07. dec, 2022   Agencija Oskar, Maldivi, Vodniki  

 

Maldivi – podvodni raj

Piše: Saša Hribar

Potovanja in počitnice na Maldivih

Marsikdo ob omembi Maldivov pomisli na sonce, morje, rajske otočke in čudovite peščene plaže. Malokdo pa se zaveda, da je ta najniže ležeča država raj, ki počasi izginja. Maldive sestavlja 26 atolov in okoli 2000 otokov s povprečno nadmorsko višino 1.5m. Atol je koralni greben v obliki prstana ali polkroga, znotraj njega pa je plitev zaliv – laguna. Naseljenih je približno 200 otokov, 132 je privatnih z luksuznimi hotelskimi nastanitvami (resort island). Mi smo nastanjeni na naseljenem otoku Guaraidho, ki ima 1800 prebivalcev, lepo plažo, nekaj trgovinic, restavracij, šolo, mošejo in zdravstveni dom. Otoška favna ni bogata in tako poleg nekaj mačk, miši in ptičev, ki so jih prinesli od drugod, ne vidimo veliko divjih živali. Na otokih živita le 2 vrsti netopirjev in nekaj vrst kuščarjev. Pravo živalsko bogastvo se skriva vse okoli nas, pod morsko gladino. Maldivi so svetovno znani po svojem pisanem in barvitem podvodnem življenju. V topli vodi indijskega ocena na območju otočja živi kar okoli 2000 ribjih vrst. Največja atrakcija so kitovci (največja riba na svetu), mante, morski psi, želve, delfini in ostale pisane ribice, ki živijo na koralnih grebenih.

Otok Olhuveli in 4 zvezdični rezort za malo pravega razvajana
Otok Olhuveli – za malo pravega razvajana

Vsak dan organiziramo različne izlete na bližnje koralne grebene in otočke, kjer nas vedno znova čaka nepozabno doživetje. V hotelu si lahko brezplačno izposodimo masko in plavutke in se odpravimo snorkljati na Fish garden ali Coral garden. Že samo ime nam pove, da so na prvi lokaciji v ospredju ribe raznoraznih barv in oblik ter na drugi mehke in trde korale. Takoj, ko skočimo v vedno prijetno toplo vodo (28 stopinj), smo obkroženi s pisanim podvodnim svetom in z nekaj sreče mimo priplava želva ali pa nas pozdravi morena. Čas se lahko za nas ustavi, saj imamo svoj čoln in nas nihče ne priganja, razen kosila. Vmes se tako odpeljemo na bližnji samotni peščeni otoček na slastno kosilo in kopanje.

Morska želva

Med priljubljene izlete lahko štejemo tudi opazovanje delfinov, plavanje z želvami in z morskimi psi sesači (nurse shark). Na Maldivih je svoj dom našlo 14 različnih vrst morskih psov med katerimi so najpogostejši white tip reef sharks, black tip reef sharks, grey reef sharks in silver tip sharks. Vsi so zaščiteni, zato se je njihovo število močno povečalo. Naš izletniški čoln je tako hitro obkrožen z vsaj tridesetimi morskimi psi, ki jih za nas privabijo z ostanki rib. Med plavanjem s temi čudovitimi živalmi veljata dve osnovni pravili, ki naredita plavanje z njimi povsem nenevarno in nepozabno. Prvo, da imamo roke pri sebi in drugo, da se živali ne dotikamo.

Plavanje z morskimi psi Sesači je prav posebno doživetje

Za potapljače sta na otoku na voljo 2 potapljaška centra. En deluje po sistemu PADI (Manta divers) in drugi po SSI (Dive point). Sam sem se odločil za Manta divers. Vsak dan organizirajo več potopov na različne lokacije, odvisno od sezone, vremenskih pogojev in znanja potapljačev. Cena za potop se giblje okoli 50 USD. Moj cilj je bil Kandooma Thila, en izmed 10ih najboljših lokacij za potapljanje z morskimi psi na svetu. Lokacija leži v globokem kanalu med dvema otokoma zato je velikokrat tako močan tok, da se je nemogoče potopiti. Predpogoj je opraviti potop na manj zahtevno lokacijo, da se prepričajo ali je tvoje potapljaško znanje zadovoljivo. Ta dan smo imeli srečo, saj je bila vidljivost dobra in tok ni bil premočan. Maksimalna globina potopa je 35m in čas 40min. Lokacija je posebna, ker je čistilna postaja za morske pse. Močnejši kot je tok, več jih pride, tudi po več sto na enkrat. Poleg morskih psov je na lokaciji veliko drugih rib vseh velikosti med katerimi izstopajo plamenke, napihovalke, veliki napoleoni, papagajevke, eagle rayi, želve in zelo lepe korale. Vsekakor en izmed mojih lepših potopov in zagotovo vreden ogleda.

Prav posebno doživetje pa je tudi potop z mantami (sezona na otoku se konča oktobra) in kitovci, o tem pa več prihodnjič … 😉

Potovanja in počitnice na Maldivih

Siesta – na Maldivih čas teče drugače