03. jun, 2010   Člani pišejo, Indonezija  

 

Kri, za potešitev mrtvih prednikov

 
Na Lomboku je živelo več lokalnih kraljestev, katerih kralji so vsak zase želeli prelepo princesko Mandaliko. To je bilo dekle, da se je lepota daleč naokoli svetila in ni naključje, da je postala razlog vojn med manjšimi lomboškimi kraljestvi. Nesmiselno se je bilo bojevati med kraljestvi zgolj zaradi prelepega dekleta, mnogi so nedolžni umirali in nobeno kraljestvo ni vidno napredovalo. Zato se kralji dogovorijo, da bi bilo najbolje, da se sami med seboj pomerijo. Beseda je dala besedo in vsak kralj je dobil ratanovo palico v eno roko in ščit v drugo. Na sebi so lahko nosili zgolj sarong, ki je pokrival spodnji del telesa, medtem ko je koža zgornjega dela telesa ostala gola. Tisti, ki na koncu zmaga, torej s palico pretepe vse nasprotnike, njemu pripada prelepa Mandalika.Indonezija
Boljše motivacije ni bilo in dvobojevanje med kralji se je začelo. Prepovedani so bili udarci s palico pod pas, ruvanje, spotikanje, udarjanje z roko ali nogo in udarjanje s ščitom. Palice iz ratana so ovili v bikovo kožo, da je udarec po golem telesu še bolj razcvetel svilnato kožo in da je nasprotnikova kri začela kapljati po zemlji vse dokler ni bil znan zmagovalec …, dokončen zmagovalec. Njemu je na koncu pripadla prelepa Mandalika.
Iz teh dvobojevanj se je kasneje razvil pravi obred med Sasaki – lokalno prebivalstvo Lomboka, ki se danes v dvobojih novačijo že kot otroci, kot odrasli pa izkazujejo hrabrost pred vaškimi dekleti. Za zmago in moč vsakega posameznika skrbijo vaški musalakiji (oseba, ki ima sposobnost komuniciranja med zemeljskim svetom in dušami prednikov), ki skušajo zajeti čim več moči prednikov v tkanino, ki si jo borec zavije okoli glave in pasu. Musalakiji opravljajo posebne obrede tudi na vrhu Rinjanija (aktiven vulkan), kjer varijo posebne zdravilne pripravke iz lokalnih zelišč za oskrbovanje odprtih ran. Vsak borec pred bojem prejme musalakijev blagoslov in moč prednikov akumulirano v tkanini, ki si jo ovije okoli pasu in glave. Ko se dvoboj prične, je borec ponesen preko moči prednikov in vsak kanček strahu postane zgolj še spomin ne preteklost.
Za poletno potovanje “Od Floresa do Balija” iščemo našo prelepo slovensko “Mandaliko”, ki bo ponesla Sasake in jih motivirala za dvoboje in razkazovanje moči. A se katera javi? Vodnik obljublja, da uredi vse formalno pravne obveze za njeno podaljšano počitnikovanje v Indoneziji. A se vam sploh lahko zgodi še kaj bolj drugačnega?
Senad Osmanaj