18. jan, 2023   Agencija Oskar, Indonezija, Vodniki  

 

Luwak kava?  Poznate njeno zgodbo?

Piše: Gorazd Bernard

Potovanja v Indonezijo

Slovenci radi posedamo po kavarnah in prosti čas preživljamo ob pitju kave. 

Poživljajoča črna tekočina je pri nas izjemno popularna, saj povprečen Slovenec popije več kot 6 kg kave na leto, precej več kot povprečen Kitajec. Čeprav pa npr. za Finci, ki so svetovni rekorderji, precej zaostajamo. Pa poznate najdražjo kavo? To je tista, katere zrna romajo dvakrat skozi želodec in je pregrešno draga. Kje in kako pravzaprav pridobivajo to zanimivo kavo? 

Glavni akterji pri tej zgodbi so cibetovke (luwak v indonezijskem jeziku). Gre za pretežno nočne sesalce, ki domujejo v tropskih gozdovih Azije in Afrike. Cibetovke na splošno spominjajo na mačke, imajo pa podaljšan koničast gobček, kot ga poznamo pri vidrah in dihurjih. Zrastejo nekje do 60cm in tehtajo okoli 4kg. 

Tradicija kave luwak je stara več 100 let in sega v čase, ko je bila današnja Indonezija nizozemska kolonija. Gospodarji so domačinom prepovedali gojiti kavo, ti pa so začeli zbirati, čistiti in pražiti neprebavljena zrna, ki so jih našli v izločkih majhnih gozdnih živalic. Cibetovke zunanjo lupino in meso zrnja prebavijo, seme, se pravi kavna zrna pa izločijo.

Zaradi encimov in kislin v prebavnem traktu živali kavna zrna izgubijo grenkobo, pridobijo pa zanimiv sadni priokus. Kmetje na plantažah poberejo iztrebke, izločijo neprebavljena zrna, nakar pa sledi dolg postopek večkratnega umivanja in sušenja zrn. Za piko na i pa zrna na koncu še pražijo. 

Največ tovrstne kave proizvedejo v Indoneziji (poznajo jo tudi v nekaterih drugih državah JV Azije – Vietnam, Filipini …), kjer na leto »pridelajo« okoli 500 kg luwak kave v divjini, na farmah pa seveda znatno več. Cena za kg se giblje okoli 600 USD, cena skodelice na Zahodu pa je nekje med 30 do 50 USD. 

Zaradi visokih cen tovrstne kave in posledično visokih zaslužkov pri prodaji, so v nekaterih azijskih državah v zadnjih 20 letih »zrasle« številne farme za vzrejo cibetovk, kjer živali hranijo izključno s temi plodovi. Pogoji na teh farmah so dostikrat obsojanja vredni, vendar v tem delu sveta navadno vzrejnih obratov ne nadzorujejo, kar da sami kavi nekoliko grenkoben priokus. 

Potovanja v Indonezijo