralna osvežitev v književni zvrsti, ki si je svoj domicil našla tudi na slovenski literarni sceni.