14. okt, 2020   Agencija Oskar, Oskar piše, Turčija  

 

»Koronska« Turčija – čudovita kot vedno.

Ko sem se odpravljal v Turčijo, sem imel kar nek cmok v grlu. Glede na »informacije« o tem, kaj vse se mi lahko na poti zgodi, je bilo to potovanje že kar avanturizem: nevarno in bogokletno dejanje, da bi bilo najbolje ostati doma. Verjamem, vsakdo danes začenja potovanje s takim cmokom v grlu. Tudi zato je potovalni učinek toliko veličastnejši.

Ko pa sem vstopil na pot, je bilo vse po starem in preprosto. Na mejah ni bilo ne barikad in pregledov, ne popisovanj. Tudi na letališču na Dunaju je vse teklo kot običajno. Le sem in tja je bilo slišati opozorilo – naj v zaprtih prostorih nosimo maske in pazimo na razdaljo. Prepariranemu z domačo gonjo strahu se mi je zdelo kar nonšalantno neodgovorno, da se rdeči Dunajčani tako brezvezno obnašajo. Morda sem bil razočaran, nobene avanture, temveč čisto preprosta rutina.

Naslednje razočaranje je sledilo na letalu in pri vstopu v Turčijo. Vsi sproščeni in prijazni, kot vedno, le z maskami in razdaljo. V zdaj že rdeči Turčiji (za naše) je bilo na letališču hudo živo, čeprav manj kot običajno. Pri prtljagi nas je čakalo vsaj 10 letal. Nihče se ni vznemirjal, vse je bilo kot običajno. Itak je statistika Covida na letalih veliko boljša kot doma – le 1 okužen na 27 milijonov!

Tudi potovanje po Turčiji je čudovito. Znotraj nosimo maske, zunaj ne. Turizem sproščeno teče in ga je presenetljivo več, kot sem si mislil. Držimo se pravil, ki so nam normalna. Smo pa izločeni iz medijskega bombardiranja in groženj, in vsaj kratek odklop od tega  odpre oči in napolni srce. Potovalni užitek je toliko močnejši.

Koronski ukrepi ne motijo potovanja. Zgodba se večinoma dogaja na prostem. Čudovito vreme in podaljšano poletje dodajajo k užitku. Hrana in pijača sta zakon, in zdaj še po neverjetnih cenah, da sploh ni treba razmišljati, koliko kaj stane. V vse to oblečemo izjemno vsebino in vzdušje dežele.

Uživam na poti. In iščem turško Deželo medveda. Za skomine vam pošiljam nekaj fotk iz raziskovanja.  Res da je medvedov tukaj komaj kaj, ali pa sploh nobenega. Ampak saj je danes to vseeno. Danes je pomemben dober marketing, pa vse gre.

Želim vam lep dan. Ostanite še naprej svetli in sijte!

Oskar

PS. Po mojem razumevanju so v (od včeraj rdeči) Turčiji za okoli 10x na boljšem kot v Sloveniji. Za Slovence je vstop zdaj še brez pogojev ali testov, domači karanteni pa se v povratku izognemo s testom na Istanbulskem letališču (30 EUR).