27. avg, 2014   Agencija Oskar, Kitajska, Vodniki  

 

KTV ali drugače povedano: kitajske karaoke

Na splošno Azijci zelo radi pojejo. Na petek zvečer, ko gremo ob koncu tedna s prijatelji na kozarček ali dva v bar, Azijci raje zavijejo v bare s karaokami. Kitajska5 300x225 - KTV ali drugače povedano: kitajske karaokeTja zelo radi zahajajo tudi otroci, ki praznujejo rojstni dan, študentje, zaljubljenci, poslovneži, ki so si zaželeli zabave po napornem delavniku, …
Kitajci za svojo zabavo zelo dobro poskrbijo. Za potrebe karaok, ki jih ni malo, so v vsakem mestu zgradili ogromne komplekse, ki jih kratko imenujejo KTV. Izgledajo podobno kot naši kinematografi; nekateri so manjši, spet drugi večji. Večinoma so odprti non-stop, torej 24 ur na dan, vsak dan v tednu – in dejansko niso obiskani samo zvečer ter ob vikendih, ampak dobesedno non-stop. V njih najdemo veliko sob, različnih velikosti, za različno število ljudi.
Pred časom, ko smo se s skupino potepali po Kitajski, smo se odločili, da se tudi mi preizkusimo v karaokah. Bilo nas je 13 pogumnežev. Najeli smo največjo možno sobo v stavbi, dobili 2 mikrofona in prijazno uslužbenko, ki nam je bila vedno na voljo pri naročilu hrane in pijače. Na našo srečo smo izbrali pravi kompleks, saj bi bilo za nas nekoliko neugodno, če bi lahko izbirali samo med kitajskimi, tajvanskimi, japonskimi in korejskimi skladbami …
Kitajska4 300x225 - KTV ali drugače povedano: kitajske karaokeV našem so imeli na srečo na zalogi tudi angleške popevke. Najbolj popularne angleške skladbe so starejše in novejše pop skladbe izvajalcev kot so Britney Spears, Lady Gaga, Backstreet Boys ipd. Izbrali smo nekaj nam poznanih pop skladb in začeli, sprva zelo sramežljivo, prepevati. Na srečo imajo vse sobe kar dobro zvočno izolacijo, tako da se nismo pretirano sekirali, ali nas kdo posluša. No, razen naše prijazne uslužbenke. Naša začetna zadržanost se je sprevrgla v nor žur! Poleg glasnega in na momente tudi precej groznega petja, smo tudi zaplesali – tudi po mizah … A nam je bilo prav vseeno, mi smo se imeli fajn. Prepevali smo več kot 2 uri skupaj, posledično pa smo ostali naslednji dan skoraj vsi brez glasu.
Z obiskom karaok smo dobili še eno podobo Kitajske. Pravzaprav so karaoke eden redkih krajev, kjer se Kitajci družijo, sprostijo in dajo duška. To je njihov način zabave in druženja, nam pa omogoča še močnejše doživljanje obiskane dežele.
Marijana Panić