16. dec, 2020   Agencija Oskar, Vodniki  

 

Kolaž potovalnih spoznanj

Potovanja so hrana za dušo. Potovanja so sol življenja!

Piše: Vesna Selan

Zazrem se v praznino in pred mojim notranjim očesom se nizajo slike s potovanj – tistih najbolj oddaljenih, z družino v otroštvu in najstniških letih, pa tistih norih, študentskih, tematskih; slike s potovanj, ki sem jih vodila s skupinami sopotnikov, in potem raziskovalnih, katerih namen je bil raziskati nove destinacije. Slike se pojavljajo v časovnem zaporedju, včasih se vse zlijejo v celoto, včasih pa se združijo po temah občutkov in spoznanj. Kaj vse se mi je že zgodilo na potovanjih! In kaj vse se mi še bo! 😊

V časih, ko nečesa ni, se še bolj zavemo, kako je, ko to JE. Nič ni samoumevnega na tem svetu in veliko je razlogov, da še bolj cenimo in spoštujemo vse tisto, kar nam je dano izkušati. Potovati pomeni imeti zdravje, čas, denar in željo – vse to hkrati – ki nam omogoči in nas spodbudi, da gremo na pot.

Zame potovati pomeni zajemati slike drugačnosti dežel in jih integrirati v svoj notranji svet. Pomeni mi spoznavati vidne in nevidne plasti dežel in s temi spoznanji plemenititi razumevanje sveta, človeka in sebe. Radovedno raziskovati in se spraševati, odstirati vzročno posledične povezave v razvoju človeštva in civilizacij. Pomeni mi priložnost, da se odlepim od svoje slike in svojih predstav in z razdalje pogledam na raznolike vsebine življenja. Pomeni mi neprecenljivo izkušnjo, ki se uvršča med presežne – med tiste najmočnejše, kar jih lahko doživim na tem planetu.

Takole s časovne razdalje v meni odzvanjajo trije sklopi potovanj: tropska, puščavska in plesno-pohodniška. Tropska in puščavska zato, ker sem v teh delih sveta doživela največjo drugačnost narave, najglobljo sproščenost sedanjega trenutka, največje kontraste v temperaturi, vlažnosti zraka in v občutkih telesa. Plesno pohodniška pa so v meni zapisala najmočnejše trenutke ustvarjalnosti in prebudila gibalno umetniški del mene. V meni ostaja vonj tropskega cvetja, občutek puščavskega peska, ki mi polzi med prsti, ples s tančico ob ognju na dvorišču hišk na drevesih. Že samo prebujen spomin mi prižge iskrice v očeh. 😊

Česa si želim še? Želim si izkušanja drugačnosti, poglabljanja v popotniške vsebine, ozaveščanja podobnosti in razlik med kulturami in religijami. Želim si veter v laseh, občutek soli na koži, radost v srcu, hrano za dušo. Želim si ustvarjati doživetja s sopotniki in tako bogatiti svet.

Pišem Božičku. 😊

Vesna eč 328 - Kolaž potovalnih spoznanj