08. dec, 2021   Agencija Oskar, Tanzanija, Vodniki, Zanzibar  

 

Med Bušmani in Masaji ter skok na Zanzibar

Piše: vodnik Bojan Grošelj

Afrika me je od nekdaj privlačila. Sprva Tunizija, Egipt, potem Etiopija in sedaj je aktualna Tanzanija, kamor se odpravljam v januarju. Afrika je druga največja celina in prav tam so našli ostanke najstarejših prednikov človeštva. Tekom stoletij je privlačevala pustolovce, avanturiste, raziskovalce; nenazadnje se v Afriki nahajajo velika jezera, reka Nil in egipčanska civilizacija.

Še kot otroka so me privlačile slikanice o živalih, predvsem tistih iz Afrike in sedaj jih bom(o) lahko skupaj občudovali in uresničevali otroške sanje – videti živali iz slikanic v naravnem okolju.

Resnično vem, da se bomo počutili kot statisti ali igralci v seriji National Geographic in bomo v središču dogajanja. Na potovanju bomo v živo videli velikih 5. Ne veste katere živali so to? Nič ne de, skupaj jih bomo odkrivali.

Zebre ob napajaliscu1 1 - Med Bušmani in Masaji ter skok na Zanzibar

Veliki tektonski jarek in jezera Tanganjika in Malawi oz. Njasa ležijo v tej državi, pa še največje jezero Viktorija. Pred leti sem se veliko ukvarjal z akvaristiko in primarno predvsem z ostrižniki iz zgoraj omenjenih jezer. Mi sicer ne bomo videli teh jezer, videli pa bomo natronska jezera, kjer prav tako kar vrvi od življenja, a glavni igralci so plamenci. Na tisoče jih bomo videli in to je nepozaben prizor.

V januarju se začne tudi kotitev gnujev in s tem vsakoletna migracija, ki poteka od jezera Nduti in se konča v narodnem parku Masai Mara. Sto tisoče gnujev bo pred nami – prizor, ki ostane.

Krater Ngorongo, ugasel vulkan, ki se je sesedel sam vase in je edinstven v svoji naravni lepoti. Ni poplavljen in je dom redkim živalskim vrstam, med katerimi bi omenil samo črnega nosoroga.

Da pa ne bi občudovali samo narave in faune, bomo »pokukali« tudi k plemenom. Opazovali bomo tri plemena in se z njimi družili. Nam najbolj znani so Masaji – pogumni bojevniki, ki vedno znova navdušujejo s svojo tradicijo in pojavo; kaj pa Hadzabe in Datoga? Te bomo odkrivali tekom potovanja.

Afriski nomadi 1 1 - Med Bušmani in Masaji ter skok na Zanzibar

Da, veliko novega bomo odkrivali tekom 11 dnevnega potovanja, tako kot je odkrival to deželo v 19. stoletju misijonar in raziskovalec David Livingstone. V Stone City-u na Zanzibarju je začel svojo raziskovalno pot, kot tudi Stanley Morton – drugi veliki raziskovalec te dežele in kontinenta.

Freddie Mercury, s pravim imenom Farrokh Bulsara, je bil rojen v Stone City-u. Vam njegovo ime zveni malce arabsko? Da, prav imate, Zanzibar ima pridih arabskega sveta. Zanzibar je svetovno poznan … po pesmi ansambla Čuki? Ne, ne boste verjeli, po »klinčkih« – nageljnovih žbicah! Ravno sedaj so nepogrešljivi – pri kuhanem vinu. Da, družili se bomo z želvami velikankami ter uživali v rajskih plažah otoka Zanzibar.

Tako: dragi Mzungu ( belci) prav Karibu ( dobrodošli) v Tanzaniji. Čeprav velja Tanzanija za eno revnejših držav sveta, imajo njeni domačini veliko srce. Vroče in gostoljubno srce. Prav prisrčno vabljeni odkrivati črno deželo.

Migracije 1 - Med Bušmani in Masaji ter skok na Zanzibar
Video migracijeklikni za ogled