22. maj, 2015   Agencija Oskar, Portugalska, Vodniki  

 

Kulinarični sprehod po Portugalski

Piše: vodnica Sara Alt

Top 10 portugalskih kulinaričnih specialitet

Da je Portugalska dežela žlahtnega portovca in največja proizvajalka plute, verjetno že veste. Da je melanholični fado zvrst tradicionalne portugalske glasbe in da je Cristiano Ronaldo, svetovno znani nogometaš doma iz Madeire, verjetno tudi.
Ne veste pa, da je njihova tipična kuhinja zelo okusna in ponuja velik izbor različnih jedi, ki so vse po vrsti slastne. Portugalska hrana-Porco A AlentejanaKer je moderno Portugalsko zaznamovala pestra zgodovina številnih ljudstev – od Feničanov, Kartažanov, Rimljanov in Mavrov, če jih naštejemo samo nekaj – je taka tudi njihova kuhinja.
Portugalci s hrano ne šparajo, temu primerne so tudi velike porcije. Bolj, ko boste šli v notranjost dežele, okusnejša bo hrana in večje porcije bodo stregli. To si je dobro zapomniti še preden se lotite predjedi, ki jo največkrat že najdete na pogrinjku ali jo prinesejo na mizo takoj, ko sedete. Za predjed bodo postregli s kruhom, olivami, sirom, ribjo pašteto in maslom. Ali eno izmed kombinacij omenjenega. Skoraj vedno sledi tudi topla juha. Tako je, še preden začnete uživati v glavni jedi, trebušček že napol sit.

Sledi glavna jed. Poudarek je na mesu in ribah in vseh možnih kombinacijah med enim in drugim.  Zelenjava je največkrat priloga v obliki kuhanega ohrovta, ki ga mimogrede obožujejo, ter zelja, korenja, in krompirja. Tudi solata je del glavnega obroka, največkrat zelena, z rezinami paradižnika in čebule ter prelita z odličnim lokalnim olivnim oljem. Vsemu sledi še sladka, skoraj presladka sladica, kateri se domačini preprosto ne morejo upreti. Navada je, da vam ob koncu obilne gostije ponudijo še dišečo bico ali garoto. To je črna kava – ekspreso in ekspreso s kančkom mleka.
Če boste po vsem zaužitem še lahko vstali od mize, se sprehodite in si oglejte še kakšno lokalno zanimivost, ki jih na Portugalskem res ne manjka.
Pa dober tek!

Seznam priporočljiv jedi:

1. Caldo Verde – juha iz galicijskega zelja in krompirja s koščkom klobase
1-Caldo Verde
2. Sopa de Peixe – ribja juha
2-Sopa de peixe
3. Carne de Porco a Alentejana – rezine marinirane svinjine v omaki iz mladih školjk
3-Carne de Porco a Alentejana
4. Tripas a moda do Porto – vampi z belim fižolom, recept doma iz Porta
4-Tripas a moda do Porto
5. Sardinhas Assadas – sardine na žaru
5-Sardinhas Assadas
6. Bacalhau – polenovko znajo pripraviti na 365 načinov, poskusite vsaj enega od njih
6-Bacalhau
7. Bife de Atum – tunin zrezek
7-Bife de Atum
8. Salada de Polvo – solata iz hobotnice
8-Salada de Polvo
9. Caldeirada – ribji brodet iz več vrst rib in zelenjave
9-Caldeirada
10. Cozido a Portuguesa – specialiteta iz govedine, prekajene klobase in zelenjave
10-Cozido a portuguesa