15. jul, 2009   Dogodki doma  

 

Kulinarični "K"Oskar v Kranjski Gori

Takole je bilo; dobili smo povabilo naših poslovnih partnerjev – in se odločili, da se nanj odzovemo…. Sami sebi smo torej posvetili lepo sobotno dopoldne in se odpravili v Kranjsko Goro, kjer je potekal 1. Kranjskogorski kulinarični festival v pripravi Slovenskega mesnega/vege kotlička.

No, kuhanje v kotličku pa je po svoje prava znanost – tisti, ki to obvladajo, to zagotovo lahko potrdijo!! Ker pa so izzivi v vseh oblikah itak naša strast – se je iz tega rodil 1. Kulinarični “K”Oskar!

Zagnano smo se lotili najprej prve faze; recepta! Halooo?? Pa saj itak vsi vemo, da se v kotličku kuhata golaž in bograč! Kaj pa je to takega?? Khmmm, vseeno smo preverili, kako je z mesenimi vsebinami omenjenih jedi in ugotovili, da organizatorji ponujajo svinjsko meso ter da je na voljo zelo kratek čas priprave (vse skupaj tri ure). Žal obe omenjeni jedi že tukaj v celoti odpadeta….. Na našo srečo razvejena ekipa naših prijateljev in sopotnikov razpolaga z zelo širokim znanjem tudi s tega področja – in rodila se je OSKARJEVA obara z gobami in piro!

Ko imaš enkrat recept in ko se končno soočiš z resnico, da si čisti “greenhorn” na področju kotličkov, začneš mrzlično iskati možnost kako to preizkusiti v praksi preden si te v javnosti ogleda pol kranjskogorskih turistov (da o prijateljih in znancih sploh ne govorimo…)! In tako ni bilo druge možnosti; naredili smo vajo – in vaja je uspela
J! Težko vam razložimo navdušenje, ki smo ga čutili vsi – od glavnega mešalca do zadnjega pokuševalca, ko smo si naložili obarico v krožnike!! Odločili smo se, da je zmaga naša, pa naj stane kar hoče!

In prišel je tudi 11. julij; ob 10,00 smo stali vsi trije kuharji Oskarjeve ekipe pripravljeni in sveže oprtani z lepimi belimi predpasnički na položaju – poleg še štirih hudo profesionalno izgledajočih ekip! Ne glede na to smo se pogumno lotili dela – saj zdaj vendar obvladamo zadevo, kajne?! – malce pa smo računali tudi na znani slovenski pregovor o kmetu in krompirju………….

Kakorkoli že: imeli smo kar zavidanja vredno navijaško pomoč, ki se je vrtela okoli lonca in pozorno spremljala vsako fazo razvoja! Na srečo so bili vmes tudi taki, ki so kotliček videli od blizu že večkrat kot enkrat in so nam dali tudi še nekaj hudo koristnih praktičnih nasvetov – in zadeva je kmalu po 13. uri začela dobivati pravo barvo in vonj! Za zadovoljitev stroge komisije pa smo potrebovali tudi “žrtve”, ki so nam potem pomagale izprazniti kotliček
(cca 30 porcij), saj se je poleg okusa upoštevala tudi hitrost izpraznitve le-tega – in tudi tukaj se nismo slabo odrezali!

In na koncu pride še razglasitev rezultatov. Skoraj je ne bi rabili čakat, saj smo ugotovili
, da je bila zmaga v vsakem primeru naša; prišli smo, skuhali smo – in bilo je užitno JJ Tisto tretje mesto je samo še za smetanco za povrhu – in za vabo, da bi mogoče šli še kdaj kam……………….
Prisrčno vas pozdravlja
Oskarjeva gastronomska ekipa – Tadeja, Boris in Tina

P. S: In še recept, ki smo ga prejšnjo soboto preizkusili in preživeli!

OSKARJEVA obara z gobami in piro

4,5 kg svinjskega mesa,
1,5 kg gob – tržnica jurčki/lisičke
0,1 kg česna
0,5 kg pire
1 kg čebule
0,5 kg korenja
0,5 kg zelene gomolj
1 l belega vina
svež peteršilj
10 – 12 l goveje juhe ali vodeza zalivanje
sol, poper
šetraj svež
0,5 l olja (olivnega)
moka po potrebi za zgostitev

Čebulo zarumeniš na olju, dodaš na kocke narezano meso, pražiš, dodaš na kocke narezano korenje, zeleno in gobe.Pražiš, da gobe zadišijo (dalj pražiš, bolje je), dodaš sesekljan česen, takoj ko zadiši, zaliješ vse skupaj z vinom in juho oz vodo. Kuhaš 20 min, dodaš piro, kuhaš do mehkega, na koncu dodaš sesekljan peteršilj, šetraj, sol, poper, po potrebi zgostiš z moko.

Pa dober tek!diplomca 3mesto 217x300 - Kulinarični "K"Oskar v Kranjski Gori