25. avg, 2021   Agencija Oskar, Člani pišejo, Madeira  

 

Madeira skozi oči potovalnega navdušenca

Piše: Janez Skubic

Na Madeiri se stikajo zemlja, nebo in ocean, tu se uresniči tudi najbolj klišejsko napisan uvod v turistično ponudbo: je rajska in je otok, je vrt sredi Atlantika in ima večno pomlad. To pomeni, da v vseh letnih časih nekaj cveti. Cvetje nas spremlja povsod, na sprehodu ob levadi ali pa na gorskem grebenu, tudi ob cesti se hortenzije in afriške lilije ves čas sklanjajo v pozdrav.

Botanika nenehno navdušuje. Kulturna krajina je prepredena z vinsko trto, sladkornim trsom, fižol na preklah sega kar do neba. Za navdušenje poskrbi sprehod med nasadom bananovcev in še bolj cvet bananovca. Malo višje na otoški planoti gremo na pohod v gozd med stare Lovorikovce porasle z mahovi in lišaji še posebno lepi so takrat ko so odeti v meglico, ki poskrbi za mistično doživetje.

Čarobna pokrajina nas kar nenadoma pomanjša in gozdovi rese segajo čez glavo! Tudi regrat je skozi milijone let otoške izolacije zrasel v orjaka in dobil leseno steblo, kar ne moreš verjeti pa vendar je res. Ob takem orjaškem regratu se počutim kot mravljica. Vsa ta raznolikost se najde na otoku, ki po dolžini meri 57 km po širini pa 22 km.

Vulkanski nastanek je otoku dal pridih skrajnosti: visoke gore in klifi ter strma pobočja dajejo priložnost za fantastične razglede. Poleg sprehodov ob levadah je moj najljubši del otoka rt Sv. Lovrenca, kjer se v neskončnost stikajo zemlja, nebo in ocean. Epska pokrajina, kjer pihajo vetrovi in morje buta ob skale pod strmimi klifi – prevzame me občutek hoje po robu. Popolno doživetje! Tu se napolniš s svežino in veseljem do življenja.

Oskarjeva A(tra)ktivna Madeira me je očarala zaradi dobre kombinacija med vsakodnevnimi pohodi v neokrnjeni naravi ter hotelskim udobjem prestolnice Funchal. Poleg prelepe narave sem zelo dobro spoznal otoško kulinariko. Na meniju so odlične goveje Espetade ali pa riba Espada, ki jo domačini postrežejo skupaj s pečeno banano. Eksotika okusov preseneča na vsakem vogalu!

Madeira je prežeta s kolonialno preteklostjo kar se najbolj kaže na sprehodih po historičnem delu Funchala. Mesto ima krasne parke, bogato tržnico, trdnjave in je res lepo vzdrževano. Všeč mi je bilo, da smo ga lahko po pohodih obiskovali vsak večer.

Všeč mi je, da je Madeira prijazna za potovanje v vseh letnih časih – za osvežitev med vročino, je luč, ki prebije jesensko meglo, je poletje pozimi in je rajska spomladi. Komaj čakam, da se vrnem in jo doživim še na nov način. Ja, Madeiro si želim na 1001 način!