30. jan, 2019   Agencija Oskar, Grčija, Kreta, Vodniki   ,

 

Kreta – V iskanju Ikarjevih sanj

Piše: vodnica Daša

Drage sopotnice in dragi sopotniki ter vsi tisti, ki bi to radi bili.

V iskanju ikarjevih sanj bomo odpotovali na zelo dinamično potovanje, na otok sredi Sredozemskega morja, ki je skoraj bližje Egiptu kot pa Evropi. Na otok, kjer se je po slavni legendi rodila evropska civilizacija. Na Kreto!

Devet polnih dni si bomo vzeli, da jo bomo prečesali od vzhoda do zahoda. Skupina že stoji, potovanje je zagotovljeno, morje bo že toplo, sonce pa tudi, vabimo vas, da se nam pridružite.

Slika 1 kretska solata - Kreta - V iskanju Ikarjevih sanj

Začeli bomo malo neklasično – s KRETSKO DIETO.

No, pa smo tam, boste rekli, zdaj bomo pa hujšali! Ne, ne, »kretska dieta«, kot jo imenujejo Krečani sami (mimogrede, mnogi trdijo, da niso Grki, ampak »Kriti«), je čisto nekaj drugega. Vas zanima, kaj?

Pravijo takole: KRETSKA DIETA je polnovredno življenje, uživanje dobre domače hrane – girosa, suvlakija, raznih pid (zelenjavne pite), burekov (malo drugače kot si mi predstavljamo burek), kretske solate, keftic, kretskih mez (prigrizki), zelenjavnih juhic, feta sira, kruhkov dacosi ( kruhek, olivno olje, svež paradižnik in feta), olivnega olja, kruha z olivami, pa čašo dobrega domačega vinca. Zraven paše tudi druženje s prijatelji pozno v noč, veselje, dobra volja in…TRDO DELO!!! Če znaš vse to lepo uskladiti, si na »kretski dieti«. Priznam, prepričala me je. Čisto nič se ne sekirajo za kak kilogram več, ženske in moški ga nosijo z vsem ponosom.

Torej – predpostavka našega potovanja bo KRETSKA DIETA. Dobro bomo jedli, se veliko in veselo družili in veliko videli.

Slika 2 Knossos - Kreta - V iskanju Ikarjevih sanj

Ko je Sir Arthur Evans po burnem življenju leta 1900 začel sistematično raziskovati minojsko kulturo in palačo v Knossosu, se je tako navdušil nad vsem na Kreti, da je sklenil ostati kar tu in raziskovati. Opravil je ogromno delo in bil zanj večkrat nagrajen. Zato si bomo tudi mi natančno ogledali palačo v Knossosu, nekaj dni kasneje pa tudi palačo v Festosu in sestavili koščke slavne  minojske kulture. V Arheološkem muzeju v Iraklionu bomo videli originalen  disk iz Festosa, na katerem so pismenke »linearne A pisave«, ki še ni dešifrirana. S sodobnimi metodami so odkrili, da je disk iz sredine 2. tisočletja pred našim štetjem. Si predstavljate???

Slika 3 disk iz Festosa 1024x683 - Kreta - V iskanju Ikarjevih sanj

Tretji dan bomo obiskali zanimiv otoček, ki leži na skrajnem severovzhodu Krete. To je Spinalonga. Z ladjico se bomo zapeljali na otoček, kjer je bila zadnja evropska kolonija gobavih bolnikov. Otoček je spremenjen v muzej na prostem. To bo izjemen dogodek za vse nas. Običajno take zgodbe sledimo v filmih, tu pa bo vse pred nami!

Slika 4 Spinalonga - Kreta - V iskanju Ikarjevih sanj

Četrti dan imamo na voljo dve možnosti. Ali vzpon na najvišjo goro Krete – Psiloritis oz. MONT IDI, ki je visoka 2456 m (izlet je podoben vzponu na naš Stol) ali pa….woooow – s hidrogliserjem na Santorini.

Slika 5 Psiloritis - Kreta - V iskanju Ikarjevih sanj

En dan Santorinija

Pa boste spet rekli, zakaj je pa to treba! Naj kar takoj povem, da so nam naši sopotniki zelo hvaležni. Otok Santorini je zelo poseben, zavit v romantične tančice, izjemno lep, počitnikovanje na njem pa je zelo specifično. V enem dnevu si ga mi zelo dobro ogledamo, saj je majhen, do tja se peljemo z odličnim hidrogliserjem, z leseno ladjico se skoraj približamo delujočemu vulkanu v kalderi in seveda se sprehodimo po tistem izjemnem robu nekdanjega vulkana, kjer so nameščene belo modre hišice kot iz pravljice. In – potem se lahko odločimo – sem še pridemo na počitnice ali pa – en dan Santorinija je povsem dovolj. Nihče pa na Santoriniju ne ostane hladen …

Slika 6 Santorini - Kreta - V iskanju Ikarjevih sanj

V drugem del potovanja se premaknemo na zahodni del otoka, kjer bo veliko časa za obmorske užitke.

Vzemite si čas in malo »poguglajte« plažice:

Matala – KI NAM VZAME DIH

Agia Galini – KJER SI PRIVOŠČIMO RIBE, KI JIH LOVIJO LOKALNI RIBIČI

Elafonissi – KJER SE PRELEPA NARAVA, ROŽNATA MIVKA V SKORAJ TROPSKI LAGUNI PREPLETA Z OSUPLJIVIMI DOGODKI ZGODOVINE

Slika 7 Elafonissi 1024x683 - Kreta - V iskanju Ikarjevih sanj

En dan se bomo odpravili z veliko udobno ladjo (narejeno iz nekdanjega trajekta) na gusarski otok Gramvoussa. Izvedeli boste divjo zgodbo, kako so se elegantni Benečani pred Turki zatekli na ta otok in postali pravi pirati, če so želeli preživeti. Povzpeli se bomo do trdnjave in kasneje skočili v kristalno morje.

Slika 8 Gramvousa 1024x680 - Kreta - V iskanju Ikarjevih sanj

Prava preizkušnja za vse pa bo hoja po najdaljši evropski soteski Samaria (Santa Marija). Z višine 1200 metrov (planota Omalos) se bomo lepo počasi spuščali, opazovali lepo naravo, rožice, živali, na koncu pa se bomo vrgli v morje in si v bližnji taverni privoščili kosilce. Za ta izlet potrebujemo treking čevlje in…. kopalke!!!

Slika 9 soteska Samaria - Kreta - V iskanju Ikarjevih sanj

Seveda pa se bomo tudi razvajali. Sprehod po Chanii, tja do svetilnika, čaša vina, pa odličen sladoled, klepet, glasba.

Čisto na koncu našega potovanja pa bomo obiskali še eno kultno točko. To je plažica v vasici Stavros. Tam je Grk Zorba plesal svoj sloviti sirtaki in igralec Anthony Quinn si je s to vlogo postavil večni spomenik. Plažica je še vedno taka, kot je bila v času snemanja filma, prav tako taverne, kjer je filmska ekipa jedla večerje. Verjetno bomo tudi mi obiskali eno od njih.

Tako, dragi sopotniki in sopotnice, to in še več bo naša Kreta.

Že zdaj se veselim vaše družbe, KALIMERA!!