27. mar, 2019   Agencija Oskar, Člani pišejo, Maroko  

 

Maroški utrinki

Rada bi se zahvalila Agenciji Oskar za nepozabno doživetje v Maroku. Uživala sem tako, da sem že tekom potovanja želela svoja doživetja deliti z meni dragimi ljudmi. Vsak večer sem jim poslala opis tistega dne. Povedali so mi, da so komaj čakali na moja sporočila, saj so imeli občutek, da potujejo z menoj. Da se me je potovanje tako dotaknilo, se želim zahvaliti vaši vodički Daši. Predstavila nam je Maroko tako na široko, da smo si zapisovali zanimivosti v potovalne dnevnike. S svojimi razlagami nam je širila obzorja in odstranila pregrade omejenosti. Če bi se na to pot odpravila v lastni režiji, bi me odbila, ker je tako zelo drugačna, da bi težko sprejela njihov način in uskladila svoja pričakovanja z deželo. Zahvala gre vam in Daši, da sem doživela ravno nasprotno in bom še nekaj časa z mislimi na potovanju. Z veseljem podelim svoje zapiske s širšim krogom Oskarjevih sopotnikov. Hvala vam.

Sandra Rebek

Maroko

Afrika je zelena! Pomarančovci se bohotijo ob cestah. Casablanka je mesto polno ljudi in lepih otrok, ki spuščajo zmaje. Mesto, ki se spogleduje z Evropo. Kavarne, ki spominjajo na Pariške vogale stavb, le da tu sedijo le moški in pijejo metin čaj iz krasnih čajnikov. Prespali smo v Rabatu, kjer se po eni strani vije obzidje, za katero se skriva kralj Mohamed VI. Hrana je odlična, čaj pa tudi.

Maroko

Danes smo imeli dež, na katerega so domačini čakali od oktobra! Ogled grobnic in palač, veter iz Atlantika, ples kobre na boben iz kozje kože in kača okoli vratu. Tržnice so potopljene v paleto barv iz začimb, debelimi dateljni, mandlji, olivami, raznovrstno zelenjavo in sadjem. Lahko kupiš tudi živo kokoš, ki jo obglavijo pred teboj! Čaj in sladka peciva, da prste oblizuješ, če ti jih mimogrede ne okrasi domačinka s kano… Noro mi je všeč. Na hamam masažo grem pa jutri!

Maroko

Danes smo si ponovno ogledali nekaj novih vrat! Sedaj se mi zdijo že vsa enaka. Židovska četrt z razkritimi balkončki, židovsko pokopališče, kjer jih pokopavajo v čepe, sinagoga, kjer smo se posedli, kot je treba in začutili židovsko miselnost in povezanost! Vodička je moške spremenila v bankirja, draguljarja, zastavljavca, rabina – in moški so se z lahkoto vživeli v nove in pomembne vloge! Štiri ure smo hodili po Medini, ni, da ni! Ribe, meso, odsekane glave kamel, polži, kure… In tudi stare obrti: brusilci nožev, strujarji kož, vmes še matrese. Tudi keramičarje smo obiskali. Na koncu pa Hamam!

Maroko

Z udobnim avtobusom smo se povzpeli čez srednji Atlas na drugo stran Maroka v Afriški del, ki ga zasedajo barberi. Pot nas je vodila čez zasnežene vrhove  vse do puščave. Zvečer smo prispeli do krasnega hotela, ki je spominjal na filmsko bogato oazo! Zgodaj zjutraj so nas džipi odpeljali do sipin, ker so nas čakale kamele. Dobila sem mlado kamelo in zaradi njene muhavosti tudi svojega vodnika Jusefa. Kmalu smo se (mi trije: kamela Jimmy Hendrix, Jusef in jaz) oddaljili od karavane. Tema, mehak pesek, pozibavanje na hrbtu kamele, na obzorju pa sipine, ki jih je v nežne linije oblikoval veter. Tišina. Jusuf in glava mlade živali pred menoj. Nekam me pelje! Počutila sem se kot mlada žena, ki gre novi usodi naproti. Lepo, čarobno, varno. Kamela je naprej, nazaj guncajoče sedla. Jusuf se mi je nasmehnil in pokazal kot s kano obrobljene zobe. Jaz pa sem imela svoj nasmeh skrit pod šašom. Sopotniki so se nam pridružili, da smo se peš povzpeli na vrh sipine – nekateri so prilezli kar po kolenih in Jusuf jim je pomagal s svojim šalom, ki ga je vrgel proti nam. Tam smo v hladnem pesku pričakali sončni vzhod. Začetek današnjega dne je bil nekaj najbolj čarobnega! Vsak dan bi se lahko tako prebujala.

Maroko

Dan smo zaključili v kraju, ki se v našem prevodu imenuje Vratavnikamor! Vratavnič ali Uvazazab je zanimiva stvar. Iluzija, filmi, filmska industrija. Mesto gosti slavne igralce, saj so tu snemali ogromno filmov: Lovrenc arabski, Gladiator, Jezus iz Nazareta, Zadnja Kristusova skušnjava…seveda sem se oblekla v rekvizite Rasla Crova! Iz puščave smo se odpeljali čez visoki Atlas in se spustili v rodovitno pokrajino, mesto rdeče zemlje – mesto bogov – mesto rož in dišav… Dober večer Marakeš!

Maroko