16. mar, 2015   Agencija Oskar, Madeira, Vodniki  

 

Madeira v času festivala cvetja

Funschal-festival cvetja»Welcome back mister!«, me prijazno pozdravi receptor v hotelu. Udobno se namestim v hotelski sobi s pogledom na Atlantik. Šumenje valov oceana in vonj po rožah me umiri in z mislimi odplavam v naslednji dan. Končno sem spet na Madeiri, tokrat prvič v pomladanskem času, ko je ves otok poln cvetočih rož, ki so jih pomorščaki skozi stoletja prinašali s celega sveta. Zaradi ugodne klime je tu našlo nov dom veliko rastlin in eksotičnega cvetja.
Nikjer na svetu ni toliko botaničnih vrtov in parkov na enem kraju, kot jih je na Madeiri. V preteklosti so lahko v njih uživali in se sproščali le najbolj petični gostje iz Evrope, danes pa v njih lahko uživamo tudi mi, saj so odprti za javnost. Komaj čakam, da si ponovno ogledam mestni botanični vrt, ki slovi kot najlepši in ga krasijo številne eksotične cvetlice in avtohtone rastline.

Madeira-festival cvetjaVsako pomlad na Madeiri v glavnem mestu Funchal priredijo festival cvetja. Celo mesto je “oblečeno” v eksotično cvetje, ulice so polne čudovitih pisanih barv, zrak pa polnijo prijetne
vonjave. Mesto je v tem času kot iz pravljice in nekatere ulice so pokrite s preprogami iz rož. Pisani kostumi, nasmejani domačini, izgleda kot, da smo prišli na karneval cvetja. To je definitivno dogodek leta na Madeiri, izjemno doživetje za vsakogar; ljubitelji rastlin, še posebej rož, pa si ga morajo ogledati vsaj enkrat v življenju.
Madeira-festival cvetjaPred odhodom na Madeiro mi je prijateljica naročila semena afriškega tulipana, ki ga je že nekaj časa iskala, slišala pa je, da na Madeiri lahko kupiš najrazličnejša semena rastlin s celega sveta. Ko sem se vrnil domov, sem ji z navdušenjem opisoval festival cvetja in vse rože, ki sem jih videl. Nekaj časa me je poslušala, nato pa glasno vzkliknila: »Komaj čakam, da tudi sama obiščem Madeiro, seveda spomladi, ko lahko doživim festival cvetja, ter si nakupim semena cvetlic, ki bodo krasile moj vrt!«

Invalid Displayed Gallery


Lep pozdrav iz cvetoče, pisane Madeire!
Nejc