15. apr, 2014   Agencija Oskar, Grčija, Kreta, Vodniki  

 

Kreta – V iskanju Ikarjevih sanj

Dragi sopotniki! Naša Kreta ni Kreta kar tako!
KretaTo je popotovanje po največjem gršem otoku, iskanje Ikarjevih sanj, pa tudi hoja po kanjonih in visokih hribih, poležavanje na plažah, raziskovanje bogate preteklosti, okušanje kretske kulinarike in kretske diete, ki vodi v uravnoteženo življenje … In še kaj !
Vabimo vas z nami … Ste pripravljeni na polet??
“Ne leti previsoko, sin moj!” je pred davnimi tisočletji Dedal naročal svojemu sinu Ikarju, ko sta hotela zbežati v prostost. “Če boš letel previsoko, ti bo Sonce stalilo vosek, ki veže tvoja krila …” Ampak Ikarus je užival v letu in letel malo previsoko … Tam, kjer je padel v morje, stoji danes otoček Ikarija v spomin na preveliko željo po svobodi.

Dedalus? Ikarus? Stara legenda ….
KretaMi bomo odpotovali na Kreto kar z Brnika. Z jekleno ptico, o kakršni Dedalus ni mogel niti sanjati takrat, bomo poleteli v IRAKLION, glavno in največje mesto na Kreti.
Kreta je največji grški otok. V dolžino meri dobrih 260 km, v širino najmanj 12 in največ 60 km. Površina otoka znaša 8.336 km2, obkrožajo pa jo Libijsko, Egejsko, Kretsko in Karpatovsko morje. Najvišja gora Mont Idi – ali Psiloritis se dviga kar 2.456 metrov visoko. Otok ima vroče mediteransko podnebje, kljub milim zimam pa najvišje gore pokrije pozimi več metrov debela snežena odeja. Rastje je mediteransko, zaradi obilice vode bujno, tu je več kot 6 milijonov oljk, številni nasadi vinske trte in cvetoči vrtovi različne zelenjave.
Tri odhode smo pripravili za vas, dragi sopotniki; prvi je konec maja, drugi 5. julija in zadnji septembra. Ni važno, kdaj se prijavite – z nami boste užili Kreto tako, da boste začutili slavno zgodovino, Kretaokusili odlično hrano, ki sloni na domačih pridelkih in olivnem olju, spoznali naravne znamenitosti – soteske, vrhove in rodovitne doline, se razvajali na prelepih plažah, občudovali legende, domačo obrt in klene domačine ter na koncu povezali vse skupaj v šopek divjih dišečih kretskih rožic.
Naše potovanje bomo začeli na vzhodni strani otoka. Kar takoj drugi dan bomo stopili v čas visoke KRETSKE CIVILIZACIJE (2.400 DO 1.420 pr.n.š.), spoznali bomo palačo v Knososu in Festosu (na jugu otoka), vzeli si bomo čas in ob številnih zgodbah raziskovali skrivnosti visoke kulture, ki se je razvila tu. Pred dobrimi 3. tisočletji in pol so Krečani poznali vodovod, kanalizacijo, centralno ogrevanje, v zemlji hlajena skladišča za pšenico, vino in olje, imeli so zelo organizirano družbo, ki je temeljila na demokraciji za bogate. Izkoriščali so rodovitno zemljo, sadili oljke, vinsko trto, zelenjavo in pšenico. Uspešno so pluli po Mediteranu in trgovali z drugimi kulturami. Vse to jim je prineslo izjemno bogastvo. Žal pa sta dve naravni katastrofi (podvodni potres in posledični visoki valovi) kretsko civilizacijo uničili.
Kreta - obalaVsakodnevne predmete, kipce, vaze, nakit in orožje si bomo ogledali v ARHEOLOŠKEM MUZEJU v Iraklionu, tu pa se bomo sprehodili tudi po živahnem mestnem središču in si privoščili prve “dakose” (temne kruhke s paradižnikom, sirom in baziliko), jogurt z medom in najbolj priljubljeno poletno pijačo – ledeno kavo.
Mogoče bo koga zamikala prva beneška trdnjava v starem portu, na naši poti jih bomo videli še veliko! Ali pa slavni beneški vodnjak Morosini sredi mesta.
Popoldneve bomo preživeli na peščeni plaži, saj se to vendar spodobi! Po arheološkem izletu v preteklost se predamo toplemu soncu in čistemu morju!
Ste za vzpon na najvišji vrh Krete? KretaDa bo naokoli vse nižje od nas, modra morja bodo rahlo valovala, na jugu bomo slutil Afriko in na severu otoček Santorini, na vzhodu pa bomo videli linijo Karpatosa! Kako veličastno je stati na vrhu Psiloritisa ali gore Mount Idi! Prav vsi jo lahko dosežemo, saj nima nobenih posebnosti, tako da jo z lahkoto dosežejo celo otroci. Iz hotela se bomo odpravili zgodaj in pred vročino dosegli vrh.
Na poti nazaj pa bomo občudovali gorsko mediteransko rastje, vsepovsod diši po eteričnih oljih različnih rožic, tu in tam stoji gorska kapelica. V gorah se bomo ustavili in si pripravili pravi piknik – kretski kruhki, feta sir, različne olive in jogurt. Vabljivo, kajne?? In popoldan bomo nadaljevali kot prejšnji dan – na plaži!
Kreta- mlin na veterČe nad hribi niste najbolj navdušeni, vam isti dan ponujamo nekaj povsem drugega in izjemno privlačnega! Enodnevni skok s hidrogliserjem na vulkanski otok SANTORINI. To je izziv, ki ga ne boste pozabili. Belo – modre hišice, ki so nanizane na robu ogromne vulkanske kaldere, vzpon na osličkovem hrbtu, sprehod po prestižnih vasicah, kjer ne smete biti začudeni, če vidite znan obraz iz revij! V senčici platan si privoščimo grško solato in sladoled. Vsaka trgovina je pravi butik, z leseno ladjico nas domačini peljejo na sredino kaldere, kjer so še vedno drobni vulkanski izbruhi in voda posledično topla kot v zdraviliščih.
Kreta-tavernaOh, na poti nazaj letimo po vodi kot strela in že je pred nami Kreta! Zvečer nas iz hotela izvabijo številne prijazne taverne, iz katerih diši po souvlakijih (nabodala s piščančjim, ovčjim ali svinjskim mesom), piti bureki (krompirjeva musaka s skuto in sirom, brez mesa), ribah z zelišči, kretski solati in ribji juhici ….
Toliko za danes – naslednjič pa vam bomo razkrili še zahodni del otoka in drugi del našega potovanja! in vse o kretski dieti, 3 posodah, ki morajo biti v vsaki kretski hiši, Benečanih in Turkih, ki so zavzeli otok, pa o legendarnem pisatelju Nikosu Kazantzakisu in njegovem “Grku – Alexisu Zorbi” in še in še …
Greste z nami, sopotniki, sopotnice?
Čaka vas teden, poln doživetij in prijetnega počitnikovanja, vsakega ravno prav ….
Vaša potovalna Daša