18. nov, 2014   Agencija Oskar, Madeira, Portugalska, Vodniki  

 

Madeirska harmonija okusov

Madeira-Kostanjeva juhaMadeira je bila zaradi svojih lepot in privlačnosti deležna že številnih vzdevkov, kot so Atlantski biser, Plavajoči cvetlični lonec, Otok večne pomladi, upravičeno pa bi lahko dobila še kakšnega na račun svoje prvovrstne gastronomije.
Otoška kulinarika je na prvi pogled preprosta, a izjemno okusna, tu so odlične juhe, pa nepogrešljive ribe in morski sadeži, ne manjka tudi mesnih jedi, ponaša pa se tudi z nekaj neverjetnimi kombinacijami, za katere obiskovalec potrebuje kar nekaj poguma, da jih naroči. Zato včasih v imenu sopotnikov kosilo naročim kar jaz in zraven pripomnim, da ne morejo z otoka ne da bi poskusili to in to jed …
Med juhami je gotovo najbolj zanimiva “sopa de castanha”, kostanjeva juha, ki jo kuhajo v Nunski dolini. Globoko sotesko obdajajo z vseh strani strmi vršaci, na njihovih pobočjih pa se razrašča kostanj. Madeira-Espada com bananaZato so v dolini poznani po kostanjevih jedeh in pijačah, ki jih vsako leto predstavijo tudi na svojem kostanjevem festivalu v začetku novembra. Kostanjeva juha je pravzaprav enolončnica, ki nasiti še tako lačnega pohodnika. Poleg zelenjave in kakšnega koščka mesa dodajo juhi tudi svež kostanj in jo tako nekoliko zasladijo. Skupaj z “bolo do caco”, tradicionalnim madeirskim česnovim kruhom, je odlična!
Največja specialiteta med ribami je “espada” ali črni morski meč, ki plava samo v globokih vodah okoli Madeire. Ta grda, jegulji podobna, globokomorska riba roparica z velikimi izbuljenimi očmi in še večjimi čekani ima še kako nežno in sladko belo meso. Najboljši so ocvrti fileji, postreženi na madeirski način: z ocvrto banano! Madeira-Tuna s polentoKo je sopotnik Gregor dal prvi grižljaj te nenavadne kombinacije v usta je zamižal in izjavil: “Harmonija okusov!
Nikakor pa ne zamenjajte “espado” z “espetado”, saj boste namesto ribe jedli goveje nabodalo, ki pa je druga specialiteta na otoku. Tradicionalno marinirane koščke govejega mesa nabodejo na lovorovo vejico, danes pa vse več na pravo nabodalo, ki ga potem tudi spektakularno obesijo na stojalo na mizi.
Druga riba, ki jo lovijo okoli Madeire, je tuna. Tunini zrezki znajo biti precej pusti, toda Madeirčani jih znajo pripraviti tako, da se vam kar topijo v ustih! Odlična temna omaka doda k sočnosti in zraven se najbolj prileže kuhana ali pečena poletna. Ste že kdaj pomislili na to kombinacijo? Perfektna je. Med slaščicami ne manjka izbire, smo pa opazili, da so Madeirčani nori na “marakujo” ali pasijonko. To je daleč najbolj priljubljen okus brezalkoholnih in alkoholnih madeirskih pijač, jogurtov in sladoledov, najboljša pa je prav gotovo strnjenka s sirupom in peškami prave marakuje. In, marakuja ni ena sama! Maderia-Strnjenka z marakujoNa funchalski tržnici smo spoznavali neverjetne kombinacije okusov marakuje paradižnika, marakuje banane, marakuje ananasa in še in še …
Madeirčani radi kuhajo in radi dobro jejo, izbrane jedi so vedno v središču druženja prijateljev in družine. Nič čudnega, da so razvili tudi precej nenavadne kombinacije, prave harmonije okusov. Z ljubeznijo jih pripravijo in postrežejo v številnih restavracijah po otoku. Vsak kraj ima tudi festival svoje lokalne specialitete, tako se na primer v Madaleni do Mar odvija festival banan, v Paulu do Mar festival školjk, v Faialu festival anon čerimoj, v Camari de Lobos festival črnega morskega meča, v Machicu pa enkrat letno priredijo teden dni dolg festival gastronomije.
Bon appetit!
vodnica Ana Hočevar