30. jun, 2015   Agencija Oskar, Grčija, Kreta, Vodniki  

 

Kreta– Spinalonga in Agios Nikolaos

Piše: vodnica Daša

Novost! Novost! Novost!

Letošnja POLETNA KRETA ponuja novost – izlet na osupljiv in nenavaden otok SPINALONGA, ki se nahaja na vzhodni strani Krete.
Kdaj? Kar prvi dan našega poletnega potepanja po Kreti. Na voljo imate prosto popoldne za počitek in morske užitke, ali pa … greste z nami?
*****
Kreta-Agios Nikolaos, zalivček VolusmeniAGIOS NIKOLAOS 
je prijetno mestece, nameščeno v zaliv Merambellos. Nekoč majhna ribiška vasica (leta 1830 je imela samo 80 prebivalcev) je zdaj prijetno turistično mestece (10.000 prebivalcev). Mesto ima lego naravnega amfiteatra in se stopničasto spušča s pogorja Lasithi.
Poseben čar daje mestecu zalivček VOULISMENI, ki ga domačini imenujejo kar jezero. Okoli zaliva so nameščeni številni bari in taverne. Kako lepo je posedeti tu zvečer, ko se dan nagiba v noč, ko zasvetijo številne pisane luči in se vročina umirja, s planote Lasithi pa zaveje svež veter. V mestu si je vredno ogledati pravoslavno katedralo na glavnem trgu, arheološki muzej in se sprehoditi po starem portu.

Kreta-Agios NikolaosPeljemo se tik ob obali proti severu proti vasici PLAKA. Obala je slikovita, zelo razgibana. Vidimo otok KOLOKITHA, ki je bil še ne dolgo nazaj polotok, pa so Francozi zaradi lažje plovbe naredili kanal, čezenj pa kamnit most. Ta omogoča dostop na Kolokitho tako domačinom kot turistom (francoski arhitekti in gradbeniki so sodelovali tudi pri gradnji Sueškega in Panamskega prekopa ter drugod pri  težjih gradnjah).
Pred nami je vasica ELAUDA. Tudi ta vasica je bila še ne dolgo nazaj vas ribičev. Zaliv Korfos ponuja imenitno zaščito pred odprtim morjem. V antiki je bil tu kraj Olous. Njegove ruševine so danes dostopne le s potapljaško opremo, saj je naselje globoko pod morsko gladino. Arheološki ostanki so danes v Arheološkem muzeju v Agios Nikolaos. V bližini so tudi ostanki antičnih solin in nekaj značilnih mlinov na veter. Danes pa je  Elauda  pretežno turistično naselje.
Kreta-PlakaPa smo že v PLAKI. Tako očarljive primorske vasice z umetniškimi trgovinicami in dobrimi tavernami (ponujajo imenitne prigrizke – dakose) že dolgo niste videli!
Najprej se bomo peljali z majhno barčico na naš cilj – otok SPINALONGO. Slabih 10 minutk traja vožnja in že se izkrcamo na otoku z bogato zgodovino. Antično ime za Spinalongo je Kalydon. Stari Grki so otok imenovali “Stin Elouda”, stari Rimljani “Stinelouda”, kasneje Turki “Spir longa”, iz turških časov je tudi simpatična zgodbica, ki pa naj ostane presenečenje …
Kreta-SpinalongaKo se približamo otočku, nas povsem prevzame razgled na otoček. To je pravzaprav ogromna trdnjava, ki se razteza čez cel otok. Pozidali so jo Benečani. Ti so leta 1210 okupirali Kreto in zgradili številne trdnjave na Gramvousi, v Iraklionu, Rethymnu, Chanyi … Trdnjava na Spinalongi je bila zgrajena najkasneje, šele v 16. stoletju. Otoček so obdali z mogočnim obzidjem. Večina stanovanjskih hiš je bila na južni, sončni strani otoka, na glavni ulici so bila vsakodnevna živahna trgovanja. Severna stran otoka je bila neposeljena in s strmimi stenami, v katere se je zaletavalo morje. Otoček je varovalo okoli 35 mogočnih topov različnega kalibra.
Kreta-Spinalongo otokLeta 1715 so Turki zavzeli Kreto, a za otoček Spinalongo pa so potrebovali kar 45 let! V tem času je bil otoček neodvisen, prepuščen sam sebi in prebivalcem na njem. Leta 1830 je živelo na Spinalongi 80 muslimanskih družin. Ko se je Kreta konec 19. stoletja borila za neodvisnost, so bili muslimani na otoku v hudi nevarnosti. Skupaj jih je bilo že več kot 1000. Z otoka nikakor niso hoteli. Tedanji borec za neodvisnost izpod Turkov – ELEFTERIOS VENIZELOS se je domislil nekaj genialnega. Na začetku 20. stoletja je na otoku namestil kolonijo za gobave bolnike, ki se je obdržala prav do leta 1957!
Kreta-KolokitaV majhnem muzeju ob glavni ulici si lahko ogledamo zelo informativno razstavo o zgodovini Spinalonge od antike pa do kolonije gobavcev. Pozorno si jo ogledamo, potem pa se odpravimo na sprehod okoli otoka, se povzpnemo na vrh, kjer je bila bolnica, prevetrena od različnih mediteranskih vetrov. Verjeli so namreč, da svež zrak zaustavlja bolezen.
Podatki, predmeti in fotografije o gobavcih nas pošteno pretresejo. Predvsem dejstvo, da so si nadvse želeli imeti povsem navadno življenje kljub bolezni. Nekateri, manj bolni, so se celo poročili in imeli otroke. Zdravniki so jim otroke vzeli in jih dali v posvojitev. Zanimivo je, da nihče od otrok ni podedoval bolezni!
Če si kdo želi, si lahko privošči skok v vodo, ki je kristalno čista in turkizne barve.
V PLAKI si privoščimo še malo prostega časa. Za okusno grško solati ali pa že omenjeni dakos – črni kruhek, namočen z olivnim oljem, s paradižnikom in feto ter domačimi začimbami.