Piše: vodnica Alja Mravljak

Maroko- Quarzazate- kasba SkouraMaroška arhitektura je lepa in bogata in tako raznolika, kot je raznolika pokrajina te dežele. V svoji dolgi zgodovini so Berberi in vsak od naslednjih zavojevalcev, stoletja oblikovali različne arhitekturne sloge.  V Maroku najdemo tako zelo dekorirane, bogate stavbe, kot tudi zelo skromne hiše s čistimi linijami v zemeljskih tonih. Maroško arhitekturo lahko opišemo z izrazi: eksotično, veličastno, eklektično, sodobno in tradicionalno. Stavbe so mešanica vsega naštetega. Vplivi arabskega sveta, Španije, Portugalske in Francije so še danes zelo izraziti tako vsak zase, kot tudi v mešanici z berberskimi in islamskimi slogi. Med stavbami in starimi zidovi kasb, najdemo novejša mesta, postavljena v francoskem stilu, ki so jih zapustili kolonizatorji in so prepredena s čudovito ornamentiranimi mošejami in palačami, ki se imenujejo riad. V mestih kot sta Casablanca in Rabat, najdemo mirne, sodobne stavbe, ki ne sodijo v nobenega od maroških arhitekturnih stilov, ampak predstavljajo to, kar so tujci videli v avtohtoni arhitekturi in želeli pomešati s svojo domovino. MarokoTujcev na teh tleh je bilo v zgodovini kar veliko. Najbolj izrazit odmev puščajo Francozi. Pa ne moremo reči, da sta mesti kot sta Casablanca in Rabat prav zelo evropski. Nam se ob obisku ponavadi zdita predvsem maroški. A ko pot nadaljujemo v značilno maroška mesta, šele vidimo, kaj v resnici pomeni Maroško. In takrat se zavemo, da smo potovanje začeli z okusom po našem okolju, končali pa med pravimi maroškimi lepoticami (stavbami, seveda).

Maroški stil je trenutno novi trend v dekoraciji, ki črpa iz mavrske arhitekture. Zaslovel je z modo obnavljanja riadov v Marakešu. Stare palače v medini, oziroma suku, kupijo premožni tujci in ob prenovi iz njih nastane čudovita mešanica stilov avtentičnega Maroka in primesi dodane iz tujine. Riadi so najlepši način, da človek resnično doživi najboljše od obeh svetov, združeno v čudoviti penzion ali mini hotel.

Dobrodošli v Maroku!

Komentirajte

Za komentiranje morate biti prijavljeni.

Maroko- Mesto- mark
POTOVANJE:
Cena:
od 840 EUR
Trajanje:
od 8 dni
Potovalni stil:
Stopnja 2 - Oskarjevo turistično potovanje
Maroko-Domačini-marn
POTOVANJE:
Cena:
od 897 EUR
Trajanje:
od 11 dni
Potovalni stil:
Stopnja 3 - Oskarjevo doživeto potovanje
Maroko-Barvanje usnja-mare
POTOVANJE:
Cena:
od 1170 EUR
Trajanje:
od 15 dni
Potovalni stil:
Stopnja 3 - Oskarjevo doživeto potovanje
Maroko-berber s kamelo
POTOVANJE:
Cena:
od 999 EUR
Trajanje:
od 11 dni
Potovalni stil:
Oskar Plus
Maroko-hoja
POTOVANJE:
Cena:
od 1197 EUR
Trajanje:
od 14 dni
Potovalni stil:
Stopnja 3 - Oskarjevo doživeto potovanje
Portal agencija-oskar.si uporablja piškotke, da lahko z analizo obiska izboljšujemo storitev, za namene oglaševanja ter raziskave rabe spleta. Prosimo vas, da nam prijazno dovolite, da na vaš računalnik naložimo piškotke za ta namen. V primeru, da boste nadaljevali z uporabo naše spletne strani, bomo to razumeli kot privolitev. Vašo odločitev lahko vedno spremenite tukaj.
Se strinjam
Ne strinjam se