22. jan, 2020   Agencija Oskar, Španija, Vodniki  

 

Med Andaluzijo in Baskijo

Piše: Peter Petric

Ko pomislim na Španijo, me prevzemajo različni občutki.

Andaluzijo poleg domovine najbolje poznam oz. čutim. V Sevilji sem preživel eno leto in v tem obdobju imel zelo malo stika s tistim ustaljenim domačim življenjem. Padel sem v andaluzijski utrip, melos … neko povsem drugo zgodbo. Prve dni sem bil turist, kasneje meščan z vsakodnevnimi obveznostmi, opravki in vikendom. Pravzaprav je okolica tista, ki me je vsake toliko opomnila, da vendarle nisem udomačen – ko sem večkrat zaman potiskal vrata v trgovino ob treh popoldan … saj res, siesta, zaprto. Kosila ne bo, počakam večerjo.

Kasneje je v moje življenje vstopila Baskija. Zanimala me je in želel sem si izvedeti več o narodu, kjer govorijo povsem drugačen, tuj jezik. In o deželi, ki je bila zaradi eksplozij dolgo na slabem glasu. Kaj se tam zares dogaja, kdo so Baski? Se res želijo odcepiti od Španije in ali se sploh lahko? Prvič sem jo obiskal povsem iz raziskovalnih namenov, saj sem z vprašanja baskovskega naroda diplomiral. Kasneje sem se vrnil tja – in odkril celo novo razsežnost (izjemna obala, vinogradi, večer na ulicah …). Cilj je bil popeljati tja še koga. In zdaj sem tu, v vlogi vodnika.

Lahko me vprašate KAJ (je za videti), KAM (naj gremo), KJE (je najlepše), toda ključen je ZAKAJ.

Andaluzija Tapas - Med Andaluzijo in Baskijo


Zakaj v Andaluzijo?

Andaluzija je pokrajina na jugu Španije. Tam, kjer naši stereotipi o deželi dosežejo najvišjo stopnjo resničnosti. Ob našem obisku se namreč res pričakuje modro nebo in nadpovprečne temperature. Siesta in fiesta, vsekakor. Siesta vsak dan popoldan, fiesta vseh fiest pa zadnji teden v aprilu, ko poteka slovita Feria de abril – na plan privre flamenko, ki ga vsak domačin nosi globoko v sebi. Obleka, kastanjete, kitara ter petje, ples in ploskanje v težko osvojljivem ritmu. Pozor: prav tem času poteka tudi naše potovanje Andaluzija – V ritmu flamenka z odhodom 25. aprila. Dva dni kasneje bomo v Sevilji, epicentru dogajanja. Stereotipne in resnične so tudi bikoborbe. Tako, kot si jih predstavljate: matadorji so superzvezdniki, nabite tribune vzklikajo »olé«, biki nastradajo. In hrana? Značilni tapasi, majhni prigrizki redno spremljajo vsak kozarec piva ali vina. Včasih so olive, z nekaj sreče odličen pršut. Bolj, kot so tla v baru umazana, bolje boste jedli in pili.

Potovanje v Andaluzijo je za vse, ki želite doživeti pravo klasično in tradicionalno Španijo.

Pot: Malaga-Granada (Alhambra)-Cordoba-Sevilla-Jerez-Gibraltar-Ronda-Malaga


Zakaj v Baskijo?

Baskija Camino 1024x557 - Med Andaluzijo in Baskijo

Potovanje vas vpelje med Baske, ki so povsem drugačen narod od klasičnih Špancev. To se kaže tako v njihovem jeziku, kulturi, vsakodnevnih navadah kot celo v genetiki in krvi. Če dodamo še izjemno gospodarsko uspešnost, potem je jasno, zakaj se v Baskiji kaže želja po neodvisnosti. V zadnjem času v dnevnih novicah pogosto beremo o dogodkih v Kataloniji. Kmalu bomo tudi o Baskiji. Ne bi bil poseben občutek, celo koristno, da smo Baske že poprej spoznali in sedaj lažje razumemo njihovo zgodbo?

Vsak dan potovanja je zastavljen tako, da poleg pestre vsebine ponudi dovolj časa za užitek – ta je v Baskiji ključen. Prosti čas za pokušino inovativnih prigrizkov (imenujejo se pintxos in so gurmanska nadgradnja tapasov) ob spremljavi dobrega kozarca tempranilla ali pa zgolj vandranje po starem delu mest in vasic … To je tukaj nujno. Še to – ste si kdaj želeli prehoditi vsaj nekaj metrov Jakobove poti (Camino de Santiago)? Bomo.

Potovanje v Baskijo je za vse, ki radi odkrivate specifične evropske regije in znate uživati.

Pot: Bilbao-Guernica-Jakobova pot-San Sebastian-Pamplona-Rioja-Bilbao

Naslednjič pa napišemo še kaj o Madridu z okolico, Kataloniji in Valenciji ter Kanarskih in Balearskih otokih.

Baskija zastava 1024x640 - Med Andaluzijo in Baskijo